Минке кит
Научна класификација кита Минке
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Цетацеа
- Породица
- Балаеноптеридае
- Пол
- Балаеноптера
- Научно име
- Балаеноптера ацуторострата
Статус заштите малих китова:
Близу претњеЛокација малих китова:
океанЗабавна чињеница о киту:
Минке китови су најмањи чланови породице Балеен Вхалес.Чињенице о Минке Вхалеу
- Главни плен
- Крил, харинга, пешчана јегуља, папалина, капелин, сребро и фењер
- Забавна чињеница
- Минке китови су најмањи чланови породице Балеен Вхалес.
- Процењена величина популације
- Обични кит минки: 180.000; Антарктички мали кит: 515.000
- Највећа претња
- Китови убице
- друга имена)
- Мали Роркуал, Литтле Финбацк, Остропераја, Мала Пераја, Штука
- Период трудноће
- 10 месеци
- Врста воде
- Сол
- Станиште
- Умерене, тропске или суптропске воде
- Предаторс
- Човек, ајкуле, китови убице
- Дијета
- Месождер
- Просечна величина легла
- 1
- Лифестиле
- Стадо
- Омиљена храна
- Крилл
- Момак
- А сисар
- Уобичајено име
- Минке кит
- Број врста
- 2
- Слоган
- Постоје две признате врсте!
Физичке карактеристике малог кита
- Боја
- Браон
- Греи
- Црно
- Бела
- Тип коже
- Глатко, глатко
- Највећа брзина
- 13 мпх
- Животни вијек
- 30-50 година
- Тежина
- 4.536-12.700 кг (5-14 тона)
Минке китови су најмањи китови Балеен.
Међутим, овај сисар може да тежи и до 20.000 килограма и да нарасте до 35 метара. Постоје две главне врсте ових китова. То су обични минки китови и антарктички китови минки. Ови китови су црни или тамно сиви са белим стомаком. Постоје разлике у боји, шарама и балену између различитих минке китова.
Невероватне чињенице о киту Минке!
- Ови китови могу да пливају до 24 миље на сат да би побегли кит убица или покушати да одржи корак са бродом.
- Уочавање овог кита није баш лако јер се њихови метиљи не дижу из воде пре него што зароне испод површине.
- Када се хране, ови китови могу остати са великом групом, али у другим временима више воле да буду сами или са само једним или два кита.
- Ови китови могу остати под водом до 20 минута.
Класификација и научни назив кита Минке
Научно име за ове китове је Балаеноптера ацуторострата. Балаеноптера значи крилати кит, а ацуторострата у преводу значи оштра њушка. Уобичајено име дао им је неискусни норвешки посматрач китова, Меинцке. У почетку је помислио да је кит малог длака Плави кит али се преварио. Минке китови се такође понекад називају мањим перајима, оштроглавим перајама, мањим перајама, минке перајима и китовима штуке.
Припадају класи сисара и припадају породици Балаеноптеридае. Балаеноптеридае укључује осам различитих врста китова, укључујући Грбави китови , Плави китови , и Врхунски китови .
Постоје две различите врсте ових китова. То су обични, или северни, кит Минке и антарктички, или јужни, кит Минке. Балаеноптера Ацуторострата је научни назив за северне китове минке. Балаеноптера бонаеренсис је научни назив за јужне китове минке.
Изглед кита Минке
Иако су ови китови дугачки око 35 стопа и могу тежити до 20.000 фунти, они су заправо најмањи члан породице Балеен Вхале. Женке ове врсте су често нешто веће од мужјака.
Тело северног кита је тамно сиво до црно. Трбуши су им бели, а на леђима иза главе имају светли шеврон. Обрасци и боје ове врсте могу се разликовати од кита до кита, обично на основу њихове географске локације. Постоје и неке варијације са балеен или кератинским плочама које висе са уста ових китова. Имаће између 240 и 360 тањира. Северни китови минки такође имају белу траку на перајима.
Постоји подврста северних китова под називом Минке Минке китови. Као што им име говори, ова подврста не расте тако велика као обични китови минки. Обично су тешки само 14.000 килограма и дугачки око 26 метара. Још једна разлика између малих и обичних китова Минке је у томе што имају црну ивицу око балеен плоча. Њихова прсна пераја такође укључује јарко белу мрљу која им сеже до леђа и рамена.
Друге главне врсте минки китова, антарктички или јужни китови минки, такође имају неке разлике у односу на северне китове минке. Имају између 200 и 300 балених плоча са стране уста. За разлику од обичних и малог китова, који имају белу траку на прсним перајима, пераје јужног кита су сиве са белим рубом. Друга разлика са овом врстом је у томе што имају асиметричне балеен. На левој страни уста има мањи број балених плоча него на десној. Лева страна има мање белих панела за бале него десна.

