Печат
Научна класификација печата
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Месождер
- Породица
- Пиннипедиа
- Научно име
- Пхоца витулина
Статус заштите печата:
Близу претњеМесто печата:
океанШтампајте чињенице
- Главни плен
- Риба, ракови, лигње
- Станиште
- Приобалне воде и стеновите обале
- Предаторс
- Човек, ајкуле, кит убица
- Дијета
- Месождер
- Просечна величина легла
- 1
- Лифестиле
- Стадо
- Омиљена храна
- Риба
- Момак
- А сисар
- Слоган
- На свету постоји 30 различитих врста!
Физичке карактеристике печата
- Боја
- Браон
- Црно
- Бела
- Тако је
- Тип коже
- Глатко, глатко
- Највећа брзина
- 27 мпх
- Животни вијек
- 15-25 година
- Тежина
- 105-3.000 кг (230-6.000 лбс)
Флексибилна, гипка и окретна, фока је мајстор кретања у води.
Пераја у облику оштрице и јединствена физиологија омогућавају му да успева чак иу најнеповољнијим условима воде. Они су радознали, друштвени и комуникативни сисари који преферирају и копно и море. Некада немилосрдно ловљени, њихов број је у порасту у последњих неколико деценија.
4 невероватне чињенице о печату
- Вокализације фока се састоје од гунђања, лајања, режања, цвркута и звиждука како би пренели своје мисли и осећања, како на копну тако и у води. Већина људи је вероватно упозната са гласним лавежом морских лавова.
- Због своје интелигенције, разиграности и еклектичног понашања, фоке се често држе у заточеништву у зоолошким вртовима и акваријумима. Чак су били обучени у америчкој морнарици за ограничене војне примене.
- Фоке су играле интегралну улогу у култури Инуита, народа Северног мора и других. У шкотској митологији, селкие је створење које се из фоке може претворити у човека.
- Фоке су блиско повезане са модерним медведима, ласицама, творовима и видрама.
Научни назив печата
'Печат' је неформални назив за све пернате врсте. Име Пиннипед је прикладно одабрано, јер на латинском значи 'пераја'. Упркос свом амфибијском начину живота, сви пероношци заузимају ред месождера - исти ред као мачке, медведи, каниди, ракуни, творови и мунгоси. Пре десетина милиона година, пероношци су се одвојили од других месождера и еволуирали да настањују океане и обале. Али сам израз Пиннипед се не односи ни на једну одређену породицу или род. Уместо тога, представља групу сличних морских организама са једним еволуционим пореклом.
Пиннипедс спадају у три широке породице. Отариидае обухвата све главне врсте ушастих фока, укљ морски лавови и крзнене фоке . Породица Пхоцидае састоји се од свих правих фоки или фока без ушију (име је погрешан назив; иако нису видљиве, уши су заправо испод коже). Породица Одобенидае је трећа и најмања група. Садржи само једну живу врсту, морж . Заједно, ове три породице чине укупно 32 или 33 живе врсте, плус неколико подврста. Још педесет изумрлих врста документовано је или из новије историје или из фосилних записа.
Изглед и понашање печата
Пиннипедс су разнолика и хетерогена група. Иако деле неколико заједничких карактеристика, укључујући дуга, флексибилна тела, удове налик на пераје, кратке њушке и округле главе, такође је лако уочити бројне разлике између њих. Положај ушију и присуство дебљих длака од крзна су две главне карактеристике које разликују ушивене фоке од правих фока. Морж се разликује од обе породице. Ова врста се може препознати по великим кљовама, мањим очима, посебно истакнутим брковима и готово потпуној бездлакости.
Поред ових широких карактеристика, појединачне врсте су развиле многе јединствене карактеристике које одговарају њиховим условима. на пример, морски слон мужјаци имају издужени нос који им помаже током парења и размножавања. Фоке са капуљачом имају носну шупљину на врху главе која се по жељи може надувати и испухати. Врсте са јединственим орнаментима попут ове имају тенденцију да буду сексуално диморфне, што значи да се мужјаци и женке разликују по изгледу.
