Ибис

Ибис научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Цицонииформес
Породица
Тхрескиорнитхидае
Научно име
Тхрескиорнитхидае

Статус заштите ибиса:

Најмање брига

Ибис Локација:

Африка
Азија
Централна Америка
Евроазија
Океанија
Јужна Америка

Ибис чињенице

Главни плен
Рибе, ракови, инсекти
Специфичност
Заобљено тело и дугачак врат и кљун
Распон крила
80цм - 120цм (32ин - 47ин)
Станиште
Мочвара, мочвара и мочвара
Предаторс
Сокол, Јастребови, Чапље
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Рибе
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
2
Слоган
Пронађено у мочварама, мочварама и мочварама!

Ибис Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • бео
Тип коже
Перје
Животни век
8 - 15 година
Тежина
0,3 кг - 2 кг (0,6 лбс - 4 лбс)
Висина
50 цм - 65 цм (19,7 ин - 25 ин)

Древни Египћани су частили свети ибис, али ниједна врста птице тренутно не насељава савремени Египат.



Са врстама које се налазе на свим континентима, минус Антарктик, животиња ибис, врста птица, једна је од најпознатијих птица мочварица на свету. Тренутно постоји готово 30 различитих врста и оне се знатно разликују у погледу величине, боје и других променљивих. Неколико врста ибиса је сада изумрло, а неколико врста је класификовано као угрожени .



Невероватне чињенице о Ибису!

  • Бојење ибиса се првенствено заснива на понашању у исхрани и станишту. Попут фламинга, гримизни ибис добија јарко ружичасту нијансу исхраном тешком рачићима.
  • Ибисес може препознати храну коју пронађе док сондира кљуном, а да је прво не види, захваљујући осетљивим пипцима у свом новчаници.
  • Већина врста ибиса има огољена подручја, укључујући главу, лице и прса. Током сезоне размножавања ова подручја постају светло црвена.
  • Мушки и женски ибиси наизменично инкубирају јаја, а такође се наизменично хране бебама.
  • Ибисе су повезане са родама и припадају истом реду,Цицонииформес, као кашике.

Ибис научно име

Животиња ибис припада класиПтице, наредбаПелецаниформес,и породицаТхрескиорнитхидае. Даље су класификовани у 12 различитих родова, а преко њих је пронађено 28 постојећих врста птица. Израз „ибис“ био је традиционална реч која се користила за ову групу птица и на латинском и на старогрчком. Реч „ибис“ такође је повезана са египатским термином „хаб“, што значи „света птица“.

Изглед и понашање ибиса

Ибизе се разликују по изгледу од врсте до врсте. Међутим, ове птице мочварице имају просечну дужину између 22 и 30 инча. Највећа врста, џиновски ибис, просечно је дугачка више од три метра и тешка је у просеку 10 килограма. Женске ибисе имају тенденцију да буду мање од мужјака, обично теже око 10 унци и имају мање новчанице и краћа крила.

Упркос варијацијама у изгледу међу врстама, све животиње ибис имају тела у облику фудбала и дуге ноге и прсте. Њихове дугачке, закривљене новчанице користе се за сондирање блата и воде за храну. Занимљиво је да су рачуни беби ибисиса равно при рођењу и почињу да се криве надоле око 14 дана након рођења.

Ибизе се разликују у боји од врсте до врсте, а њихова боја је такође одређена њиховим прехрамбеним навикама и стаништем. На пример, јарко ружичаста боја гримизног ибиса долази из чињенице да троши велике количине шкампи . Већина ибиса има ћелаве главе или лица, а основна кожа постаје светло црвена током сезоне размножавања.

Рачуни ових птица мочварица посебно су дизајнирани да им помогну у испитивању тла за храну. Ноздрве су смештене у дну новчанице уместо врха, што им омогућава да наставе да дишу док пишу. Такође користе осетљиве пипке у оквиру рачуна да идентификују храну коју пронађу, елиминишући потребу да храну испусте и прво је погледају.

Већина врста ибиса је тихо тиха. Међутим, током сезоне размножавања могу дисати, шкрипати или гласно дисати како би обзнанили своје присуство. Женске ибисе такође понекад користе посебан звук да позову своје младе.

Друштвене птице, ибиси обично живе заједно у великим јатима. Превасходно активна током дана, јата ибиса проводе дневне дане хранећи се, одмарајући се и храњући. Све постојеће врсте птица способне су за лет и лете заједно у јатима од места за ноћење до места за храњење и назад. Они понекад лете у правоцртним формацијама, а понекад у формацијама у облику слова В. Невероватно је да ибиси у лету једнодушно туку крилима, па чак и прелазе између лепетања и једрења у исто време. Док лете, ибиси држе своје вратове и ноге испружене, наизменично између млатања и једрења.

Ибиси граде збијена гнезда, обично од штапова, у ниским пределима жбуња и дрвећа. Неке врсте их чак граде на стрмим литицама. Гнезде се заједно у великим групама које се могу састојати од стотина до хиљада расплодних парова.

Током сезоне размножавања, која се разликује од врсте и станишта, поједина јата ибиса конвергирају се у масовне колоније. Неке врсте ибиса паре се са истим партнером из године у годину, док се друге паре са новим партнерима сваке године. Оба родитеља припремају гнездо за јаја. Женке обично сносе три до пет јаја по сезони, а период инкубације у просеку износи између три до четири недеље. За то време оба родитеља наизменично инкубирају јаја.

