Пантер



Научна класификација Пантера

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Фелидае
Род
Пантхера
Научно име
Пантхера пардус, Пантхера онца

Статус очувања пантера:

Скоро угрожени

Пантхер Лоцатион:

Централна Америка
Северна Америка
Јужна Америка

Чињеница о пантеру:

Више воли да лови ноћу него дању!

Чињенице о пантеру

Плијен
Јелен, Тапир, Дивља свиња
Име Јанга
жутокљунац
Групно понашање
  • Самотан
Забава чињеница
Више воли да лови ноћу него дању!
Процењена величина становништва
Није познато
Највећа пријетња
Губитак станишта
Најизразитија карактеристика
Светле смарагдно зелене очи
Друга имена)
Црна пантера, црни леопард, црни јагуар
Период трудноће
90 - 105 дана
Станиште
Шума, мочвара и травњаци
Предаторс
Човек, Лав, Хијена
Дијета
Месојед
Просечна величина легла
3
Начин живота
  • Ноцтурнал
Уобичајено име
Пантер
Број врста
31
Локација
Азија, Африка, Америка
Слоган
Више воли да лови ноћу него дању!
Група
Сисар

Физичке карактеристике пантера

Боја
  • Црн
  • Тамно браон
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
71 мпх
Животни век
12 - 15 година
Тежина
36кг - 160кг (79лбс - 350лбс)
Дужина
1,1м - 1,9м (43ин - 75ин)
Старост полне зрелости
3 - 4 године
Доба одвикавања
3 месеца

Класификација и еволуција пантера

Пантер (познат и као црни пантер) је велики члан породице Биг Цат, пореклом из Азије, Африке и Америке. Пантера сама по себи није посебна врста, али је опште име које се користи за означавање било које мачке црне боје из породице Биг Цат, а посебно Леопарда и Јагуара. Пантер је неухватљива и моћна животиња која се добро прилагодила различитим стаништима широм света, а познато је да је један од најјачих пењача свих мачака. Иако Пантер технички није класификован као засебна врста, многи сматрају да су угрожени због опадања броја Леопарда и Јагуара у већем делу њихових природних подручја.



Анатомија и изглед пантера

Пантер има тенденцију да буде тамно смеђе до црне боје, а иначе је идентичан мачјим врстама којима припада. Једини стварни изузетак од тога је Флорида Пантхер пронађен у југоисточном делу САД-а, за који се верује да је подврста Цоугар-а, ретко је тамно смеђе боје и има изглед више пегаво. За разлику од Леопарда и Јагуара, Пантхер нема места на дугом телу или репу, већ има сјајни огртач тамног крзна. Пантере имају мале главе са снажним чељустима и смарагдно зеленим очима и имају тенденцију да имају задње ноге које су и веће и незнатно дуже од оних напред. Као члан породице Биг Цат, Пантхер није само једна од највећих мачака на свету, већ је у стању и да риче, што мачке изван ове групе нису у стању да ураде.



Расподела пантера и станиште

Пантери се изворно налазе на три светска континента, са својим положајем у зависности од тога да ли је црни Леопард или Црни Јагуар. Постоји 30 различитих подврста Леопарда пронађених широм Азије и подсахарске Африке, а с некада великим природним дометом Јагуара који се протезао кроз Средњу и Јужну Америку, па чак и у делове САД, Пантер је постао невероватно прилагодљива животиња која је налази се у разним различитим стаништима. Иако се најчешће налазе у тропским и листопадним шумама, Пантер се такође може наћи насељавајући мочваре и мочваре, заједно са травњацима и још непријатељским подручјима попут пустиња и планина. Уз бројне највеће мачке на свету, Пантхер је све ређи у дивљини, пре свега због губитка станишта у облику крчења шума.

Понашање пантера и животни стил

Пантер је невероватно интелигентна и окретна животиња коју људи у дивљини врло ретко виде, јер су углавном врло тихе и опрезне животиње. Њихово тамно смеђе крзно камуфлира Пантера у околну шуму и чини их готово невидљивима у мраку ноћи. Пантер је усамљена животиња која води ноћни животни стил, проводећи већи део дневних сати одмарајући се сигурно високо на дрвећу. Као и Леопард и Јагуар, Пантери су невероватни пењачи и они не само да се одмарају на дрвећу, већ су у стању и да будно пазе на плен, а да их не примете. Пантер је невероватно моћна и неустрашива животиња коју се многи плаше због чињенице да су такође врло агресивни. Пантхер је врло територијално посебно мужјаци чији се домет преклапа са домином већине женки и њима прети други мужјак.



