Наочаран медвед

Научна класификација наочарних медведа

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Урсидае
Род
Тремарцтос
Научно име
Имајући Тремарцтос

Статус очувања наочарастих медведа:

Угрожени

Наочарала локација медведа:

Јужна Америка

Спектакуларне чињенице о медведу

Главни плен
Бобице, мишеви, птице
Специфичност
Лагане наочаре на лицу и дуге канџе
Станиште
Приморске шуме и пустиње
Предаторс
Човек, Јагуар, Планински лав
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
2
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Бобице
Тип
Сисар
Слоган
Родом из планина Анда у Јужној Америци!

Физичке карактеристике наочарних медведа

Боја
  • Греи
  • Црн
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
30 мпх
Животни век
20 - 30 година
Тежина
130кг - 200кг (286лбс - 440лбс)
Висина
1,5 м - 2 м (4,9 фт - 6,6 фт)

„Наочаласти медвједи комуницирају с другим медвједима уз вриштање, гугутање и мукање.“



Име овог медведа односи се на препланулу или светло обојену косу око оба ока, тако да изгледа као да носи наочаре или наочаре. Мушки медведи у наочарима могу да нарасту и 6 и по стопа. Ови медведи живе у Јужној Америци. Они су свеједи који своје домове праве на дрвећу.

5 наочарних чињеница о медведу

• Овај медвед се назива и андским медведом јер живи у близини планина Анда у Јужној Америци

• Наочарасти медведи праве платформу или гнездо од чврстих грана на дрвету где могу да једу и спавају

• Ови медведи су активни током целе године, јер им је храна на располагању током целе године

• Наочарасти медведи воле да живе сами

• Ови медведи једу воће и биљке са бодљикавим лишћем, као и инсекте и глодаре

Научно име спектакуларног медведа

Наочарасти медвед је уобичајено име ове животиње, а Тремарцтос орнатус је његово научно име. Понекад се назива и андским медведом. Припада породици Урсидае и у класи је Маммалиа.

Тремарцтос орнатус је грчка реч. Трем значи рупа, док арцтос значи медвед. Реч рупа односи се на рупу у надлактичној кости овог одређеног медведа. Реч орнатус значи украшен. Уређено се односи на необичну боју крзна овог медведа.

Овај медвед је једина врста медведа која живи у Јужној Америци. Његов најближи рођак познат је као медвед наочара на Флориди или тремарцтос флориданус. Али, медвед са наочарама на Флориди је сада изумрли .



Изглед и понашање спектакуларног медведа

Крзно на телу наочарастог медведа је црно и смеђе. Ови медведи имају бело или светло крзно које ствара узорак у полукругу око оба ока.

Сваки медвед у наочарима има јединствени узорак белих ознака на крзну које покрива главу, врат и груди. Ниједна два медведа у наочарама не изгледају исто! Научници о овим ознакама размишљају као о „отиску прста“ медведа.

Мушки медведи су отприлике двоструко већи од женки. Мужјаци могу нарасти до 6 и по стопа дужине и тежине од 220 до 380 килограма. Да га погледамо у перспективу, медвед од 6 стопа једнак је дужини просечно одраслом одраслом човеку. Медвед од 380 килограма тежак је као два одрасла кенгура!

Женка медведа тежи између 130 и 170 килограма и дуга је око 3 и по до 4 метра. Замислите женског медведа са наочарима дужине 4 метра једнаке дужине линији од 8 оловака. Женка медведа тешка 170 килограма тешка је отприлике као само један одрасли кенгур.

Ови медведи су једна од најмањих врста медведа на свету. Поларни медвед је највећи медвед на свету. Поређења ради, мушки поларни медвед има дужину од 8 до преко 9 стопа, док мушки медвед у наочарама може бити дугачак 6 и по стопа.

Ови медведи су усамљене, стидљиве животиње. Већину времена остају скривени од погледа. Наравно, виде се заједно током сезоне размножавања. За разлику од других врста медведа, наочар медвед остаје активан током целе године. Не улазе у хибернацију јер им је доступан сезонски извор хране.

Очарани медвед хода по камењу
Очарани медвед хода по камењу

Наочарасто станиште медведа

Ови медведи живе у Јужној Америци у тропским планинама Анди. Њихова територија укључује Перу, Боливију, Колумбију, Еквадор и Венецуелу.