Један поглед на анатомију ових животиња ће вам рећи да су изузетно добро прилагођене води. Њихови дебели слојеви масти држе их изолованим од ниских температура. Такође имају изузетну способност да својим брковима детектују вибрације у води. Али њихову склоност ка океану најбоље илуструје најважнија иновација Пиннипеда: пераје. Омогућава им да грациозно секу кроз воду како би ухватили плен и избегли предаторе. Пераја је одличан пример конвергентне еволуције код сисара: китови, фоке и морске краве развили су пераја независно као средство за навигацију у светским водама.
Међутим, чак и у овом кључном аспекту, праве фоке и ушате фоке развиле су различите методе кретања. Да би пливале, праве фоке померају своје задње удове и доњи део тела са стране на страну ради непрекидног покретања, док им предњи удови помажу у маневрисању. Пошто немају могућност да окрећу своје задње удове напред, њихово кретање на копну је строго ограничено. Морају неспретно и неспретно да вуку тело напред. Уши фоке више личе на пингвине и морске корњаче. Они користе своје предње удове за погон у некој врсти веслања са прекидима. Када су на копну, имају способност да окрећу задње удове напред и ходају. Кретање моржа комбинује елементе праве и ушате фоке. Њихови задњи удови су способни да се крећу у води и ходају по копну.
Иако пероношци не могу да парирају максималној брзини неких водених животиња, њихова највећа предност у води је њихова флексибилност. Упркос њиховој величини, њихова глатка, усмерена тела могу направити оштре окрете за десет минута. Неке врсте ових животиња могу чак и да савију своје тело скоро потпуно уназад.
Пиннипедс већину свог живота проводе у води, па се њихова физиологија прилагодила да издржи дубоке пропухе и дуге периоде недостатка кисеоника. Помаже им већа залиха протеина који везују кисеоник у крви. Такође су развили методе за пражњење плућа из ваздуха, затварање ноздрва и грла и успоравање откуцаја срца. Неке врсте могу да задрже дах и до два сата одједном.
Након дужих периода на мору, пероношци ће се вратити на копно или на морски лед ради парења, рађања, лињања или сигурности. Овде имају тенденцију да се окупљају у велике групе, које су познате као стада или махуне (у зависности од врсте). Да ли врста преферира копнени или морски лед може одредити многе аспекте њиховог понашања, укључујући и репродуктивне стратегије.
Окретни покрети животиње у води оспоравају њену огромну величину. Чак и најмање фоке су дугачке око три стопе и теже не мање од 100 фунти. Највећа врста је јужна фока слона. ПремаНатионал Геограпхиц, може досећи до 20 стопа и тежити 4,4 тоне, што је теже од камионета. Они су једни од најтежих сисара на свету, чак и превазилазећи жирафе , нилски коњи , и носорога .
Станиште фоке
Ове животиње су распрострањене дуж обала и отворених океана свих континената на Земљи, укључујући Антарктик. Више воле хладне светске воде богате хранљивим материјама. Ово важи чак и за океане око Калифорније, Африке и Аустралије. Пиннипеди насељавају скоро искључиво бочата морска подручја, али пливају уз реке и естуарије у потрази за храном. Бајкалска фока у Сибиру је једина врста која преферира слатку воду. Када стигну до копна, насељаваће плаже, пећине, плимске базене, плићаке, па чак и структуре које је направио човек као што су молови и нафтне платформе. Врсте фока које живе у поларним регионима углавном воле лед. Посебно су прилагођени за пловидбу по леденим покривачима.
