Медвед

Научна класификација медведа

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Урсидае
Род
Урсус
Научно име
Урсидае

Статус заштите медведа:

Угрожени

Локација медведа:

Азија
Централна Америка
Евроазија
Европа
Северна Америка
Јужна Америка

Чињенице о медведу

Главни плен
Риба, нектар, инсекти
Специфичност
Велики зуби и шапе и снажно тело
Станиште
Шумски и планински крајеви
Предаторс
Човек, вук, дивље мачке
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
2
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Рибе
Тип
Сисари
Слоган
Постоји 8 различитих врста!

Физичке карактеристике медведа

Боја
  • Браон
  • Црн
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
35 мпх
Животни век
15 - 35 година
Тежина
27кг - 450кг (60лбс - 990лбс)
Висина
1,2м - 3,3м (4фт - 11фт)

Одређени азијски медведи граде гнезда на дрвећу слично као код птица.



Постоји осам различитих врста медведа широм света са статусом заштите који варира од нестабилних до најмање забрињавајућих. У зависности од врсте медведа, станишта укључују Северну Америку, Јужну Америку, Европу, Азију и најсеверније поларне регионе. Иако обично нису пријетња за људе, медвједи могу бити врло опасни ако се тргну, испровоцирају или им се приближи када су млади медвједи (младунци) присутни.



Најважније чињенице о медведу

Иако се сматрају месождерима, већина медведа једе вегетацију као свој примарни извор хране.

Медведи ће се борити до смрти за чланове породице.

Многи стручњаци за медвједе вјерују да медвједи могу мирисати и до 20 километара.

Врсте медведа - 8 врста медведа

Постоји осам јединствених врста медведа које се разликују у величини, изгледу и преференцијама у храни. Можете их претежно наћи широм Северне Америке, Јужне Америке, Европе и Азије. Врсте медведа укључују:



  • Азијски црни медвед (Азијски црни медвјед) - Азијски црни медвјед, који се назива и мјесечевим медвједом, првенствено је биљоједна врста медвједа која се налази претежно у јужној Азији, Авганистану и дијеловима Јапана. Често се налазе на дрвећу у планинским пределима.
  • Мрки медвед - Смеђи медвед, који се назива и медвед гризли, налази се у Северној Америци, Азији и Европи. Најзапаженији су по грбама које су им наслоњене преко рамена и масивној смеђој грађи. У овом тренутку је најмање вероватно да ће ове врсте медведа изумрети.
  • Северноамерички црни медвед - Северноамерички црни медвед се може наћи од Северне Канаде до Централног Мексика. Нема климатске преференције. Храниће се чак и кактусом бодљикаве крушке. Ова врста медведа преферира планинске пределе. Међутим, наћи ћете их и на ливадама и мочварама.
  • Поларни медвед - Поларни медведи се налазе само у арктичком региону који окружује Северни пол. Путују плутајући ледењачки ледени блокови. Како се ови пакети леда топе, опасност по постојање поларних медведа расте, што их чини изузетно подложним изумирању.
  • Наочаран медвед - Медвед у наочарима, који се назива и андски, ужива да проводи време на дрвећу. Они су једина врста медведа која живи у Јужној Америци. Ови медведи су рањиви на изумирање због убијања људи ради зараде и због митологије.
  • Панда - Медвед Панда могао би бити најпознатији медвед на планети због свог преслатког изгледа. Они се углавном благују бамбусом у централној Кини. Медведи панде сматрају се угроженима због потражње на црном тржишту.
  • Ленив медвед - Лењивац носи свог имењака због сличности лењивца. Дуга њушка омогућава им да конзумирају плен који обично није повезан са медведима, укључујући мраве и термите. Медведи лењивци налазе се у Индији и на Шри Ланки.
  • Сун Беар - Сунчеви медведи препознатљиви су по кремастастим, полумесечним ознакама на прсима. Како често једу пчелиња гнезда, обично их називају медведима. Можете их наћи у Малезији и Индонезији, а рањиви су на истребљење због крчења шума.

