хтмл Планинска горила (Горилла Беренгеи Беренгеи) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Планинска горила



Научна класификација планинских горила

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Приматес
Породица
Хоминидае
Пол
Горила
Научно име
Беренгеи Беренгеи горила

Статус заштите планинских горила:

Угрожени

Место планинске гориле:

Африка

Чињенице о планинској горили

Главни плен
Лишће, семе, биље
Станиште
Тропске шуме и џунгле у планинским пределима
Предаторс
Човече, Леопард
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
1
Лифестиле
  • Социал
Омиљена храна
Леавес
Момак
А сисар
Слоган
Изоловане популације пронађене у планинама!

Физичке карактеристике планинске гориле

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црно
Тип коже
Коса
Највећа брзина
25 мпх
Животни вијек
35-50 година
Тежина
204-227 кг (450-500 лбс)

Велика, али нежна, жестока али саосећајна, планинска горила је занимљив контраст екстрема.



Ови велики, гломазни дивови живе дубоко у облачним шумама централне Африке. Планинске гориле показују оштру интелигенцију и богат емоционални и друштвени живот. Као једни од најближих рођака човечанства, они пружају фасцинантан увид у нашу сопствену еволуцију и развој. Упркос свом мирном постојању, планинске гориле су сада под претњом утицаја људи и климатских промена.



Чињенице о планинској горили

  • На основу једне метрике величине генома, гориле деле око 98,4 одсто исте ДНК као и људи. То је само мало мање од 98,7 посто сличности између шимпанзи и људи.
  • Појединачне планинске гориле могу се препознати по облику и шарама њихових носова, баш као што се људи могу препознати по отисцима прстију. Не постоје две гориле које деле потпуно исте обрасце.
  • Због сребрне пруге длаке на леђима одраслих планинских горила, познате су и као силвербацкс.
  • Бебе планинске гориле држе се својих мајки прве две или три године свог живота.
  • Мирис је важан аспект комуникације са горилама. Мириси могу сигнализирати претње од оближњих предатора или репродуктивну доступност женки.

Научно име планинске гориле

Научно име планинске гориле јеГорилла берингеи берингеи. То је заправо једна од две подврсте источна горила - то је друго источна низинска горила или Грауерова горила. Иако су исте врсте, раздвојене су географским преференцијама и углавном се не укрштају.

Најближа сродна жива врста је западна горила . Некада је била класификована као трећа подврста унутар источне групе горила, али је генетска анализа открила довољно разлика да би оправдала посебну ознаку врсте.

Планинска горила припада истој породици,Хоминидае, лике шимпанзе , орангутани , и људи , што нас чини помало даљим рођаком. Иако је тешко дати тачан датум, чини се да су се заједнички преци људи и горила раздвојили пре око девет до десет милиона година. Ово је отприлике време када су се еволуционе линије гориле и човека разишле.

Појава планинске гориле

Планинска горила је велики, крупан примат са дугим рукама, равним носом, издуженом, скоро конусном главом и великим, натеченим стомаком. Длака му је скоро потпуно црна или браонкаста, али старији мужјаци такође имају сребрну или белу пругу дуж леђа. Стопала, руке, лице и груди су потпуно ћелави.

У поређењу са блиском сродном подврстом источне низије, планинска горила има дужу длаку, краће руке и крупнију грађу. То им омогућава да живе у хладнијим условима који ноћу понекад падну испод нуле.

Типична планинска горила је висока око четири до шест стопа када стоји на две ноге. Ово је отприлике величина типичне особе. Међутим, због своје масе могу тежити од 300 до 500 килограма. Мужјак гориле је обично већи од женке и тежи до два пута више. Све у свему, планинска горила је други највећи примат на свету, иза само блиско сродне источне равничарске гориле.



планинска горила (Горилла берингеи берингеи) лице планинске гориле у грмљу

Понашање планинских горила

Планинска горила има јединствен метод кретања познат као ходање зглобовима. То значи да хода на све четири са зглобовима на земљи. Међутим, он такође може да хода на две ноге ограничено време. Његове руке су веома спретне и у стању су да је зграбе, поцепају и повуку са прецизношћу коју само људска бића надмашују.

Као и други велики мајмуни, планинска горила се сматра једним од најинтелигентнијих створења на планети. Верује се да су способни за саморефлексију, употребу алата и пажљиво планирање. Интензивна истраживања горила у заточеништву, као што је чувени 'Коко', открила су да појединци могу разумети и применити знаковни језик уз одређену вештину. Они су такође веома друштвена бића која могу да се смеју, тугују и развију снажну приврженост другима. Њихово друштвено понашање је сложено и софистицирано. Нега је важан аспект друштвене везе. Не само да чува гориле од прљавштине и паразита, већ и јача важне односе унутар веће групе.

Гориле живе у малим групама које се називају трупе које понекад могу премашити 20 јединки. Ове групе се састоје од једног доминантног мужјака, одређеног броја женки и младог потомства. Доминантан мушкарац је старија особа која пружа организацију и заштиту свим члановима. Има скоро искључива права на узгој женки. Ова конфигурација узгоја позната је као харем. Понекад га може пратити неколико млађих мужјака (обично вођин син или браћа), али су они подређени доминантном мужјаку. Подређени мужјаци ће се вероватније распршити из трупа ако нису у стању да постигну репродуктивни успех. Могу сами или формирати привремене мушке нежење.

