Лав
Лав научна класификација
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Месождер
- Породица
- Фелидае
- Пол
- Пантхера
- Научно име
- Пантхера лео
Статус заштите лавова:
ВулнераблеЛав место:
АфрикаАзија
Забавна чињеница о лаву:
Живи у малим групама које се зову поноси!Чињенице о лавовима
- Преи
- Антилопа, брадавичаста свиња, зебра
- Име Иоунг
- Цуб
- Групно понашање
- Понос
- Забавна чињеница
- Живи у малим групама које се зову поноси!
- Процењена величина популације
- 23.000
- Највећа претња
- Губитак станишта
- Најизразитија карактеристика
- Дуга и густа длакава грива мужјака око лица
- друга имена)
- Афрички лав
- Период трудноће
- 110 дана
- Станиште
- отворена шума, шипражје, травњак
- Предаторс
- Хуман
- Дијета
- Месождер
- Просечна величина легла
- 3
- Лифестиле
- Дан / ноћ
- Уобичајено име
- Лав
- Број врста
- 2
- Место
- подсахарска Африка
- Слоган
- Живи у малим групама које се зову поноси!
- Група
- А сисар
Физичке карактеристике лавова
- Боја
- Браон
- Злато
- Жуто-браон
- Плавуша
- Тип коже
- Крзно
- Највећа брзина
- 35 мпх
- Животни вијек
- 8 - 15 година
- Тежина
- 120 кг - 249 кг (264 лбс - 550 лбс)
- Дужина
- 1,4 м - 2,5 м (4,7 фт - 8,2 фт)
- Доба полне зрелости
- 2 - 3 године
- Старост одвикавања
- 6 месеци
Лав је највећи грабежљивац у Африци
Лав је једна од највећих, најјачих и најмоћнијих мачака на свету, друга по величини после сибирског тигра. Оне су највеће мачке на афричком континенту. Иако су већина великих мачака усамљени ловци, лавови су невероватно друштвене животиње које живе заједно у породичним групама које се зову поноси.
Невероватне чињенице о лавовима!
- ИУЦН је проценио да је између 1993. - 2014популација лавова смањена за 42%. Због криволова и губитка станишта, процењује се да би данас могло остати мање од 20.000 лавова.
- Иако су лавови генерално друштвена бића, понос се углавном састоји од 80% жена. Из тог разлога, само око један од осам мушких лавова преживи одрасло доба. Групе мушких лавова понекад се удружују да контролишу огромне делове територије. Једна позната група мужјака лавова у јужноафричком националном парку Кругер контролисала је преко 170.000 хектара и била јепроцењује се да ће убити више од 100 ривалских лавова и младунаца.
- Лавови се дуго држе у зоолошким вртовима иу заточеништву. У Енглеској у 18. веку цена улаза у Товер Менагерие (претходницу Лондонског зоолошког врта) била је три пенија,или мачка или пас који ће се хранити лавовима!
Лав Научно име и класификација
Научни назив за лавове јеПантхера лео.ПолПантхераје грчког порекла и обухвата велике врсте мачака као нпр тигрови , лавови, јагуари , и леопарди који имају способност да урлају.Леоје латинска реч за лава.
Постоје две подврсте лавова, афрички лав и азијски лав. Научно име афричког лава јеПантхера лео меланоцхаитадок научни назив азијског лаваПантер Лав Лео.
Верује се да су се афрички лав и азијски лав раздвојили пре око 100.000 година. Главне разлике између ове две подврсте су азијски лавови у просеку мањи, мужјаци углавном не живе у поносу са женкама, а мужјаци имају тамнију гриву.
Анатомија и изглед лава
Лавови имају кратку длаку бледо смеђе или златне боје са дугим репом који на крају има чуперак дужег крзна. Ознаке на њиховој длаки су много блеђе од смелих пруга и тачака приказаних на другим мачкама, што помаже овим великим зверима да остану невидљиве када вребају плен у дугој трави. Лавови имају снажне и моћне чељусти које садрже укупно 30 зуба који укључују четири очњака налик на очњаке и четири карнасијска зуба који су савршено дизајнирани за сечење меса.
