хтмл Шриланкански слон (Елепхас Макимус Макимус) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Шриланкански слон



Научна класификација слона Шри Ланке

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Пробосцидеа
Породица
Елепхантидае
Пол
Елефа
Научно име
Елепхас макимус макимус

Статус заштите шриланканског слона:

Угрожени

Локација слона на Шри Ланки:

Азија

Чињенице о слоновима из Шри Ланке

Главни плен
Трава, воће, корење
Карактеристична карактеристика
Дуга стабла и велика стопала
Станиште
Подручје прашуме и тропских шума
Предаторс
Човече, тигрови
Дијета
Биљоједи
Просечна величина легла
1
Лифестиле
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Момак
А сисар
Слоган
Сада је ограничено на неколико паркова!

Физичке карактеристике слона са Шри Ланке

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црно
Тип коже
Кожа
Највећа брзина
27 мпх
Животни вијек
55 - 70 година
Тежина
3.000 кг - 5.000 кг (6.500 лбс - 11.000 лбс)
Висина
2м - 3м (7фт - 10фт)

Шриланкански слон је подврста азијског слона која укључује индијског слона, суматранског слона, слона из Шри Ланке и слона Борнеа. Шриланкански слон је највећа од свих подврста азијских слонова и сматра се да је најближи индијском слону.



Као што му име говори, шриланкански слон се налази на острву Шри Ланка и сматра се да је тамо стигао из јужне Индије. Упркос томе што је некада лутао острвом, шриланкански слон је сада ограничен на само неколико одређених националних паркова јер се природно станиште слонова Шри Ланке претвара у поља усева.



Шриланкански слон има мање уши од афричког слона, а шриланшки слон такође има више закривљених кичма од афричког слона. За разлику од афричких слонова, женке слонова Шри Ланке врло ретко имају кљове, а ако женке слонова Шри Ланке имају кљове, оне су углавном једва видљиве и могу се видети само када женка слона Шри Ланке отвори уста.

Шриланкански слон прати строге миграционе руте које одређује сезона монсуна. Најстарији слон у крду слонова Шри Ланке одговоран је за памћење миграционе руте свог крда слонова из Шри Ланке. Ова миграција слонова Шри Ланке обично се одвија између влажне и сушне сезоне, а проблеми су настали када су фарме изграђене дуж миграционих путева крда слонова Шри Ланке, пошто су слонови Шри Ланке нанели велику штету уништавајући новоосновано пољопривредно земљиште.



Слонови Шри Ланке су биљоједи, што значи да једу само биљке и биљну материју како би добили све хранљиве материје које су им потребне за преживљавање. Слонови Шри Ланке једу широку разноврсност вегетације, укључујући траву, лишће, изданке, кору, воће, орашасте плодове и семенке. Слонови Шри Ланке често користе своје дугачке сурле да им помогну у прикупљању хране.

Због своје велике величине, слонови на Шри Ланки имају врло мало предатора у свом природном окружењу. Осим ловаца на људе, тигрови су примарни грабежљивци слонова Шри Ланке, иако имају тенденцију да плене мања слонова телад, а не много веће и јаче одрасле особе.



Женке слонова Шри Ланке обично су способне да се размножавају када достигну 10 година старости и окоте једно теле са шриланшким слоницом након 22 месеца гестације. Када се младунче слона Шри Ланке први пут роди, тежи око 100 кг и о њему се брину не само мајка, већ и друге женке шриланканских слонова у крду (познате као тетке). Новорођенче слоница Шри Ланке остаје са својом мајком све док не наврши око 5 година и стекне независност, при чему мужјаци често напуштају стадо, а женка телади остају.

Данас се шриланкански слон сматра животињом у непосредној опасности од изумирања због чињенице да популација слонова Шри Ланке опада критичном брзином. Сматра се да слонови Шри Ланке првенствено пате од губитка станишта у виду крчења шума и лова на њихове кљове од слоноваче од стране људских ловокрадица.

Погледајте свих 71 животиња које почињу са С

Извори
  1. Дејвид Барни, Дорлинг Киндерсли (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич кроз светске дивљине
  2. Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енцицлопедиа оф Маммалс

Интерестинг Артицлес