хтмл Цране | Невероватне чињенице, станиште, слике | Еколсс - Животиње

Цране



Научна класификација ждралова

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
Птице
Ред
Груиформес
Породица
Груидае
Научно име
Груидае

Статус заштите крана:

Близу претње

Локација дизалице:

Африка
Азија
Евроазија
Европа
Северна Америка
Океанија

Цране фацтс

Главни плен
Инсецтс. Риба, жито
Карактеристична карактеристика
Велика величина тела и дугачак кљун
Распон крила
1,8 - 2,4 м (71 ин - 95 ин)
Станиште
Умерена мочварна подручја
Предаторс
Лисица, орао, дивље мачке
Дијета
Свејед
Лифестиле
  • Стадо
Омиљена храна
Инсецтс
Момак
Птица
Просечна величина квачила
4
Слоган
Многе су критично угрожене врсте!

Физичке карактеристике дизалице

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Нет
  • Плава
  • Црно
  • Бела
Тип коже
Перје
Највећа брзина
25 мпх
Животни вијек
15 - 30 година
Тежина
3,7 кг - 10 кг (8,2 лбс - 22 лбс)
Дужина
1м - 1,4м (40ин - 55ин)

'Ждралови плешу да привуку партнера!'



Ждралови су колекција високих врста птица са дугим ногама. У свету постоји 15 различитих врста ових птица које обично имају браон, белу или сиву боју. Различите врсте ових птица живе на свим континентима осим Јужне Америке и Антарктика, обично се размножавају на северу, а зими лете на југ у топлије климе. Највећа америчка птица је велики ждрал, висок пет метара и распона крила до седам метара. Познате су по томе што су веома друштвене птице које изводе сложене плесове како би привукле доживотне партнере.



5 чињеница о крану

  • Данас у свету постоји 15 врста ждралова
  • Птице лете широко раширених врата и ногу
  • Ове птице су свеједи
  • Ове веома друштвене птице живе у јатима
  • Њихов лет их одводи на чак 26.000 метара од земље

Научно име ждрала

Петнаест различитих врста ових птица живи на пет континената. Све ове величанствене птице припадају класи Авес, реду Груиформес, надпородици Груоидеа и породици Груидае. Име ждрал је германског порекла, речи Кран на немачком и краан на холандском. Истовремено у историји, у 16. веку, свет се развијао кроз средњоенглески као ждрал. Реч значи 'промукло плакати'. Реч се такође користи да опише некога ко испружи врат или удове као птица, на пример: 'Испружио је врат.'

Подврсте ових мачака и њихова станишта у топлој сезони укључују:

  • Евроазијски (обични) ждрал северне Евроазије, Турске и Кавказа
  • Сандхилл Цране из Северне Америке, Кубе и источног Сибира
  • Цране Демоиселле Северозападна Африка, Украјина и Јужна Русија, Централна и Источна Азија
  • Плави ждрал Јужне Африке и Намибије
  • Велики ждрал из Етиопије, Јужне Африке и јужне Африке
  • Сибирски ждрал западног Сибира и североисточног Сибира
  • Дизалица са хаубом у североисточној Кини и југоисточној Русији
  • Велики кран из Канаде, Висконсина и Флориде
  • Црнокруни ждрал западне и источне Африке
  • Сиви крунисани ждрал јужне и источне Африке
  • Сарус Цране из Пакистана, северне Индије, Непала, Индокине, Мјанмара, северне Аустралије
  • Бролга, аустралијски ждрал Аустралије и северне Нове Гвинеје
  • Бели ждрал Монголије, североисточне Кине, Далеког истока Русије
  • Црвенокруни јапански ждрал североисточне Кине, југоисточне Русије и Јапана
  • Црноврати ждрал северне Индије, западне Кине и централне Кине

Изглед и понашање дизалице

Ове птице су највише летеће птице на свету, у распону од само 35 центиметара до 69 центиметара. Демоиселле - је најмања, а Сарус ждрал је најдужи. Али најтежи је јапански ждрал са црвеном круном, који тежи 26 килограма пре него што одлети на југ зими или на север лети. Све птице имају дуге ноге, дуге вратове, велика крила и углађена тела. Разликују се по распону крила, а њихова крила имају заобљен изглед. Мужјаци и женке изгледају исто, али мужјаци су нешто већи.

