Цоммон Лоон

Цоммон Лоон научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Гавииформес
Породица
Гавиидае
Род
Гавиа
Научно име
Гавиа Увек

Статус очувања заједничког лоона:

Најмање брига

Цоммон Лоон Лоцатион:

Европа
Северна Америка

Уобичајене чињенице о Лоону

Главни плен
Рибе, жабе, инсекти
Специфичност
Велике величине тела и језив позив налик јодлу
Распон крила
100цм - 136цм (39ин - 53,5ин)
Станиште
Слатководна језера у хладнијој клими
Предаторс
Хуман, Еаглес, Оспреи
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Рибе
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
2
Слоган
Такође познат као Велики северни ронилац

Заједничке физичке карактеристике лоона

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • бео
Тип коже
Перје
Животни век
15 - 25 година
Тежина
3кг - 5кг (6,6 лбс - 11 лбс)
Дужина
63цм - 81цм (24,8ин - 31,8ин)

„Стручњак за подводни лов“



Иако незгодна на копну, обична лооница је грациозан ловац на води. Ова углавном водена птица хладног времена научи да рони пре него што научи да лети, и враћаће се у исто гнездо са истим паром сваке године током скоро деценије. Птица се нашла у бројним легендама староседелаца Северне Америке, као и заштитно лице канадског новчића за један долар. Иако је загађење елиминисало уобичајене лооне у већем делу источне Северне Америке, ова птица нарочито успева у Канади. Иако назив „лоон“ потиче од његове глупаве шетње, вероватно га боље описује његово друго енглеско име: „Греат Нортхерн Дивер“.



Невероватне уобичајене чињенице о лоону!

  • Дубински ронилац: Обични лоон може да рони чак 200 метара под водом да улови рибу!
  • Већ познат: Канадски новчић за један долар, назван „лооние“, садржи заједнички лоон!
  • Често лете: Обични лоон може да лети стотинама километара приликом миграције!
  • Гласно и поносно: Лоон звукови укључују препознатљив „јодел“ када полажу право на територију!

Уобичајени научни назив

Научни назив за обични лоон, познат и као „Велики северни ронилац“, јегавиа увек.Гавиапотиче од латинског израза за морску птицу, иувекможе бити од норвешке речи за „пепео“ (због изгледа) или латинских речиУрањамилиузнемирујући, што значи „потопљено“ или „роњење“.

Уобичајени изглед и понашање лоона

Лоон изгледа као многе друге патке, осим што му је новчаница оштрије, попут птице пјевице. Перје му је углавном црно, са готово мрежатим узорком белих мрља преко крила и грла и белим доњим делом трбуха.

Уобичајени звукови лоона добро су познати људима који живе у близини својих станишта. То укључује препознатљив јодел, звук јаука и звук урлика. Уобичајени лоон позив користи се за проналажење партнера или проглашење места за гнежђење.



Обични лоон (Гавиа Иммер)

Стопала на заједничком лоону

Стопала обичног лоона постављена су даље на његовом телу од осталих водених птица. То их чини изврсним пливачима и рониоцима. Међутим, изгледа непријатно кад год хода копном. Верује се да је та шаљива шетња заслужила име „лоон“. Његова јединствена стопала такође га чине другачијим од осталих патака. Док већина патака слеће на воду скидајући ноге, обични лоуни морају да скидају стомак.

Уобичајено станиште лоона

Лооници воле хладнија подручја близу воде. Најчешће их има у целој Канади, а уобичајени су у Новој Енглеској. Поред Канаде, лугови су уобичајени за Аљаску, Гренланд, Исланд и Шкотску. Они имају тенденцију да живе у близини мањих бара током лета, када се гнезде, а током зиме мигрирају у већа језера и приобална подручја.

Дијета заједничког лоона

Обични лоон једе пуно рибе. Стручњак је за роњење у води за лов. Конкретна риба коју једе обични лоуњ зависи од тога где проводи већину свог времена. За лонове у близини приобалних подручја вечера значи иверку, харингу, стеновиту рибу и морску пастрмку. У међувремену, уобичајени лонови у близини слатке воде јешће баса, смуђа, штуку, сунчаницу и пастрмку.

Да би ловио, обични лоуњ прво ће забити главу под површину воде. Једном када види свој плен, може да зарони дубоко до 200 стопа! Мање рибе могу се гутљати целе, док се веће рибе носе на место где се могу јести.



Уобичајени лоонски предатори и претње

Људи стоје као највећа претња за лудове, мада претња није озбиљна. Загађење воде проузроковало је нестајање уобичајених лунова са истока Северне Америке. Међутим, Међународна унија за заштиту природе наводи заједнички лоон као „најмању бригу“ што значи да тренутно није у опасности да нестане.

Обични лунови такође могу ризиковати да им јаја узму мали сисари. То се може променити на локацијама за гнежђење.

Како загађење утиче на заједнички лоон

Отровна вода представља претњу обичном лоону, јер више воли исту врсту воде у којој је рођена. То значи да ће заједнички луњак који се излегао на загађеном језеру, према неким истраживањима , потражите слично загађено језеро када се оно угнезди касније у животу. Тражит ће ову врсту језера, чак и ако у том језеру има мање рибе или је горе за излегање нових пилића.

Уобичајена репродукција лоона, бебе и животни век

Обични лоони се размножавају моногамно, што значи да ће се исто мушко и женско узгајати сваке године. Обични лоуни живе око 10 година, а већину свог живота ће се размножавати једном годишње. Сваке године обична женка лооница роди две бебе или пилиће. Ово је много мање од типичних водених птица. Женка патке патке, на пример, сваке ће године положити чак 13 јаја.

Обични лоуни ће углавном савити гнездо близу ивице воде, углавном од штапова, трске и траве. Они користе исто гнездо или место за гнежђење сваке године. Мужјак би могао преместити гнездо ако јаја изгубе предатори.

Обични лоуни почињу да се размножавају са две године. Наћи ће партнера током раног лета и њих двојица ће забити место за гнежђење тако што ће га кружити изнад главе и правити јодлајући звук. Мајка ће типично положити два јаја. Обична јајашца ће седети скоро месец дана пре него што се излегну, а оба родитеља ће наизменично седети на јајима. Након излегања, и мајка и отац хране пилиће док расту. Пилићима ће требати скоро три месеца да науче да лете, али мање од недељу дана да пливају и роне. Мужјак и женка мигрираће одвојено у зимска места након што пилићи порасту. Њих двоје се затим враћају на исто легло почетком сваког лета.

Обична популација лоона

Процењује Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) у свету постоји чак 640.000 обичних лунова. Већина ових лунаца налази се у Северној Америци, посебно у Канади. Процењује се да око 2.600 обичних лунова живи у Европи.

Иако се чинило да становништво благо расте у Северној Америци, ИУЦН је рекао да у Европи опада.

Погледајте свих 59 животиње које почињу са Ц.

Занимљиви Чланци