Ови медведи живе у облачним шумама које се налазе на висини од 14000 стопа у планинама Анда. Зову их облачне шуме због тропске климе и облака ниског нивоа или магле која непрестано прекрива крошње дрвећа. Наочарасти медведи проводе доста времена опуштајући се на гранама дрвећа и спуштајући се доле када желе да нађу храну. Имају оштре, дуге канџе, а предње ноге су дуже од задњих. Ове две особине помажу овим медведима да се попну високо на дрвеће. Поред тога, користе канџе као и снагу да савијају и ломе гране да би створили гнездо на дрвету.

Већина ових медведа остаје на истом подручју током целе године. Мигрираће се само на кратку удаљеност ако то требају да би пронашли храну.

Наочараста медвеђа дијета

Шта једу медведи са наочарима? Ови медведи су свеједи. Они једу пуно биљног света, укључујући листове палми, воће, луковице орхидеја, орашасте плодове и бобице. Ови медведи једу и инсекте и мале животиње као што су птице и вискаше (врста глодара). Понекад ће јести мртве животиње или стрвину, пронађу у шуми.

Ови медведи су свеједи јер имају приступ биљкама и животињама као извор хране у шумама планина Анда. Упоредите ово са поларним медведима који живе у леденом арктичком окружењу. Поларни медведи су месоједи јер им је лак приступ моржевима, туљанима и другим животињама које могу ухватити и појести.

Постоје неке отровне жабе које живе у планинама Анда. То би било штетно за јестивог медведа.



Очарани медвеђи предатори и претње

Пуно одрасли медведи у наочарима немају ниједног предатора осим људи . Неки људи лове ове медведе због канџи, коже или крзна. Други их лове за медвеђе месо. Поред тога, неки медведи у наочарима налазе се на пољопривредном земљишту. Фармер их може сматрати претњом и убити.

Медведи имају предаторе због своје мале величине. Поред тога, они су слепи и беспомоћни када се роде. Нажалост, ово их чини привлачним за предаторе који се могу налазити у том подручју. Њихови предатори укључују пуме , јагуари , одрасли медведи у наочарама и људи. Младунче може бити нападнуто ако одлута предалеко од мајке.

Ови медведи се суочавају са губитком станишта услед крчења шума и чишћења земљишта. Шуме се могу посећи како би се направили пут за путеве, аутопутеве или гасоводе. Или би се земљиште могло претворити у пољопривредно земљиште.

Званични статус очувања наочарке је Угрожени . Да би се повећала популација ових медведа, усвојени су закони против лова на њих. Такође, зоолошки вртови, укључујући зоолошки врт Росамонд Гиффорд, имају програме заштите који су постављени да би заштитили ове медведе и повећали популацију.

Наочаста репродукција медведа, бебе и животни век

Сезона парења медведа са наочарима пада између априла и јуна. Женке одају одређени мирис привлачећи мушкарце током сезоне парења. Два мужјака медведа могу се борити за пажњу једне женке. Женка медведа у наочарима је трудна 6 до 7 месеци и рађа 1 до 2 бебе. Понекад ће женка медведа родити 3 младунца, али то није тако често. Као напомену, женка рађа отприлике сваке 2 до 3 године.

Новорођенче је у просеку тешко само 11 унци! Замислите лименку супе из свог кухињског ормарића. Медведић од 11 унци тежи скоро онолико колико та супа може. Очи бебе затворене су при рођењу и не отварају се док медвед не напуни око месец дана. Може се кретати, али се у свему ослања на мајку. Крзно новорођенчета је црно са белим ознакама на себи. Ознаке постају јасније како млади медвед расте.

Младунци остају са мајком око 2 године јашући на њеним леђима док их она учи да пронађу храну и склоне се. Расту врло брзо достижући тежину од 22 килограма са 6 месеци старости. Након навршене 2 године старости, млади медведи сами излазе у свет.

Животни век наочарастих медведа у дивљини се креће од 20 до 25 година. Медведи који се држе у зоолошком врту могу да живе и до 30-их година. Разумљиво је да ће медвед који живи у заштићеном окружењу највероватније живети дуже од дивљег. Рекорд за најстаријег медведа у наочарима је онај који је живео 36 година и 8 месеци у Националном зоолошком врту у Вашингтону.

Наочарасти медведи који живе у зоолошким вртовима рањиви су на стање које се назива синдром алопеције. Ово стање узрокује губитак косе на боковима и другде на телу медведа.

Наочарала популација медведа

Статус очуваности наочарког медведа је Угрожени . Тешко је добити тачан број у погледу укупне популације овог медведа, јер се он већину времена скрива. Али, научници су проценили да се популација креће између 6.000 и 10.000 медведа у северном делу планина Анда.

И са губитком станишта и са проблемима криволова, популација овог медведа се смањује.

Прикажи све 71 животиње које почињу са С.

Занимљиви Чланци