Перје и ознаке варирају у зависности од њиховог станишта. Птице отворених мочвара имају тенденцију да буду више беле од шумских или малих мочварних врста. Птице које живе у шуми или у малим мочварним стаништима имају више сиве боје. А беле птице углавном расту. Мање шумске птице тамније боје могу се боље уклопити у своје окружење док се гнезде. Од ових становника шума, Сандхилл и Обични ждралови наносе блато на своје перје да би се боље сакрили од предатора.

Све ове врсте птица, осим плавих и демоиселле ждралова, имају голу кожу на лицу. Они користе ову кожу за комуникацију са другим птицама ширећи и опуштајући своје мишиће. Ова активност такође мења боју њиховог лица. Плави, пегасти и демоиселле ждралови могу померати перје на глави да би сигнализирали и своје јато.

Ове птице имају посебне карактеристике грла које им помажу у комуникацији. Неки имају краћи душник који само нежно притиска грудни кош. Други имају дужи душник који дубоко притиска грудну кост. Ипак, друге врсте ждралова су се спојиле у костима душника и грудног коша које дају више снаге њиховим позивима. У овој последњој групи, позиви могу да путују и до неколико километара.

Позиви ових птица укључују велики речник. Они почињу да уче ове посебне позиве који делују као људски језик од тренутка када се излегу. Њихови први позиви моле родитеље за храну и сигнализирају да су срећни или им је потребна пажња родитеља. Убрзо сазнају за алармне позиве и позиви сигнализирају да ће кренути у лет. Препознају се по позивима и чак стварају дуете.

Током сезоне парења, ове птице постају веома територијалне и стално остају на својој територији. Током сезоне без парења, многе врсте ових птица формирају велика јата, друже се, међусобно комуницирају и заједно се хране. Птице које једу углавном биљке хране се у јатима, али оне које једу месо хране се у породичним групама и придружују се јату ради одмора или путовања. Важно је да се ове птице држе заједно у групама како би биле безбедне док се одмарају, заштитиле своје младе и дружиле се.



Ждралови у зоолошком врту Уено, Таито-ку, Токио, Јапан
Ждралови у зоолошком врту Уено, Таито-ку, Токио, Јапан

Станиште ждрала

Ове птице живе на свим континентима, осим у Јужној Америци и Антарктику. Африка и источна Азија имају највећу разноликост за ове птице које живе у једном региону. Африка има осам врста, док источна Азија има шест током врхунца сезоне. Са 15 различитих врста у широј породици ждралова, свака врста има своје преферирано станиште.

Већина захтева мочварна подручја, као и широка отворена подручја да би преживела. Већина се такође гнезди у плићацима мочвара, док се неки тамо гнезде, али своје пилиће селе на травњаке ради дневне исхране. Само две врсте афричких крунисаних ждралова не живе у мочварама. Уместо тога, они се смештају на дрвећу.

Нису све ове птице мигрирале са променом годишњег доба. Неки су седентарни, што значи да бораве у једном региону током целе године. Од оних који зими лете на топлије време, многи путују хиљадама километара до својих легла.

Диет лифт

Ове птице су свеједи. Могу да једу и животиње и биљке. Пожељна храна на копну укључује семе, орашасте плодове, жир, лишће, бобице и воће. Такође једу инсекте, птице, мале гмизавце, мале сисаре, пужеве и црве. Док живе у мочварама, хране се корењем, кртолама, ризомима, пужевима, жабама и ситном рибом. Њихова исхрана је веома прилагодљива њиховој локацији, годишњем добу и доступности хране. Међутим, птице краћег кљуна преферирају суву планинску храну, а оне са дужим кљуном више воле влажну храну.

Птице које се хране у мочварама копају кртоле и ризоме. То захтева од њих да остану на једном месту дужи временски период док копају и шире рупу у потрази за том храном. Такође држе погнуте главе и крећу напред веома споро док рачуни траже инсекте и мале животиње.

