Ксерус

Ксерус ​​научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Родентиа
Породица
Сциуридае
Род
Ксерус

Статус заштите Ксерус:

Најмање брига

Ксерус ​​локација:

Африка

Забавна чињеница о Ксерусу:

Ксерус ​​користи њихов пухасти реп као хлад од сунца на афричкој савани.

Чињенице о Ксерусу

Плијен
Инсекти, лишће, семе, ораси
Име Јанга
Пупс
Групно понашање
  • Друштвени
Забава чињеница
Ксерус ​​користи њихов пухасти реп као хлад од сунца на афричкој савани.
Најизразитија карактеристика
Дуг бели реп
Период трудноће
48 дана
Станиште
Саване, травњаци, пустиње
Предаторс
Шакали, змије, гуштери
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
1-3
Начин живота
  • Дневни
Уобичајено име
Афричка веверица
Број врста
4
Локација
Подсахарска Африка
Слоган
Веверица која живи у јазбинама у Африци.
Група
Сисари

Ксерус ​​Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Нето
  • бео
Тип коже
Коса
Животни век
Непознато у дивљини, у заточеништву од 11,5 година
Тежина
14оз-22оз
Дужина
17ин-18ин
Старост полне зрелости
8 месеци
Доба одвикавања
52 дана

Ксерус ​​користи свој пухасти реп као хлад од сунчеве светлости у Африци.



Ксерус ​​еритхропус који је познат као афричка земаљска веверица, а пореклом је из Африке. Имају грубу и кратку косу и познато је да су друштвене животиње. У заточеништву могу преживети око 11,5 година.



Мужјаци и женке живе у својим одвојеним групама и окупљају се ради парења, након чега бебе живе са мајкама у групи женки.
Ксерус ​​има четири подврсте - рт земљана веверица, пругаста земља веверица, планинска земља веверица и не пругаста земља веверица.

Ове животиње су дневне и обично је познато да су биљоједи у природи и обично једу орахе, корење и семе. Међутим, понекад једу и јаја и друге мале животиње.



5 невероватних чињеница о Ксерусу

  • Зрели мужјаци Ксеруса воле да формирају своје групе, које су одвојене од женки. Ове групе се често састоје од око 20 чланова.
  • Није познато да ове веверице крију храну попут осталих веверица. Уместо тога, они свакодневно излазе у лов на храну и не држе стално складиштење.
  • Не живе на дрвећу, стварајући удобнија станишта у јазбинама у пустињи.
  • Ове веверице се паре током целе године, уместо током једне сезоне. Мужјаци и женке имају више партнера за парење.
  • Женка Ксерус ​​живи у групама од једне до четири са својим бебама, познатим и као младунци.

Ксерус ​​научно име

Позната као Ксерус, ова створења пролазе поред научно име од Ксерус ​​еритхропус и припадају породици Сциуридае и пхилум Цхордате. Потичу из класе животиња Маммалиа.

Ксерус ​​има четири подврсте. Прва, ветеранка рта (научни назив: Ксерус ​​инаурис), првенствено живи у Јужној Африци, Боцвани и Намибији, тражећи сушнија подручја која ће назвати домом. Пругасти веверица (научно име: Ксерус ​​еритхропус), међутим, налази се првенствено у југозападном подручју Марока, Мауританије и Сенегала.

Планинска веверица (научно име: Ксерус ​​Принцепс) живи у западном региону Јужне Африке и Намибије, као и на југозападној страни Анголе. Коначно, непругаста веверица (научни назив: Ксерус ​​рутилус) може се наћи у травњацима, шумарцима и стеновитим пределима североисточних подручја Судана и Танзаније.



Ксерусов изглед и понашање

Ове веверице су прекривене крзном од главе до пете, што је често светло-браонкасте боје тла. Међутим, може се наћи и у црвенкасто-сивом или жућкасто-сивом крзну. Међутим, њихова стопала имају релативно мање косе од остатка тела. Иако јастучићи на стопалима немају најмање длаке или длаке, само стопало има мало длаке.

У случају пругасте веверице, тело има белу пругу која се протеже на обе стране и на раменима. Реп је обично раван и има тамнију нијансу од крзна тела. Уши животиње су обично мале, а канџе су дуге и закривљене. Међутим, ове канџе не дозвољавају створењу да се пење по дрвећу.

