Арктички зец

Научна класификација Арцтиц Харе

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Лагоморпха
Породица
Лепоридае
Род
Лепус
Научно име
Лепус Арцтицус

Статус заштите арктичког зеца:

Најмање брига

Арцтиц Харе Локација:

Северна Америка

Чињенице о арктичком зецу

Главни плен
Трава, врба, цвеће
Специфичност
Густа крзна која мења боју са сезонама
Станиште
Тундра и стеновита подручја
Предаторс
Снежна сова, лисица, вук
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
6
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
Једе бобице пронађене у снегу!

Физичке карактеристике арктичког зеца

Боја
  • Греи
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
40 мпх
Животни век
3 - 8 година
Тежина
4кг - 5кг (9лбс - 12лбс)
Дужина
48цм - 67цм (19ин - 26ин)

Арктички зечеви могу трчати до 40 миља на сат!




Арктички зец је највећи од свих северноамеричких зечева. Има дугачке канџе на сва четири стопала, али ове на задњим ногама су му посебно дугачке, што омогућава да се копа у набијени лед и снег кад трчи и направи рупу за склониште. Такође је способан да скаче по задњим ногама онако како то ради кенгур, крећући се брзином од чак 30 миља на сат (48,3 км / х) колико скаче. Када трче са све четири ноге на земљи, могу да достигну брзину од 64,4 км / х. Смеђе или плаво-сиве лети, арктички зечеви зими постају бели како би их помогли камуфлирати у снегу. У најсевернијим деловима њиховог ареала беле су током целе године.



3 чињенице о арктичким зецима

• Арктички зец може скакутати попут клокана, користећи га само задњим ногама.

• Арктички зечеви не једу само биљке, већ су виђени и како једу рибу и месо.

• Арктички зечеви често живе сами, али се понекад окупљају у великим групама које се састоје од неколико стотина животиња.

Арцтиц Харе Научно име

Научни назив за арктичког зеца јеЛепус арцтицус. Реч 'Лепус“Потиче од латинске речи за зец, док„арцтицус”Односи се на природно станиште ових зечева, на Арктик. Такође се понекад назива и „поларни зец“.

Породица арктичких зечева садржи четири подврсте:

• Лепус аркт. арцтицус

• Лепус аркт. банксии

• Зечји аркт. гроеаландицус

• Лепус аркт. монстрабилис



Изглед и понашање арктичких зечева

Арктичке зечеве, заједно са осталим члановима породице зечева, често бркају са зечевима, али две врсте, иако сродне, различите су животиње. Зечеви обично имају дуже уши и дужа стопала од зечева. Реп зеца је такође дужи. У случају арктичког зеца, уши су му заправо краће од осталих врста зечева, што му помаже да сачува топлоту у хладној клими у којој живи.

У већем делу свог подручја арктички зец је смеђкасто-сив или плавкаст, али горњи слој беле боје како се приближава зима, иако је крзно на његовом трбуху и даље мало тамније. Ова промена помаже да се сакрије од предатора током различитих годишњих доба. Арктички зечеви који живе на крајњем северу обично су беле током целе године, јер је њихово окружење најчешће снежно. Врхови њихових ушију увек су црни.

Арктички зец дугачак је око 43 до 70 цм и тежак између 3 и 5 кг. Ово је отприлике исте величине као мачка. Велики арктички зец, међутим, може постати прилично већи и тежити чак 7 килограма, отприлике исте величине као и мали пас попут Лхаса Апсо или минијатурног шнауцера. Просечан арктички зец стоји отприлике толико високо као колена одраслог човека, мада му уши обично досегну мало више од тога.

Иако су арктички зечеви често усамљени и већину времена живе сами, они ће се такође понекад окупљати у групе од шест до неколико стотина животиња, скупљајући се за топлину у оштрој хладноћи арктичке зиме. Такве групе се називају са неколико различитих имена, укључујући пух, траку, љуску или ратник.

Зечеви су обично врло срамежљиви, неопходна техника преживљавања, јер их лови много различитих предатора. Иако ће покушати да надмаше предатора ако је потребно, могу одлучити да мирно седе како их предатори не би приметили. Арктички зечеви такође могу седети високо на задњим ногама, скенирајући 360 степени своје околине у потрази за предаторима и скривајући се ако га примете.

Арктички зец седи на земљи

Арцтиц Харе Хабитат

Арктички зечеви живе у врло северним деловима северноамеричког континента. Распростиру се у већем делу северне Канаде, северног Гренланда, канадских Арктичких острва, Њуфаундленда и Лабрадора. Успевају у тундри без дрвећа која се налази у овим крајевима и није их одвраћала оштра хладноћа која се налази на тим местима током већег дела године.