Лион Мане
Лав је једна од највећих мачака на свету, а мужјаци су виши и тежи од женки и показују гриву дуге длаке око лица (у ствари, ово је једини случај у свету мачака где мужјаци и женке заправо изгледају другачије). Сматра се да је повезана са нивоом тестостерона, грива мушког лава варира од плаве до црвене, смеђе и црне и покрива главу, врат и груди.
Бели лавови
У дивљини је примећено неколико врста великих мачака са мутацијама боје, као нпр бели тигар или Црни пантер . Исто тако, лавови имају необичну мутацију боје која чини длаку изузетно бледом.
За разлику од белих тигрова, који су албино – то јест, немају пигменте у боји у крзну – крзно белог лава је узроковано рецесивним особинама. Необична природа белих лавова довела је до тога да су ухваћени и премештени у заточеништво у другој половини 20. века.
Данас се бели лавови узгајају у многим зоолошким вртовима и парковима дивљих животиња. На пример, у Северној Америци, шест белих лавова налази се у Парц Сафари у близини Монтреала у Квебеку од 2020. Међутим, они се сада поново уводе у окружења у Јужној Африци и успешно се узгајају и лове у својим изворним стаништима.
Распрострањеност и станиште лавова
Историјски гледано, лавови су се налазили у већем делу Африке, па чак и у деловима Европе и Азије. Данас су, међутим, гурнути у изоловане џепове свог некада огромног природног подручја, а преостала популација афричких лавова сада се налази само у подсахарским афричким земљама. Још увек постоји мала популација азијских лавова који живе у удаљеном делу шуме Гир у Индији.
Упркос њиховом све мањем броју, лавови су заправо невероватно прилагодљиве животиње које могу и хоће да насељавају веома суву климу јер већину влаге која им је потребна добијају из хране. Преферирају подручја отворених шума, шикаре и дугачке травњаке где не постоји само покривач већ и широк спектар плена. Само што се не налазе у прашумским подручјима или далеко у пустињама.
Популација лавова - Колико је преосталих белих лавова?
Као и друге врсте великих мачака, лаву прети губитак станишта и лов. Између 1993. и 2014. године популација лавова се смањила за 42%. Најновија процена ИУЦН-а процењује да је одрасла популација између 23.000 и 39.000 зрелих појединаца. Данас су лавови као врста наведени као „рањиви“, а корак изнад њих проглашени су „угроженима“.
Иако популација афричких лавова вероватно броји преко 20.000, подврста азијских лавова се процењује на само 600 јединки. Азијски лавови су ограничени на само једно уточиште за дивље животиње у Индији које има само 1.400 квадратних километара. Даљи раст популације азијских лавова ће се ослањати на поновно увођење у нова станишта у Индији.
Изумрле врсте лавова
Научници верују да су лавови били најраспрострањенији сисар ван људи пре 10.000 година. Данас, међутим, њихов досег је само делић његове историјске величине. Ово долази од изумирања две јединствене врсте лавова пред крај последњег леденог доба и губитка станишта који је смањио домет лавова
Барбари Лион
Варварски лав је некада живео широм северне обале Африке, са распоном који се протезао од Египта до Марока. До недавно се веровало да је то посебна подврста лава, али истраживања сада показују да је генетски слична азијским лавовима.
Варварски лав се углавном ловио све до изумирања у 19. веку. Последње документовано виђење било је у планинама Атлас у Алжиру 1942. године (иако су коже пронађене на илегалним тржиштима 1980-их, што сугерише да су берберски лавови можда дуже преживели), због чега је лав регионално изумро у Северној Африци.