Гориле већину времена имају прилично мирну и нежну личност, али ако примете претњу, онда мужјаци могу постати прилично агресивни уз ударање у груди и застрашујуће урлање. Да би пренеле своје сложене жеље и осећања, планинске гориле имају око 25 различитих типова вокализација, изражавајући све од узбуне до радозналости. И баш као и људи, положај тела и контакт очима помажу у олакшавању комуникације.

Горила је углавном копнено створење које се држи земље, али има ограничену способност да се пење на дрвеће које ће издржати његову тежину. Због своје мање величине, младе гориле су донекле вешти пењачи по дрвећу. И одрасли и деца могу спавати у гнездима на земљи или на дрвећу. Планинска горила је најактивнија дању, а спава ноћу. Такође има повремене паузе током дана за одмор и игру. Укупно, цео домет једне групе може покрити до 16 квадратних километара.

Станиште планинских горила

Планинска горила насељава веома уски опсег унутар централне Африке. Главни популациони центри налазе се у националном парку Мгахинга горила и националном парку Бвинди непробојни у Уганди, као и Националном парку вулкана у Руанди и Националном парку Вирунга у Демократској Републици Конго. Као што име говори, подврста преферира шумовита подручја планинских станишта између 8.000 и 13.000 стопа изнад. Њихова најчешћа станишта укључују прашуме, бамбусове шуме, субалпске травњаке и мешовите шуме.



Исхрана планинских горила

Планинске гориле уживају у неколико различитих укусних биљака, укључујући корење, воће, цвеће, лишће и кору дрвета. Иако су углавном биљоједи, познато је да једу инсекти ако нема других опција за храну. Тачан састав исхране зависи од разноврсности доступних локалних биљака и дрвећа.

Гориле проводе око четвртине свог дана ждерући до 75 килограма хране. Са својим дугим цревима и јединственим кутњацима, посебно су прилагођени за исхрану и разградњу биљних материја. Гориле такође играју важну улогу у ширењу семена широм околине.

Предатори и претње планинских горила

Због своје величине и снаге, планинска горила има мало природних предатора у дивљини. Само велике животиње воле леопарди и крокодила познато је да рутински убијају усамљене гориле, посебно децу и бебе гориле. Али ниједан предатор није довољно жесток да преузме целу удружену компанију.

Са мало природних предатора, највеће претње њиховом опстанку су људске активности, укључујући ратовање, илегални лов и губитак станишта услед рударства, пољопривреде и индустрије. Врста пољопривредне праксе позната као сечење и спаљивање, у којој фармери крче земљу спаљивањем вегетације, посебно је штетна за станиште планинских горила. А пошто су људи и гориле толико слични, није неуобичајено да болести прескачу између врста у тренуцима блиског контакта. Климатске промене ће додатно погоршати претњу променом окружења на које ће горила морати да се прилагоди.

Због крхке друштвене организације планинских горила, смрт водећег мужјака може имати дубок утицај на групу и разоткрити целокупну друштвену структуру. Ако не постоји одмах доступна замена за вођу, онда се група може трајно одвојити.

Репродукција планинских горила, бебе и животни век

Репродукција горила има много заједничких аспеката са људском репродукцијом. Женке имају исти период трудноће од девет месеци. Обично рађају само једно дете у исто време. И могу се парити током целе године, а не у једној одређеној сезони. Међутим, за разлику од људи, гориле могу да рађају само једном у неколико година због дужег времена развоја потомства и стреса на мајчино тело.

У поређењу са зрелијом горилом, новорођенче је изненађујуће мало. Од материце је тежак само око четири килограма. Новорођенче је од тренутка рођења готово неодвојиво од мајке уз коју ће се држати прве две-три године живота. Отприлике толико је потребно за потпуно одвикавање детета.

Током већег дела свог преосталог пубертета, горила ће почети да учи вредне комуникацијске и друштвене вештине кроз честе игре, као што су јурњава и рвање. Брига и брига су примарна одговорност мајке, али цела компанија дели интерес за подизање детета.

Мужјаци гориле почињу свој одрасли живот са чистом црном косом. Ова карактеристика им је донела име црна глава. Међутим, они имају тенденцију да развију сребрну длаку на леђима и боковима око 12 година. Ови мужјаци су познати као силвербацкс. Веома су заштитнички настројени према сопственом репродуктивном успеху. Ако се женка и њено новорођенче придруже новој групи, тада доминантни мужјак може убити новорођенче како би подстакао женку да се поново размножава, како би могла да почне да рађа сопствену децу.

Обично је потребно најмање десет година пре него што појединац достигне пуну сексуалну зрелост. Укупно, планинска горила може да живи око 35 година у дивљини, али је документован животни век до 50 година.

Популација планинских горила

Планинске гориле су биле донекле распрострањене у планинама централне Африке, али је њихова популација нагло опала од 20. века. На свету је остало отприлике хиљаду планинских горила (и око 5.000 укупно припадника источних врста горила). Половина њих живи у шумама Вирунге.

Захваљујући пажљивим напорима за очување, број планинских горила показао је знаке побољшања након што је број пао на критично угрожен ниво. Тхе Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) Црвена листа их сада наводи као оправдано угрожене. Међутим, они су и даље у сталном ризику да изгубе тло под утицајем претњи.

Стабилнија политичка клима у региону би драматично побољшала изгледе за дугорочни опстанак ове подврсте — а тако би и напори да се зауставе људски напади и криволов у региону. Афричке владе су почеле да преузимају активнију улогу у очувању својих домаћих врста, дајући им наду у могућу будућност.

Погледајте свих 40 животиња које почињу са М

Интерестинг Артицлес