Паун

Научна класификација паунова

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Галиформе
Породица
Пхасианидае
Род
Турска
Научно име
Паво Кристат

Статус очувања пауна:

Најмање брига

Паун Лоцатион:

Африка
Азија

Чињенице о пауну

Главни плен
Зрна, семе, инсекти
Специфичност
Дуго репно перо и шарени реп мужјака
Распон крила
120цм - 300цм (47ин - 118ин)
Станиште
Области пустиње и саване
Предаторс
Пси, ракун, тигар, дивље мачке
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Зрна
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
6
Слоган
Најчешће се налази на индијском копну!

Физичке карактеристике пауна

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Плави
  • Зелена
Тип коже
Перје
Максимална брзина
10 мпх
Животни век
12 - 20 година
Тежина
2,7 кг - 6 кг (6 лбс - 13,2 лбс)
Дужина
86цм - 107цм (34ин - 42ин)

Паун (познат и као паун) је птица средње величине која је најближе фазану. За разлику од уобичајеног рођака фазана који насељава подручја северне хемисфере, паун се налази у топлијој клими јужне хемисфере, а паун се најчешће налази у Индији.



Постоје три главне врсте пауна, афрички конговски паун, индијски паун и зелени паун, за које се сматра да потичу из Азије, али се данас налазе у Африци и деловима Аустралије. Све три различите врсте пауна су познате по својим сложеним мушким паунима и досадним, смеђим женским паунима (у поређењу са мужјацима).



Мужјак пауна је најпознатији по огромном репном перју које се лепрша иза пауна и може бити дугачко готово два метра. Сматра се да се овај живописни приказ пауна користи и за парење и за одбрану. Мужјак пауна привлачи жену за парење показујући низ сложених пера, а кад се паун осети угроженим, развући ће реп како би изгледао већи и зато покушао да застраши предаторе који се приближавају.

Паун је свеједа птица и храни се инсектима, биљкама, семењем и цветним главицама. Такође је познато да паунови нагризају мале сисаре и гмизавце како би допунили своју исхрану, што осигурава да добијају праве хранљиве материје. Паунови имају бројне природне предаторе у дивљини који укључују дивље псе и мачке, сисавци средње величине попут ракуна, па чак и тигрови познати су у лову на паунове.



Паунови обично дођу до око 20 година, мада је познато да неке паунове особе долазе и до старијих година, посебно оне паунове јединке које су у заточеништву. Генерално, популације пауна нису под великом претњом, иако је зелени паун наведен као рањив на изумирање углавном због лова и губитка станишта.

Мушки пауни познати су као паунови, а женски пауни (на сличан начин као пилићи и фазани). Мужјак пауна је углавном приближно двоструко већи од женке пауна, а чак и већи када мужјак пауна показује своје перје (перје). Када мужјак пауна нема изложена јарко обојена и врло сложена репна пера, вуку се за њим. Ово је познато као реп или воз.

Током сезоне парења, мушки паун може се парити са до шест различитих женских паунова. Женка пауна носи између 4 и 8 јаја смеђе боје. Женка пауна инкубира своја јаја седећи на њима, а паунови пилићи се излежу након периода инкубације од око месец дана. Женка пауна самостално чува и узгаја своје паунове пилиће без икакве помоћи мужјака пауна.



Паунови се најчешће налазе у пустињама и сувим подручјима саване. Паунови се такође налазе у шумама и густом лишћу, нарочито током сезоне размножавања, када женке паунова покушавају да инкубирају своја јаја и узгајају своје пилиће, а да их нежељени предатори не примете.

Прикажи свих 38 животиње које почињу са П.

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Цхристопхер Перринс, Окфорд Университи Пресс (2009) Енциклопедија птица

Занимљиви Чланци