Након излегања, пилићи обично имају смеђи, сиви или црни пух. Оба родитеља се наизменично хране пилићима пуштајући их да дођу до главе у родитељевим устима и преузму повраћену храну. Ибис пилићи лете у просеку од 28 до 56 дана, а постају потпуно независни од једне до четири недеље након тога. Међутим, неке врсте ибиса остају код родитеља много дуже да би научиле прецизније ствари као што су обрасци миграције и стратегије храњења.



црноглави ибис (Тхрескиорнис меланоцепхалус) црно-бели ибис у мочвари

Ибис Хабитат

Ове птице се налазе у свим топлим (обично тропским до суптропским) регионима света, осим на острвима јужног Пацифика. Најчешће их има у мочварама, али има их и на обрадивим површинама, отвореним ливадама, травњацима и шумским површинама. Иако се већина станишта ибиса налази на нивоу мора, неки ибис се налазе у планинским регионима.

Три врсте ибиса најчешће се налазе у Северној Америци: сјајни ибис,Сјајни бели фалцинеллусПлегадис цхихиЕудоцимус. Неке се, попут хадада ибиса, налазе у Африци. Други, попут пустињака ибиса,Геронтицус еремита, налазе се у северној Африци и на Блиском истоку. Једна врста звана ибис сламнатог врата,Тхрескиорнис спиницоллис, налази се само у Аустралији. Свети ибис,Тхрескиорнис аетхиопица, био је поштован у Древном Египту. Данас се врста више не налази у Египту, већ се налази првенствено у Јужној Арабији и у субсахарској Африци.

Ибис Диет

Ове птице су опортунистичке хранилице, што значи да ће јести готово све што наиђу све док је јестиво. Углавном, међутим, имају тенденцију да буду месождери и пре свега живе од тога инсект ларве, црви, шкампи , бубе , скакавци , мали риба , и мекани ракови. Повремено ове птице могу да једу и алге и водене биљке, али ти организми ретко чине већи део њихове исхране.

Ибис Предаторс анд Тхреатс

Већина врста ибиса распрострањена је и обилује у многим деловима света. Међутим, сматра се да неки јесу угрожени . На пример, пустињачки ибис северне Африке и Блиског истока је класификован као угрожени од Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) . Некада пронађена у централној и јужној Европи, Алжиру и Турској, ова врста се данас налази само у Турској и Мароку. Друга угрожена врста ибиса названа јапански или гребенасти ибис,Ниппониа ниппон, био је пред изумирањем пред крај 20. века. Неколико врста је такође наведено да се суочавају са критичним ризиком, укључујући гигантски ибис, патуљак ибис маслина, Валдрапп или северни ћелави ибис и ибис белих рамена.

Постоји 28 постојећих или тренутно постојећих врста ибиса широм света. Отишло је шест врста изумрли , укључујући две птице које нису летеле -аптерибисхавајских острва икеницибисЈамајке, која је имала крила попут палица.

Ибисе се суочавају са различитим предаторима у зависности од свог станишта. Уобичајени предатори ибиса укључују птице грабљивице, мајмуни , вране, змије , и игуанас . Фактори који могу негативно утицати на ниво популације укључују интензиван лов; одводњавање мочварних станишта; употреба пестицида; и комерцијална сеча места гнежђења. Јаја ибиса и ибис пилићи такође често испадају из гнезда.



Репродукција ибиса, бебе и животни век

У просеку, ибиси живе од 16 до 27 година. Најстарији забележени бели ибис који је пронађен у дивљини био је стар најмање 16 година и четири месеца. Смештена на Флориди 1972. године, птица је завезана у Алабами 1956. године.

Сезона размножавања варира према врстама, географском положају и другим факторима. Када је време за размножавање, појединачна јата ибиса окупљају се да би створила огромне колоније размножавања. Током сезоне размножавања ове нормално тихе птице постају много бучније. Емитују звукове попут пискања и пискања како би привукли пажњу потенцијалних партнера. Неке врсте ибиса паре се са истим партнером из године у годину, док се друге паре са различитим партнерима сваке године.

Мушки и женски ибис заједно раде на припреми гнезда за јаја помоћу трске, гранчица и траве. Када јаја стигну - обично их се однесе до три до пет у сезони - оба родитеља их наизменично инкубирају. Период инкубације траје од три до четири недеље. О пилићима се тада брину оба родитеља. Мушки или женски ибис конзумира храну, а затим је регургира у уста. Пилић затим доспе главу у уста родитеља да би узео храну.

Ибис пилићи почињу да беже (довољно развијени за лет) негде од 28 до 56 дана након рођења. Тада је обично потребно још једну до четири недеље да птице постану потпуно независне од родитеља. Међутим, неке врсте ибиса остају код родитеља још дуже време.

Ибис Становништво

Нивои популације за већину врста ибиса одржавају се стабилно. Међутим, неке врсте су постале угрожене, а главни кривац је губитак станишта. Комерцијалне активности сече елиминишу места за гнежђење, што доводи до пада броја становништва. Мочварна станишта се често исушују за људска пребивалишта, елиминишући сигурна подручја за процват ибиса. Птице се такође интензивно лове у неким областима, а широка употреба пестицида такође може негативно утицати на њихова јаја.

Уложени су напори да се побољша ниво популације ибиса за угрожене врсте. На пример, Валдрапп ибис, или ћелави ибис, некада је био класификован као критично угрожено од стране ИУЦН. Захваљујући углавном успешним програмима узгоја у заточеништву, ова врста је сада наведена као угрожени .

Погледајте свих 14 животиње које почињу са И.

Занимљиви Чланци