Носите научна имена

Породично име за врсту медведа је Урсидае, а Урсус је род, што на латинском значи медвед. Следи осам врста медведа из породице медведа:

Изглед и понашање медведа

Медведи се разликују по телима на бази крзна и снажним канџама. Неки се пењу на дрвеће, а други пливају. Неке подврсте медведа имају још препознатљивије ознаке око очију и на грудима које их разликују од осталих.

Разне врсте медведа су се временом прилагодиле свом окружењу. На пример, бели медведи су бели да се стопе са снегом, а северноамерички црни медведи имају свестране прехрамбене навике које укључују усеве кукуруза и кактус у зависности од региона пребивалишта.

Сви медведи имају акутни њух, слух и вид. Често чују и нањуше људе пре него што их виде и као резултат побегну. Медведи су по природи усамљена створења. Међутим, мајке и младунци ће путовати заједно, а медведи ће путовати у паровима током сезона парења.

  • Азијски црни медвед: 50 - 116 кг (110 - 255 лбс)
  • Смеђи медвед: 93 - 410 кг (205 - 900 лбс)
  • Северноамерички црни медвед 39 - 409 кг (86 - 900 лбс)
  • Поларни медвед 200 - 682 кг (440 - 1.500 лбс)
  • Наочарни медвед 64 - 125 кг (140 - 275 лбс)
  • Медвед панде 70 - 125 кг (155 - 275 лбс)
  • Лењивац 55 - 141 кг (120 - 310 лбс)
  • Сун Беар 22 - 50 кг (50 - 110 лбс)

Станишта медведа

Географски региони врста медведа различити су колико и њихов изглед. Већина врста медведа више воли да живи у крошњама густе шуме. Медведе можете пронаћи широм Северне Америке, Европе, Азије и Африке. Никада нису стигли на Антарктик или Аустралију. Иако су медведи по природи знатижељни, често ће, ако чују или нањуше човека, сакрити дрво. Неки медведи преферирају више узвишења, попут азијског црног медведа, а други приобалне регије, попут поларних медведа. Чак ћете наћи медведе у пустињској клими, укључујући наочарке и америчке црне медведе. Популације медведа које нису у стању да се прилагоде новим стаништима рањиве су на изумирање јер су њихове садашње куће уништене за развој и за дрво.



Медвеђа дијета и храна

Медведи су доказали да могу преживети скоро све. Већина медведа једе вегетацију, као што медвед панда једе бамбус. Међутим, многи северноамерички медведи су се прилагодили свом окружењу и јешће друге животиње и рибе, укључујући лоса, карибуа и лососа. Поларни медвјед, који се назива и поморским медвједом, месоједа је животиња, јер обично једу туљане, као и китове и мање моржеве. И медвјед лењ преживљава на мравима и термитима.

Постоји све већа забринутост за медвједе који једу људску храну, јер узрокује да уништавају имовину, па чак и упадају у домове како би потражили још исте. На крају, ови медведи бивају срушени јер постају све већа претња за људе. Овај трагични резултат може се избећи све док људи не хране дивље медведе. У ретким приликама медведи ће грешком појести отровну биљку и умријети. Осим тога, медведи могу појести готово све да би живели.

Популација медведа

Данас су све врсте медведа донекле подложне изумирању. Неке врсте медведа су рањивије од других. Азијски црни медведи, поларни медведи, панде, лењивци и сунчани медведи сматрају се рањивим на изумирање. Смеђи медведи су категорисани као стабилни, а амерички црни медведи заправо се повећавају у популацији и тренутно се сматрају најмањом забринутошћу.

  • Азијски црни медвед - мање од 50.000
  • Смеђи медвед - 200.000
  • Северноамерички црни медвед - 600.000
  • Поларни медвед - 20.000 до 25.000
  • Наочарни медвед - мање од 2.000
  • Панда медвед - 2.000
  • Лењивац - 7.000 до 10.000
  • Сун медвед - непознат, могуће мање од 1.000

Изумирање медведа

Иако је неколико врста медведа данас рањиво на изумирање, само је неколико врста или подврста медвједа изумрло у новијој историји. То укључује калифорнијског гризли медведа 1920-их и мексичког гризлија 1960-их. Обоје су изумрли због лова. Исто важи и за медведа Атлас. Медвед Атлас био је једини медвед пореклом из Африке. Ловило се до истребљења 1870-их.

