Ибис
Ибис научна класификација
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- Птице
- Ред
- Цицонииформес
- Породица
- Тхрескиорнитхидае
- Научно име
- Тхрескиорнитхидае
Ибис заштитни статус:
Најмање бригаМесто на Ибици:
АфрикаАзија
Централна Америка
Евроазија
Океанија
Јужна Америка
Ибис чињенице
- Главни плен
- Рибе, ракови, инсекти
- Карактеристична карактеристика
- Заобљено тело и дуги врат и кљун
- Распон крила
- 80 цм - 120 цм (32 ин - 47 ин)
- Станиште
- Мочваре, ритови и ритови
- Предаторс
- Сокол, Јастребови, Чапље
- Дијета
- Свејед
- Лифестиле
- Стадо
- Омиљена храна
- Риба
- Момак
- Птица
- Просечна величина квачила
- 2
- Слоган
- Налази се у мочварама, мочварама и мочварама!
Физичке карактеристике Ибиса
- Боја
- Браон
- Греи
- Црно
- Бела
- Тип коже
- Перје
- Животни вијек
- 8 - 15 година
- Тежина
- 0,3 кг - 2 кг (0,6 лбс - 4 лбс)
- Висина
- 50 цм - 65 цм (19,7 инча - 25 инча)
Свети ибис су обожавали стари Египћани, али ниједна врста птица тренутно не насељава савремени Египат.
Са врстама које се налазе на свим континентима, без Антарктика, животиња ибис, врста птица, једна је од најпознатијих птица водених птица на свету. Тренутно постоји скоро 30 различитих врста, које се значајно разликују по величини, боји и другим варијаблама. Неколико врста ибиса је сада изумрло, а неколико врста је класификовано као угрожено.
Невероватне чињенице о Ибису!
- Боја ибиса је првенствено заснована на његовом понашању у исхрани и станишту. Као и фламинго, гримизни ибис добија своју јарко ружичасту нијансу од исхране богате козицама.
- Ибиси могу да препознају храну коју пронађу док сондирају кљуном, а да је претходно не виде, захваљујући осетљивим пипцима унутар њихових рачуна.
- Већина врста ибиса има голе области, укључујући главу, лице и груди. Током сезоне парења, ове области постају јарко црвене.
- Мужјаци и женке ибиса наизменично инкубирају јаја, а такође се наизменично хране пилиће.
- Ибиси су у сродству са родама и припадају истом реду,Цицонииформес, као кашике.
Научно име Ибис
Животиња ибис припада класиПтице, ОрдерПелецаниформес,и породицаТхрескиорнитхидае. Они су даље класификовани у 12 различитих родова, а преко њих је пронађено 28 постојећих врста птица. Термин „ибис“ је традиционална реч која се користила за ову групу птица и на латинском и на старогрчком. Реч „ибис“ је такође повезана са египатским изразом „хаб“, што значи „света птица“.
Изглед и понашање Ибиса
Ибиси се разликују по изгледу од врсте до врсте. Међутим, ове птице мочварице имају просечну дужину између 22 и 30 центиметара. Највећа врста, џиновски ибис, у просеку је дугачак више од три метра и тежак је у просеку 10 килограма. Женке ибиса су обично мање од мужјака, обично теже око 10 унци и имају мање кљунове и краћа крила.
Упркос варијацијама у изгледу међу врстама, сви ибиси имају тела у облику фудбала и дуге ноге и прсте. Њихови дуги, закривљени кљунови се користе за испитивање блата и воде за храну. Занимљиво је да се кљунови беба ибиса рађају директно и почињу да се савијају надоле око 14 дана након рођења.
Ибиза варира у боји од врсте до врсте, а њихова боја је одређена и навикама у исхрани и станишту. На пример, јарко ружичаста боја скерлетног ибиса потиче од чињенице да се конзумира у великим количинамашкампи . Већина ибиса има ћелаве главе или лица, а кожа испод постаје светло црвена током сезоне парења.
Рачуни ових птица мочварица су посебно дизајнирани да им помогну да испитају тло у потрази за храном. Њихове ноздрве се налазе на дну кљуна уместо на врху, што им омогућава да наставе да дишу док сондирају. Они такође користе осетљиве сензоре унутар својих рачуна да идентификују храну коју пронађу, елиминишући потребу да испусте храну и прво је погледају.
Већина врста ибиса је тиха. Међутим, током сезоне парења могу да дахћу, шкрипе или гласно дахћу како би се знало о свом присуству. Женке ибиса такође понекад користе посебан звук да позову своје младе.
Друштвене птице, ибиси обично живе заједно у великим јатима. Примарно активна током дана, јата ибиса проводе дане у потрази за храном, одмарању и тражењу хране. Све постојеће врсте птица су способне да лете и лете заједно у јатима од места за смештај до места храњења и назад. Понекад лете у равним формацијама, а понекад у формацијама у облику слова В. Изненађујуће, ибиси унисоно ударају крилима у лету, па чак и прелазе између махања и клизања у исто време. Док су у лету, ибиси држе испружене вратове и ноге, наизменично лепршајући и клизећи.
Ибиси граде компактна гнезда, обично од штапова, у ниским пределима жбуња и дрвећа. Неке врсте их чак граде на стрмим литицама. Гнезде се заједно у великим групама које се могу састојати од стотина до хиљада парова који се размножавају.
Током сезоне парења, која варира у зависности од врсте и станишта, појединачна јата ибиса се спајају у велике колоније. Неке врсте ибиса се паре са истим партнером из године у годину, док се друге паре са новим партнерима сваке године. Оба родитеља припремају гнездо за јаја. Женке обично полажу три до пет јаја по сезони, а период инкубације је у просеку између три и четири недеље. За то време, оба родитеља наизменично инкубирају јаја.