Дијета печата
Исхрана пераја се најбоље описује као еклектична. Мада риба је најчешћи део њихове исхране, познато је да се ове животиње хране лигње , хоботница , јастога , и јегуље када им се пружи прилика. Неколико врста развило је посебне специјалитете. Црабеатер фоке, упркос свом имену, заправо филтрирају крил кроз своје специјализоване зубе. фоке леопарда познати су по лову пингвини , морске птице, па чак и друге врсте фока. Морж преживљава на сталној исхрани шкољкаша и шкољки на морском дну. Они могу да открију плен својим брковима, а затим га усишу кроз своја моћна уста. Фоке су смртоносни и ефикасни ловци сами по себи, али неки плен може захтевати сарадњу целе групе.
Запечатите предаторе и претње
Упркос својој величини, фоке су примамљива мета китови убице , ајкуле, медведа и други велики и свирепи предатори. Чини се да посебно орке имају јединствене стратегије лова да ухвате свој плен. Познато је да омамљују пужеве својим реповима, бацају их у ваздух, изненађују на плажи или заробљавају на леду. Младунци и усамљене одрасле особе су највероватније на мети гладног предатора. Фоке одбијају предаторе тако што се удружују у велике групе. Величина и жестина фока често је застрашујућа. Шиштање, цвокотање зуба и агресивни визуелни прикази су изложени као упозорење предаторима.
Људи представљају још једну потенцијалну претњу фокама. Аутохтоне групе су традиционално ловиле фоке због њиховог крзна и меса хиљадама година, али пораст масовног индустријализованог лова у 19. веку угрозио је многе врсте фока и довео их на ивицу изумирања. Захваљујући заштити према међународном праву, врсте фока се опорављају широм света.
Међутим, фоке су и даље изложене великом ризику од загађења мора (укључујући хемијску контаминацију и изливање нафте), сукоба са локалним становништвом, олупина бродова и заплитања у рибарске мреже. Климатске промене се виде као најзначајнији поремећај природног станишта фока. Како се морски лед топи, арктичке фоке могу изгубити своја природна подручја размножавања. Њихова физиологија је такође лоша за загревање воде.
Репродукција фоке, бебе и животни век
Пиннипедс показују широку варијабилност у начину парења. Неке врсте су веома моногамне, што значи да се паре само у паровима, док су друге врсте полигине, што значи да се један мужјак пари са више женки, док женке имају само једног партнера. Фоке су жестока територијална створења. Мужјаци се боре за могућности парења уједајући или ударајући једни друге. Они се ослањају на вокализацију да привуку парове и одбију репродуктивне ривале. Фоке слонова су највеће и најагресивније. Они успостављају хијерархију засновану на доминацији једног мушкарца.
Када се парење заврши, женке фоке имају изузетну способност да одложе имплантацију ембриона у материцу док услови не постану повољнији. Период гестације варира у зависности од врсте, али може трајати и до годину дана. Мајчино млеко садржи углавном масти, а не лактозу, тако да када се штене коначно роди, може брзо да расте и почне да се брине само за себе.
Дугорочни опстанак фоке зависи од тих првих кључних дана живота. Родитељи имају тенденцију да играју само минималну улогу у подизању младих штенаца, који могу научити да пливају само неколико дана или недеља након рођења. Може проћи неколико година да печат достигне пуну зрелост. Ако фока преживи до одраслог доба, може да живи и до 30 година у дивљини. Чак има и документовани животни век од више од 40 година.
Популација фока
Популације фока су некада биле на ивици, али су почеле да се опорављају захваљујући напорима глобалне заједнице за очување. Фока слон је једна таква успешна прича. Студија изГранице у екологији и еволуцијипроцењује да су се ове врсте опоравиле од популације од најмање 100 до најмање 100.000 за 70 година. Међутим, није свака врста довољно срећна да се опорави од најнижег стања. Неколико врста фока, укључујући средоземну фоку, хавајску фоку и каспијску фоку, и даље је угрожено. Карипска фока је изумрла негде средином 20. века.