Гигантски медвед панда био је близу изумирања у новије време када су уложени драстични напори за спас врсте. Многи научници верују да је поларни медвед под озбиљном претњом због климатских промена. Њихово постојање може бити директно повезано са њиховом способношћу прилагођавања. Пре хиљаде година верује се да су бројне врсте медведа постојале пре њиховог изумирања.

Дивовски медвед кратког лица био је месождер који је био висок 12 стопа, прелазио је 40 мпх, тежио је 1.500 килограма и живео је у северној половини Северне Америке. Изумрло је крајем леденог доба због губитка станишта. Пећински медведи боравили су у већем делу Европе и изумрли пре око 25 000 година пре почетка последњег леденог доба. Веровало се да су тешки до 1.500 килограма, баш као и медведи кратког лица.

Медвеђи предатори и претње

Медведи су посебно подложни било којем броју грабежљиваца, попут којота и вукова; међутим, одрасли медведи имају врло мало природних предатора. Примарни грабежљивци који циљају медведе су други медведи и људи. Илегални лов на медведа је вероватно њихов највећи предатор. Неке културе криволовају медведе како би месо и разне делове тела и органе продали на црном тржишту. Еколошке промене су још једна значајна претња медведима, њиховим природним стаништима и изворима хране. А крчење шума и развој људи такође угрожавају многе врсте и подврсте медведа.

Парење медведа, бебе и животни век

Процес удварања између мужјака и женке медведа догађа се током пролећа. Мушки медведи су промискуитетни и ако је могуће временом ће се парити са неколико женских медведа. Само ће се највећи мужјаци парити због високог нивоа такмичења. Због овог такмичења, женски медведи ће у свом животу добити и неколико партнера. Међутим, током процеса удварања и парења, оба медведа постала су готово нераздвојна. Сезона узгоја и парења траје од маја до почетка јула. Женке се обично рађају у јануару и фебруару.

Женке се медведи паре и доживљавају оплођено јајашце и ембрионе слично као и људи. Родиће између једног и шест медведића. Мајке медведи су веома нежне и заштитничке. С младунцима ће се бринути и бринути до три године, често и мање. За то време, младунци ће се хранити мајчиним млеком и храном коју сакупљају мајка и они сами. Када је време за одвајање, младунци то не подносе добро. Као резултат, браћа и сестре често остају заједно неко време након почетног раздвајања.

Просечни животни век сваке врсте медведа варира, укључујући:

  • Азијски црни медвед - 25 до 30 година, најстарије у евиденцији: 42 године
  • Смеђи медвед - 20 до 30 година, најстарије у евиденцији: 40 година
  • Северноамерички црни медвед - 20 година, најстарије у евиденцији: 39 година
  • Поларни медвед - 20 до 30 година, најстарије забележено: 45 година
  • Наочарни медвед - 20 година, најстарије у евиденцији: 37 година
  • Панда Беар - 15 до 20 година, најстарије у евиденцији: 38 година
  • Слотх Беар - 20 година, најстарије у евиденцији: 27 година
  • Сун Беар - 25 година, најстарије у евиденцији: 34 године

Важно је напоменути да већина врста медведа живи дуже у заточеништву него у дивљини. Горе наведени просеци представљају просечни животни век дивљег медведа. Најстарије забележено доба представља било ког медведа без обзира на то што је дивље или заточено. Како медведи старе, њихово здравље почиње да пропада баш као и код људи, укључујући здравље зуба, вида и свеопште отупљивање чула. То у великој мери утиче на њихов квалитет живота и способност преживљавања

Погледајте свих 74 животиње које почињу са Б.

Занимљиви Чланци