пећински лав (Пантхера лео спелаеа)
Пећински лав је био врста лава која се кретала широм Евроазије до Аљаске, а изумрла је колапсом мамутске степе пре око 12.000 година. Врста је живела широм континенталне Европе, а многи археолошки цртежи лавова из тог подручја приказују пећинске лавове. Врста је била већа од данашњих преживелих лавова. Последњих година у пермафросту Русије откривено је више смрзнутих младунаца пећинских лавова.
амерички лав (Пантхера лео атрок)
Још једна врста лава која је нестала пре око 12.000 година у периоду глобалних климатских промена, амерички лав се проширио на већину онога што су сада Сједињене Државе и Мексико. Амерички лав је познат по томе што је највећа врста лава. Његово станиште је било слично данашњем афричком лаву, јер је ловио преко великих травњака на велике сисаре као што су бизони, јелени, па чак и мамути.
Понашање и начин живота Лава
Лавови су јединствени међу мачкама јер живе заједно у јаким друштвеним групама. Прајд се састоји од 5-15 сродних женки и њихових младунаца, заједно са углавном једним мужјаком (мале групе од 2 или 3, мада није ретко). Мужјаци лавова патролирају територијом од око 100 м² обележавајући дрвеће и камење урином и ричући како би упозорили уљезе. Иако мужјаци Лавови у великој мери могу да бране свој понос, њихов положај у прајду је константно угрожен од других мужјака који покушавају да заузму своју закрпу, а ако успеју, убиће свако младунче које је претходни мужјак оженио. Упркос својој огромној величини, мужјаци лавова заправо готово и не лове јер су често спорији и лакше уочљиви од својих колега. Лавице заједно лове у поносу, што значи да су не само успешније на својим путовањима, већ су у стању да хватају и убијају животиње које су и брже од њих и много веће.
Лавља рика
Рика лава може бити изузетно гласна, достижући јачину од око 114 децибела. Њихова граја је довољно гласна да пробије праг бола људског слуха! Рика лава је гласнија од било које велике мачке и чује се са удаљености од око 8 километара. Способност да урла на тако великој јачини је због јединствених адаптација у лављим гласовима. Лавови углавном урлају као упозорење и да бране своју територију. Осим што упозорава мужјака, рика лава такође омогућава члановима поноса да пронађу једни друге јер његов звук може да путује на велике удаљености.
Репродукција лавова, младунчад и животни век
И мужјаци и женке лава могу да се размножавају између друге и треће године, али чак и тако, често се неће размножавати док се понос чврсто не успостави. Након периода трудноће од скоро четири месеца, лавови рађају између једног и шест младунаца који се рађају слепи и невероватно су рањиви у свом новом окружењу. Крзно младунаца лавова прекривено је тамнијим мрљама које им помажу да се камуфлирају у јазбини како би их заштитили док одрасли излазе у лов.
Нажалост, мање од половине младунаца доживи годину дана, а четири од петоро је умрло до друге године, углавном од напада животиња или гладовања. Занимљиво је да ће женке лавова у прајду имати своје младунчад отприлике у исто време и помоћи ће у сисању и бризи о младунцима других женки. Младунци лавова сисају млеко док не напуне око шест месеци, и иако неће почети да активно лове док не напуне годину дана, младунци лавова почињу да једу месо после око 12 недеља.
Као и већина великих мачака, лавови живе око 10 до 15 година. У заточеништву, лавови су живели много дуже него у дивљини. Зоолошки врт у Филаделфији је 2016. морао да еутаназира 25-годишњу лавицу након што је почела да пати од ограничене покретљивости.
Лавова исхрана и плен
Лав је велика и месождерка животиња која преживљава само тако што једе друге животиње да би се одржала. Његова исхрана се састоји од бизона, гнуа, па чак и жирафе. У зависности од обиља и разноликости врста плена на њиховој територији, лавови првенствено лове газеле, зебру и брадавичасту свињу, заједно са бројним врстама антилопа, пратећи стада преко отворених травњака. Неће окренути нос чак ни када лове сами ако дође до ситуације и срећно ће украсти убиство друге животиње. Када је животиња ухваћена, околности се мењају јер женка дозвољава мужјаку Лава да прво једе пре него што се преда. Међутим, младунци су на дну гомиле и морају да се задовоље оним што је остало након што одрасли заврше.