Након излегања, пилићи обично имају смеђу, сиву или црну боју. Оба родитеља наизменично хране пилиће тако што им пуштају да дођу до главе у родитељска уста и узму повратну храну. Ибис пилићи лете у просеку 28 до 56 дана, а постају потпуно независни једну до четири недеље након тога. Међутим, неке врсте ибиса остају са родитељима много дуже да би научиле прецизније ствари као што су обрасци миграције и стратегије храњења.
Ибис Хабитат
Ове птице се налазе у свим топлим (обично тропским до суптропским) регионима света, осим острва јужног Тихог океана. Најчешће се налазе у мочварама, али их има и на пољопривредним површинама, отвореним ливадама, травњацима и шумовитим пределима. Иако је већина станишта ибиса на нивоу мора, неки ибиси се налазе у планинским пределима.
Три врсте ибиса се обично налазе у Северној Америци: сјајни ибис,Бриљантни бели фалцинелПлегадис цхихиЕудоцимус. Неки, попут хадада ибиса, налазе се у Африци. Други, попут пустињака ибиса,Геронтик пустињак, налазе се у северној Африци и на Блиском истоку. Једна врста која се зове сламнати ибис,Тхрескиорнис спиницоллис, налази се само у Аустралији. свети ибис,Тхрескиорнис аетхиопица, обожаван је у старом Египту. Данас се ова врста више не налази у Египту, већ се првенствено налази у Јужној Арабији и подсахарској Африци.
Ибис дијета
Ове птице су опортунистичке хранилице, што значи да ће јести скоро све што наиђу све док је јестиво. Међутим, они су генерално склонији месождерству и углавном постоје од инсект ларве, црви, шкампи , бубе, скакавци , мала риба , и меки ракови. Повремено, ове птице такође могу да конзумирају алге и водене биљке, али ови организми ретко чине велики део њихове исхране.
Ибис предатори и претње
Већина врста ибиса је распрострањена и распрострањена у многим деловима света. Међутим, неки се сматрају угроженим. На пример, пустињак ибис северне Африке и Блиског истока је класификован као угрожен од Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) . Некада пронађена у средњој и јужној Европи, Алжиру и Турској, ова врста се сада налази само у Турској и Мароку. Још једна угрожена врста ибиса названа јапански или црестед ибис,Ниппониа ниппон, био је на ивици изумирања крајем 20. века. Неколико врста је такође наведено као критично угрожено, укључујући џиновског ибиса, патуљастог маслиновог ибиса, Валдрапповог или северног ћелавог ибиса и белог ибиса.
Постоји 28 постојећих или тренутно постојећих врста ибиса широм света. Шест врста је изумрло, укључујући две птице које не лете -аптерибисХавајска острва икеницибисЈамајке, која је имала крила као батина.
Ибиси се суочавају са различитим грабежљивцима у зависности од њиховог станишта. Уобичајени предатори ибиса укључују птице грабљивице, мајмуни , вране, змије , и игуане . Фактори који могу негативно утицати на нивое популације укључују интензиван лов; одводњавање мочварних станишта; употреба пестицида; и комерцијална сеча гнежђења. Ибис јаја и пилићи ибиса такође често испадају из гнезда.
Репродукција ибиса, бебе и животни век
У просеку, ибиси живе од 16 до 27 година. Најстарији забележени бели ибис пронађен у дивљини био је стар најмање 16 година и четири месеца. Постављена на Флориду 1972. године, птица је смештена у Алабами 1956. године.
Сезона раста варира у зависности од врсте, географске локације и других фактора. Када је време за размножавање, појединачна јата ибиса се окупљају и формирају огромне колоније за размножавање. Током сезоне парења, ове обично тихе птице постају много гласније. Они емитују звукове као што су бипови и шкрипе како би привукли пажњу потенцијалних партнера. Неке врсте ибиса се паре са истим партнером из године у годину, док се друге паре са различитим партнерима сваке године.
Мужјак и женка ибиса заједно припремају гнездо за јаја користећи трску, гранчице и траву. Када јаја стигну - обично се полажу три до пет по сезони - оба родитеља их наизменично инкубирају. Период инкубације траје од три до четири недеље. Оба родитеља се тада брину о пилићима. Мушки или женски ибис конзумира храну, а затим је враћа у уста. Пиле затим посеже главом у родитељска уста да узме храну.
Ибис пилићи почињу да се перу (довољно развијени да лете) негде између 28 и 56 дана након рођења. Тада је обично потребно још једна до четири недеље да птице постану потпуно независне од својих родитеља. Међутим, неке врсте ибиса остају са родитељима још дуже.
Популација ибиса
Нивои популације већине врста ибиса су остали стабилни. Међутим, неке врсте су постале угрожене, а главни кривац је губитак станишта. Комерцијалне активности сече елиминишу места гнежђења, што доводи до смањења популације. Мочварна станишта се често исушивају за људско становање, уклањајући сигурна подручја за процват ибиса. Птице се такође интензивно лове у неким областима, а на њихова јаја такође може негативно утицати распрострањена употреба пестицида.
Уложени су напори да се побољша ниво популације ибиса за угрожене врсте. На пример, Валдрапп ибис или ћелави ибис је некада класификован као критично угрожен од стране ИУЦН-а. Захваљујући углавном успешним програмима узгоја у заточеништву, ова врста је сада наведена као угрожена.