Њихова тела су направљена да издрже ниске арктичке температуре. Ови зечеви имају кратке уши како би им помогли да сачувају топлоту. Такође имају густо крзно, компактна тела, мале носове и висок проценат телесне масти који им помажу да преживе на врло ниским температурама.

Дијета арктичких зечева

Арктички зечеви се сматрају свеједима, јер се њихова прехрана обично састоји искључиво од биљака, али с другим изворима хране с времена на време. Њихова уобичајена храна укључује маховину, лишајеве и дрвенасте биљке свих врста. У зависности од сезоне, они ће такође јести бобице, пупољке, корење, лишће и кору.

Поред биљака, примећени су и арктички зечеви који једу рибу и садржај стомака мртвих животиња попут собова. С обзиром на то да арктичка тундра може бити изузетно сурово окружење, ова адаптација исхране користи зецу промовишући преживљавање опортунистичким једењем.

Са најдужим и најравнијим секутићима у породици зечева, арктички зечеви такође могу да зграбе биљке које расту на незгодним местима, попут камења, омогућавајући им да пронађу храну тамо где би друге животиње могле да гладују. Зими ће такође копати по снегу како би пронашли храну.



Арцтиц Харе Предаторс и претње

Арктички зец важан је прехрамбени производ за готово сваког грабежљивца који постоји у северном делу северноамеричког континента. Без њих многе животиње које једу месо не би могле да преживе. Неки од предатора арктичког зеца укључују арктичка лисица , црвена лисица, сиви вук, хермелин, снежне сове и канадски рис.

Људи су такође традиционални предатор ове животиње. Многи људи који живе на територији арктичког зеца зависе од тога да ли их лове ради хране и крзна, које људи праве од одеће разних врста. Ови зечеви су понекад једина храна доступна домороцима Американцима који живе на крајњем северу.

Оштро време такође може представљати претњу арктичком зецу, јер може бити тешко преживети жестоко хладно зимско време. Ово је посебно тачно ако су зечеви извори хране закопани под дубоким снегом. Зечеви се могу стискати за топлину, али ако не пронађу храну, на крају ће изгладнети

Репродукција арктичког зеца, бебе и животни век

Арктички зечеви паре се у априлу или мају. Иако се ови зечеви често удружују у велике групе за храњење и топлоту, током сезоне размножавања одвајају се једни од других и успостављају појединачне територије. За то време мужјаци, звани долари, могу да прелазе над женкама, што се и зна, с тим да мужјак буквално ставља шапе преко леђа женке и учествује у својеврсном боксерском мечу са другим мужјацима како тврди за свог супружника.

На крају, сваки зец има своје место, мада није необично да један мужјак има више од једне женке за узгајање на својој територији. У овом тренутку, свака женка успоставља гнездо, обично у заштићеном удубљењу поред стене или иза грма. Обложиће ово место слојем траве, а затим додати покривач сопствене косе како би гнездо било мекано и топло.

Женка рађа једно легло од две до осам беба једном годишње, углавном негде од краја месеца маја до јула, иако се у најсевернијим деловима зечјег детета бебе могу родити нешто касније. За разлику од зечјих беба, које се рађају голе и слепе, бебе арктичких зечева рађају се са комплетном бундом и отворених очију. Могу скочити у року од неколико минута од рођења. То им помаже да побегну предаторима од врло раног доба.

Мајка првих пар дана непрестано остаје са својим бебама, званим леверетс, али потом су млади све чешће препуштени сами себи док њихова мајка одлази у потрази за храном. Леверети почињу да напуштају гнездо кад напуне око две до три недеље, али вратиће се када за то дође време за дојење. Бебе се брзо осамостаљују и када напуне осам до девет недеља већ су потпуно одбијене и самосталне. Следећег лета су способни за узгој и рађање својих беба.

Неизвесно је колико дуго могу живети арктички зечеви, јер никада није тачно измерено. Сматра се да имају животни век од око пет година у дивљини. Не иде им добро ако су одгајани у заточеништву, живећи само око осамнаест месеци када их људи држе. Нико не зна зашто не живе толико дуго у заточеништву, јер такви услови често помажу животињама пружајући обилну залиху хране и недостатак предатора, али вероватно је да им стрес због држања у вештачким условима скраћује природни животни век.

Популација арктичких зечева

Арктички зечеви се не сматрају угроженима и наведени су као „ Најмање брига ”(ЛЦ) Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН), организације која прати популациони статус свих животиња. Иако не постоји тачан број бројева арктичких зечева који живе у дивљини, њихова популација постоји у великом броју широм северноамеричког Арктика и чини се да је стабилна. Нема разлога да се мисли да овим животињама у било ком тренутку у догледној будућности прети изумирање.

Прикажи свих 57 животиње које почињу са А.

Занимљиви Чланци