За разлику од других мачака, Лавови нису усамљени ловци, али Лавице раде заједно како би прогониле и ухватиле свој плен, а свака жена игра различиту стратешку улогу. Ова стратегија им омогућава да убијају животиње брже и много веће него што јесу. Студија од 1.300 лова на лавове показала је да је њихов појединачни ловни успех био 17-19%. Међутим, приликом лова у групама, успешност је скочила на 30%.
У просеку, лавови поједу око 8 до 9 кг меса дневно. Мужјаци могу да поједу око 100 килограма дневно (43 кг), док женке могу да поједу 25 килограма.
Лавови, предатори и претње
Лав је најдоминантнији грабежљивац у свом окружењу, што значи да им друге животиње представљају малу или никакву претњу, осим чопора хијена које лавовима могу нанети фаталну штету, посебно када су сами и када је у питању храна. Многе друге врсте, укључујући жирафе и слонове, виде лавове као велику претњу и лако су способне да смртно повреде лава како би покушале да га упозоре.
Више од других врста, други лавови представљају значајну претњу лавовима. У јужноафричком Саби Сандсу, група мужјака лавова формирала је коалицију за коју се верује да је убила више од 100 лавова широм територије која се на крају простирала на 170.000 хектара. Мушки лавови ће се често убијати једни друге док покушавају да преузму контролу над прајдовима, а затим убијају младунце поноса како би осигурали да се генетски фонд који није њихов пренесе даље.
Број лавова је такође озбиљно погођен болестима које су хијене пренеле на дивље псе, при чему је више од 1.000 лавова умрло од псеће куге између 1993. и 1997. године.
Лавов однос са људима
Ипак, највећа претња Лавовима су људи који их не убијају само из страха (а у историји као трофеје) и задирања у пољопривреду и градове. Људи су им се вековима дивили и плашили, али због лова и растућих људских насеља, лавови су збрисани са већег дела свог историјског природног подручја.
Иако природно не виде људе као плен, познато је да се афрички лавови ушуњају у села (понекад и велика) како би пронашли храну, а познато је да нападају и до 700 људи сваке године, а лавови су одговорни за 100 смрти годишње само у Танзанији. Године 1898, два лава у Кенији (познати као лавови Тсаво - пар лавова без грива) стекла су име тако што су убили и појели преко 130 железничара у периоду од око 9 месеци.
Чињенице о лавовима
Млади лавови вежбају играње улога!
Младунци лавова проводе доста времена играјући се заједно што им заправо помаже да развију своје технике лова. Ова метода играња улога са младунцима такође помаже женкама да одреде да ли би им било удобније да јуре или јуре плен или да ухвате и убију.
Лавови имају мала срца и плућа и морају се ослонити на тајност и тимски рад
Лав има велике шапе са меким јастучићима испод и оштре канџе које се могу увући на крају сваког прста које му помажу да трче, пењу се и хватају плен, а такође су и добри одбрамбени механизми. Структура њихових стопала и ногу значи да су способни да скачу преко 10 метара. Лавље срце је тешко око 1.175 грама, што је знатно мање у односу на величину тела од многих биљоједа које лове. Величина њиховог срца и плућа значи да лавови могу да се напрежу само на кратким удаљеностима и да се морају ослонити на тимски рад и пришуњати се свом плену пре лова.
Најпознатији лав на свету преживео је пад авиона
Један од најпознатијих приказа лавова је лав који риче на почетку МГМ филма. Да би подигао публицитет за овог лава, МГМ је 1927. године своју маскоту прелетео широм земље, али се на лету од Сан Дијега до Њујорка авион срушио. Оригинални лав МГМ преживео је авионску несрећу и преживео четири дана на дијети од сендвича и млека!
Погледајте свих 20 животиња које почињу са Л