Да би се смањила конкуренција, две врсте које живе близу једна другој усвајају сопствена станишта. Ово спречава претерано храњење доступном храном и обезбеђује свима приступ исхрани. На пример, у Кини, сибирски ждралови се хране у плиткој води и блату, док се њихови суседни белоглави ждралови хране на ивицама мочвара. У исто време, ждралови на овом истом подручју се хране на ливадама и пољопривредним пољима, деле њиве са обичним евроазијским ждраловима.



Предатори и претње ждралова

Пошто су одрасле птице тако велике, мало предатора их изазива у њиховим природним стаништима. Али неки предатори постоје и укључују друге велике птице грабљивице, као што су сове и орлови . Они такође укључују лисице и дивље мачке. Пилићи су веома рањиви на ове предаторе на земљи.

Људи преузимају њихово станиште и прете овим птицама урбанизацијом. Ово утиче на број становника тако што тера ждралове даље од места за размножавање, смештај, гнежђење и храњење.

Репродукција ждралова, бебе и животни век

Ове птице су моногамне. То значи да имају доживотног партнера. Ови партнери се обично налазе у другој или трећој години живота. Али они се не узгајају успешно неколико година. Да би привукле партнера, младе птице изводе плес парења. Машу крилима, клањају се, скачу и бацају мале штапове или биљке.

Често не успевају током својих првих покушаја размножавања. Понекад овај период неуспеха доведе до тога да се птице 'разводе' како би нашле нове партнере. Све док се успешно размножавају, мужјак и женка ће остати заједно у свом доживотном пару.

Научници су проучавали пешчане ждралове на Флориди. Од ова 22 пара, седам парова је остало заједно 11 година. Од 15 који нису остали заједно, нешто више од половине веза је прекинуто због смрти једне од птица. Око 18 одсто птица се развело, а научници нису могли да прате 29 одсто парова.

Ове птице се размножавају према индивидуалној сезони парења своје врсте. Сезона зависи од локалне климе и услова. Птице селице размножавају се одмах по доласку у своје летње станиште од касног пролећа до раног лета. Тропске врсте обично воле да расту током влажне или монсунске сезоне.

Јаја се излегу око месец дана након полагања. Када се пилићи излегу, родитељи их хране док бебе не одлете из гнезда. То је обично након два месеца. Младе птице могу да се размножавају у доби од три до пет година.

Дивље птице обично живе од 20 до 30 година. Сибирски ждрал је живео у заточеништву 83 године.

Популација ждралова

Пошто постоји толико много врста ових птица, популација се веома разликује. Статус заштите зависи и од поједине врсте.

Испод је статус очувања сваке од 15 врста ждралова у данашњем свету, према Међународној унији за заштиту природе:

  • Евроазијски (обични) ждрал броји 590.000 до 660.000 птица и наведен је као неугрожен.
  • Сандхилл Цране има популацију од 670.000 до 830.000 птица и наведен је као неугрожен.
  • Демоаселле ждрал има популацију од 200.000 до 240.000 птица и наведен је као неугрожен.
  • Плави ждрал има популацију од 25.000 до 30.000 птица и налази се на листи угрожених.
  • Ждрал има популацију од 6.500 до 8.100 птица и налази се на листи угрожених.
  • Сибирски ждрал има популацију од 3.500 до 3.800 птица и налази се на листи критично угрожених.
  • Ждрал са капуљачом има популацију од 11.550 до 11.650 птица и налази се на листи угрожених.
  • Велики дрозд има популацију од 300 до 310 птица и наведен је као угрожен.
  • Црни крунасти ждрал има популацију од 33.000 до 70.000 птица и налази се на листи угрожених.
  • Сиви крунасти ждрал има популацију од 32.000 до 49.000 птица и налази се на листи угрожених.
  • Сарус ждрал има популацију од 24.300 до 26.800 птица и наведен је као угрожен.
  • Бролга, аустралијски ждрал има популацију од 35.000 до 100.000 птица и наведен је као неопасан.
  • Белоглави ждрал има популацију од 5.500 до 6.500 птица и налази се на листи угрожених.
  • Јапански ждрал са црвеном круном има популацију од 2.510 до 2.600 птица и налази се на листи угрожених.
  • Црноврати ждрал има популацију од 10.000 до 11.000 птица и налази се на листи угрожених.
Погледајте свих 59 животиња које почињу са Ц

Интерестинг Артицлес