Њихова висина може бити између 17 и 18 инча, искључујући реп. Реп је дугачак око 7,5 до 10,2 инча, што чини приближно једну трећину Ксерусове пуне дужине. Међутим, величина веверице обично и углавном зависи од дотичне подврсте, јер би све четири могле имати неке разлике.

Обично теже око 14 унци. Ове веверице користе свој реп као заштиту од ужарене врућине.

Познато је да је Ксерус ​​друштвена животиња која живи у групама. Одрасли мушкарци формирају своје групе које имају око 19 до 20 чланова. С друге стране, женке обично живе у групи од једног до четири заједно са својим потомством.

Ксерус ​​изблиза једе семе
Ксерус ​​изблиза једе семе

Ксерус ​​Хабитат

Познато је да Ксерус ​​живе на отвореним подручјима, посебно у шуми, пустињи или травњак . Међутим, могу се наћи широм Африке. Једна од подврста свој дом има чак и у стеновитим пределима, укључујући планине.
Док су земаљски, дневне навике омогућавају им да истражују већи део подручја у којем бораве како би јели.

Иако је познато да многе друге веверице и сличне животиње живе на дрвећу, Ксерус ​​уместо тога прави свој дом у јазбинама. Да бисте пронашли било коју од ових животиња у дивљини, погледајте одређена подручја пустиње у Јужној Африци, Намибији, Лесоту и Боцвани. Није познато да се веверице мигрирају, па су шансе да се једна види прилично велике.

Ксерус ​​дијета

Ксерус ​​једе са разноврсном храном попут орашастих плодова, корења и семена. Морска веверица рта такође воли грмље и луковице. Такође ће јести јам, памук, маниоку, кикирики и слатки кромпир када их пронађу. Иако је Ксерус ​​првенствено биљојед, постоји неколико животињских извора протеина које ће потражити током дневних путовања за храну. Када буду доступни и потребни, њихова дијета такође ће се састојати од инсеката, јаја и малих животиња (у малим количинама).

Ксерусни предатори и претње

Као и све остале животиње, и Ксерус ​​једе и једу их друга жива бића, задржавајући се у ланцу исхране. Највећа опасност по живот Ксеруса је шакал , иако шакал са црним подлогама то највише тражи. Ксерус ​​је такође гоњен од змије , гуштери , и пуфф аддер.

Познато је да је Ксерус ​​брза животиња, која је неопходна да би се победиле животиње које их прете. Међутим, нејасно је колико брзо се могу кретати, јер су њихови брзи спринтови често краткотрајни.

С друге стране, индустријске активности које људи обављају такође представљају претњу по живот Ксеруса, јер могу довести до дегенерације њиховог природног станишта. Популација Ксерус-а је широм света и ИУЦН је прогласио да „није изумрла“.

Репродукција Ксерус-а, бебе и животни век

У случају Ксеруса није познат период узгоја. Међутим, мужјак и женка Ксерус ​​паре се током године иако имају само једног партнера за парење. Каже се да се понекад породе и до јула и октобра. Период трудноће у Ксерусу је око 48 дана, након чега се млади одбијају око 52 дана.

Женке Ксерус ​​достижу полну зрелост са 10 месеци старости, док се полна зрелост код мушкараца обично дешава када наврши осам месеци. Женка Ксерус ​​може се размножавати током целе године, али врло мали број их годишње произведе више од једног мало. Обично женке роде око једне до три бебе по леглу.

Бебе које се називају штенадима рађају се без длаке, затворених очију. Познато је да отварају очи око 35 дана и мајке их чувају око 45 дана. Познато је да младунци достижу пунолетство са око 150 до 153 дана.

Док је у заточеништву, Ксерус ​​може преживети до 11,5 година, али не постоје познати записи о њиховом животном веку у дивљини.

Ксерус ​​Становништво

О популацији ових животиња се зна врло мало. Међутим, има довољно афричких земаљских веверица и ИУЦН прогласио их је као „нису изумрли“.

Прикажи све 2 животиње које почињу са Х.

Занимљиви Чланци