хтмл Славуј (Лусциниа Магархинцхос) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Славуј



Научна класификација славуја

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
Птице
Ред
Пассериформес
Породица
Мусцицапидае
Пол
Лусциниа
Научно име
Лусциниа Магархинцхос

Статус очуваности славуја:

Најмање брига

Место славуја:

Африка
Азија
Евроазија
Европа

Нигхтингале Фацтс

Главни плен
Воће, ораси, семенке, инсекти
Карактеристична карактеристика
Мала величина тела без ознака и танког кљуна
Распон крила
20 цм - 22 цм (7,9 инча - 9 инча)
Станиште
Отворене шуме и шикаре
Предаторс
Пацови, мачке, гуштери
Дијета
Свејед
Лифестиле
  • Лонели
Омиљена храна
Воће
Момак
Птица
Просечна величина квачила
3
Слоган
Именован пре више од 1000 година!

Славуј Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Тако је
Тип коже
Перје
Највећа брзина
18 мпх
Животни вијек
1 - 3 године
Тежина
15 г - 22 г (0,5 оз - 0,7 оз)
Дужина
14 цм - 16,5 цм (5,5 инча - 6,5 инча)

Славуј је мала врста птица која се сматра формалним чланом породице дроздова. Славуј се често погрешно сматра црвендаћем, пошто је славуј отприлике исте величине, а женка црвендаћа изгледа веома слично славују.



Славуј је јутарња птица и славуја се често може чути како пева у зору. У урбаним срединама, славуј ће певати још гласније у зору како би надокнадио додатну позадинску буку.



Славуј се природно гнезди у европским и азијским шумама током летњих месеци, а зими славуј мигрира у Африку, у топлију климу. Славуј се у пролеће поново враћа на север да се гнезди.

Верује се да је славуј добио име пре више од 1.000 година, а термин славуј на англосаксонском значи ноћни певач. Славуј је добио име по томе што се славуј често чује како пева и ноћу и дању. Сматра се да су то појединачни (неспарени) мужјаци славуја који певају током ноћи и покушавају да привуку партнера.



Славуји су мале птице чији је просечан одрасли славуј висок око 15 цм. Славуј има обично смеђе перје које покрива његово тело и познато је да има реп са црвеним странама.

Славуји су свеједине птице и хране се мешавином воћа, семена, инсеката и орашастих плодова. Славуји имају много предатора у свом природном окружењу, углавном због своје мале величине. Предатори славуја укључују сисаре као што су пацови, лисице и мачке и гмизавце као што су велики гуштери и змије. Славуји такође лове велике птице грабљивице.



Славуји насељавају густе шуме и шуме у Европи и Азији, искључујући оне на крајњем северу. Упркос великом броју славуја присутних у њиховим природним стаништима, славује често може бити тешко уочити. Славује се лако чују због њиховог гласног певања, али су често скривени у густом лишћу, ван видокруга.

Славуји се паре у пролеће, а женка славуја гради гнездо у облику чаше у шикари близу земље. Гнезда славуја су често веома скривена од спољашњег света, а направљена су од гранчица, лишћа и траве. Женка славуја полаже између 2 и 5 јаја, а пилићи славуја се излегу након периода инкубације од само неколико недеља.

Славуји сваке године путују велике удаљености да би мигрирали између севера и југа. Просечан животни век славуја је око 2 године, мада је познато да поједини славуји (посебно славуји у заточеништву) живе много дуже.

Славуји су тако названи јер често певају и ноћу и дању. Назив се користи више од 1000 година, веома је препознатљив чак и у свом англосаксонском облику - 'нихтингале'. То значи 'ноћни певач'. Рани писци су претпостављали да је то била жена која је певала када је у ствари био мушкарац. Песма је гласна, са импресивним низом звиждука, звиждука и клокотања. Песма је посебно уочљива ноћу јер мало која друга птица пева. Због тога назив укључује 'ноћ' на неколико језика.

Само неспарени мужјаци певају редовно ноћу, а ноћна песма ће вероватно послужити да привуче партнера. Сматра се да је певање у зору, током сата пре изласка сунца, важно за одбрану птичје територије. Славуји певају још гласније у урбаним или приградским срединама, како би превазишли позадинску буку. Најкарактеристичнија одлика песме је гласно звиждање крешенда, одсутно у песми Тхрусх Нигхтингале. Има аларм као жаба.

Погледајте свих 12 животиња које почињу са Н

Извори
  1. Дејвид Барни, Дорлинг Киндерсли (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич кроз светске дивљине
  2. Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
  7. Цхристопхер Перринс, Окфорд Университи Пресс (2009) Енцицлопедиа оф Бирдс

Интерестинг Артицлес