Распрострањеност, популација и станиште малих китова
Ове китове можете пронаћи на многим местима широм света. Иако преферирају бореална (северна) или умеренија водена станишта, ова врста такође може повремено пливати у тропским или суптропским водама. Током храњења, често траже хладнију воду на вишим географским ширинама. Ови китови могу изабрати да пливају у приобалним или морским водама.
Ови китови се хране на око 62 метра испод површине воде. Максимална дубина на коју ће заронити је око 350 метара испод површине.
Њихово преферирано станиште се често може предвидети на основу старости, пола и репродуктивног статуса. У већини случајева, старији мужјаци углавном остају ближе ивици леда у поларним регионима током летње сезоне храњења. С друге стране, старије женке обично бирају да бораве у више приобалних вода, али ипак на вишој географској ширини. Током летње сезоне храњења, млађи и незрели китови одлучују да остану на нижим географским ширинама.
Северни китови минке налазе се у Тихом и Атлантском океану. Током лета обично остају ближе ивици арктичког леда. У зимским месецима могу се наћи скоро подједнако јужно од екватора.
Током лета, минки китови углавном остају ближе јужним поларним регионима. Такође се могу наћи у топлијој води на нижим географским ширинама од других китова. На пример, ова подврста се може наћи дуж Великог коралног гребена у Аустралији или близу Јужне Африке или Јужне Америке.
Антарктички китови минки могу се наћи на много различитих места на јужној хемисфери. Ова врста је примећена у близини Бразила, у Магелановом мореузу, дуж јужног Чилеа, и близу Новог Зеланда и Аустралије.
И пераја и антарктички китови минки учествују у сезонским миграцијама. У пролеће ће се задржати ближе северном или јужном полу, а у јесен и зиму ће пливати ка тропским водама. Због разлике у сезони када се сезона јавља на различитим хемисферама, китови пераја и антарктички китови се не сусрећу и/или мешају близу екватора. Ови китови могу пливати до 263 миље када мигрирају.
Ови китови нису угрожена врста. Минке китови тренутно имају статус најмање забринутости од стране ИУЦН (Међународне уније за очување природе). Научници верују да је остало више од 180.000 ових китова.
Антарктички Минке има нешто већу претњу да постане угрожен. Према ИУЦН-у, налази се на листи угрожених. Процењује се да је од ове врсте остало око 515.000 китова.
Предатори и плен китова минке
Предатори минке китова: шта једе кит минке?
Китови убице представљају највећу претњу овим китовима. Они чине чак 85% исхране убице. Ако кит убица јури Минке, кит ће врло брзо покушати да отплива. У отвореној води, они су у стању да одржавају брзину од 9 до 18 миља на сат док покушавају да побегну. Китови имају најбоље шансе да побегну у овим сценаријима отворених вода јер имају већу издржљивост на великим удаљеностима од китова убица. У другим случајевима, китови убице их могу убити у луци или заливу. У овим сценаријима, кит има много мање шансе да преживи.
Људи су такође играли улогу у смањењу популације китова. Иако се у почетку сматрало да је ова врста китова премала да би била профитабилна, када је популација других врста почела да опада, и они су били на мети. Иако је комерцијални китолов забрањен, неки људи и даље покушавају да ухвате и убију ова створења.
Шта једу китови минки?
Обичне Минке које живе на северу Атлантског океана једу разноврсну храну. Неки од њих укључују Крилл , харинга, пешчана јегуља, капелин и папалина. Минке китови који живе у северном Пацифику једу јапанске инћуне, пацифичку саури и Крилл .
Исхрана антарктичког кита састоји се од антарктичког крила, леденог крила, антарктичке јонасфисх, антарктичке лантерпхис, антарктичке сребрне рибице, нототеније и хионадрака.
Репродукција и животни век малог кита
Ови китови ће достићи полну зрелост када буду дугачки око 23 метра. За обичне врсте то се дешава када су старе између 3 и 8 година, а за антарктичке китове када су стари између 7 и 8 година. Научници још увек нису сигурни како се ови китови паре, јер то никада није примећено.
Трудноћа ових китова је око 10 месеци. Научници претпостављају да ће мајка дојити и остати са теладима док не буду стари између четири и шест месеци. Женке обично имају теле једном у две године.
Ови китови имају дуг животни век; могу да живе до 50 година.
Минке кит у пецању и кувању
Док организације за животиње покушавају да спрече да више китова буде убијено китоловом, ови китови се још увек гађају и хватају у неким деловима света. На Исланду, ово је месо китова заједничка понуда . Туристи га сматрају егзотичном посластицом када посете Рејкјавик. Међутим, чињеница је да једење меса китова подстиче да се китолов настави и може угрозити ове китове.
Погледајте свих 40 животиња које почињу са М