Репродукција пантера и животни циклуси

Иако постоје само две различите врсте великих мачака за које се сматра да су Пантери, Леопарди и Јагуари су заправо врло блиско повезани упркос томе што живе у одвојеним деловима света. Црни леопарди и јагуари често се јављају у истом леглу као и пегава младунчад, а женка обично рађа између 2 и 4 младунца након периода гестације од око 3 месеца (то је једноставан рецесивни ген који младунче чини црним и ону која се носи оба родитеља). Младунци пантера рађају се слепи и не отварају очи док не напуне скоро две недеље. Невероватно су осетљиви на предаторе, нарочито када их остави мајка која мора ловити храну. Када напуне неколико месеци младунци Пантера почињу да је прате у потрази за пленом и често је неће напустити док не напуне скоро две године и успоставе територију за себе.

Дијета и плен пантера

Пантер је месождерка и један је од најстрашнијих и најмоћнијих предатора у свом природном окружењу. Лов под окриљем ноћи, Пантерово тамно крзно готово је немогуће уочити што значи да се може кретати кроз џунглу потпуно невиђено. Иако се већина њиховог лова заправо обавља на земљи, познато је и да лове са дрвећа, што значи да могу да заседају свој плен одозго. Тачна исхрана Пантера зависи од тога где у свету живи, иако биљке биљака средње и великих биљака чине главнину исхране многих великих Мачака. Пантере лове животиње, укључујући јелене, брадавице, дивље свиње, тапире и антилопе, заједно са мањим врстама попут птица и зечева када је већи плен оскудан.

Пантер Предаторс анд Тхреатс

Јагуар је највећа мачка у Америци, па су Пантери у Новом свету најдоминантнији грабежљивци у свом окружењу. Међутим, оне који се налазе у Африци и Азији повремено плијене и други велики месоједи попут Лавова и Хијена, али најчешћи предатор и највећа пријетња свим Пантерима су људи. Људи не само да су ловили ове ретке животиње током већег дела њиховог природног подручја, већ су и подвргнути драстичном губитку станишта, посебно у облику крчења шума како за растућа Људска насеља, тако и да направе пут пољопривреди. Број популација великих мачака опада широм света и када их гурају у све мање и мање џепове њихових родних станишта, пантери постају још ређи него што су већ били.



Занимљиве чињенице и карактеристике Пантера

Иако се технички само црни леопарди и јагуари у науци генерално сматрају јединим истинским пантерима, термин се користи и за описивање низа других тамно обложених мачака од стране локалног становништва у њиховим родним стаништима, укључујући пуме, тигрове, пуме, рисове и Бобцатсе. Сматра се да је Црни пантер један од најинтелигентнијих и најсуровијих предатора у Америци, па се слика Пантера широко користи као логотип или као маскота за спортске тимове. Неки Пантери заправо могу да пливају, мада не они који су Леопарди, јер је познато да Јагуари имају праву љубав према води. Ови појединци не само да више воле поплављене шуме, већ и проводе изванредно пуно времена пливајући, играјући се и ловећи у хладној води.

Однос Пантера са људима

Светске велике мачке су људи ловили као трофеје и посебно због крзна током последњих неколико векова. То је проузроковало огроман пад броја становништва и Леопарда и Јагуара, који су заправо потпуно нестали из неких подручја њиховог историјског домета. Пантери су такође били изложени озбиљној деградацији станишта у већем делу Азије, Африке и Америке, што значи да су ови неухватљиви грабежљивци сада још ређи. Ретко их виде људи који су заиста заиста икада свесни присуства Пантера по траговима који су остали на земљи и траговима огреботина на дрвећу. Они су у ствари толико подли да се Пантери често називају „духом шуме“.

Статус очувања пантера и живот данас

Иако наука Пантера не сматра самом врстом, и леопарди и јагуари постају све рањивији током већег дела свог природног домета и ИУЦН их наводи као угрожене врсте. Међутим, због чињенице да се две јединке које преносе гене морају парити да би произвеле црног пантера и шансе за то се смањују губитком станишта, многи стручњаци за дивље животиње сматрају да су ове животиње угрожене широм света.

Прикажи свих 38 животиње које почињу са П.

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енциклопедија сисара
  8. Информације о пантеру, доступне овде: хттп://ввв.блацкпантхеранимал.цом/блацк-пантхер-анимал.пхп
  9. Чињенице о пантерима, доступно овде: хттп://ввв.фацтс-абоут.орг.ук/анималс-пантхерс.хтм
  10. О Пантерима, Доступно овде: хттп://ввв.анималпорт.цом/анимал-информатион/блацк-пантхер-анимал-информатион.хтмл

Занимљиви Чланци