Слонски печат



Научна класификација слона фока

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Фелидае
Род
Мироунга
Научно име
Мироунга

Статус очувања фока слона:

Најмање брига

Елепхант Сеал Локација:

Оцеан

Чињенице о слоновском фоку

Главни плен
Риба, лигње, хоботница
Специфичност
Дуг нос попут трупа и велико тело
Станиште
Топле приобалне воде близу копна
Предаторс
Човек, Ајкуле, Китови убице
Дијета
Месојед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Рибе
Тип
Сисари
Слоган
Највећа врста фока на свету!

Физичке карактеристике печата слона

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
12 мпх
Животни век
18 - 22 године
Тежина
900 кг - 3 000 кг (2000 лбс - 6 000 лбс)
Дужина
3м - 5м (10фт - 16фт)

Слонови фокови могу заронити на више од 5000 стопа у океан и могу задржати дах два сата.



Нос овог печата налик трупцу омогућава лако уочавање како је добио име. Просечни животни век северног слонског фока је девет година, док слонски фок који живи у антарктичком региону може да живи од 20 до 22 године. Мушки фоке могу тежити и до 4,5 тоне. Су месождери живећи на дијети од лигње , риба , зраке , пингвини , и неке мале врсте ајкуле .



5 чињеница о слоновском печату

• Ови печати проводе у води приближно девет месеци у години.

• Они су изврсни пливачи, али се неспретно крећу док су на копну.

• Мушки слонови фокови називају се биковима.

• Ови печати су се ловили у 19. веку док нису скоро изумрли.

• Туљан слон постаје одрасла особа са три године.

Научно име Елепхант Сеал

Научно име ових печата је Мироунга. Мироунга, или „миоуроунг“, аустралијска је староседелачка реч која значи печат. Слонски печат припада породици Пхоцидае и класи Маммалиа.



Постоје две врсте фоканата: северни (Мироунга ангустирострис) и јужни (Мироунга леонина).

Изглед и понашање слонова печата

Ови печати су прекривени слојем светлог или тамног жутосмеђег или сивкастог крзна. Док мушки туљани имају велики нос попут трупа, такође назван пробосцис, женски туљани имају нос нормалне величине. Ови печати имају велико округло лице, тамне очи и бркове.

Његова два кратка предња пераја имају крајеве на крајевима који изгледају попут дугих, тамних ноктију. Стражњи пераји су мрежасти, што ово створење чини једним од најстручнијих пливача у океану!

Мушки туљани су много већи од женки. Мушки северни туљан слона може да тежи 4.400 килограма и нарасте на преко 13 стопа дужине. Женка је тешка око 1.300 килограма и дуга је око 10 стопа. Алтернативно, мушки печат јужног слона тежи око 11.000 килограма и нарасте на дужину од око 16 стопа! Женски печат ове врсте тежак је око 2.000 килограма и нарасте на око 10 стопа.

За референцу, мушки туљан тежак 4.400 килограма тежак је отприлике исто колико и носорог, док је женски тежак 2.000 килограма тежак као два велика клавира. Није ни чудо зашто се већина животиња држи подаље од ових фока!

Гледајући дужину ових печата, слон од десет стопа је једнак величини половини одрасле жирафе. Дужина 16 стопа дуга је једнака двема јелкама у пуној величини. Дивовски мушки слонски печат држи рекорд као најдужи - мери скоро 22 стопе!

Кратки предњи и задњи пераји овог печата имају одређену намену. Предњи пераји помажу овим печатима да промене смер током пливања док их задњи мрежасти пераји померају напред кроз океан. Када су на копну, ови печати користе се предњим перајима да би се заљуљали напред, вукући задња пераја. Није тешко схватити зашто овај печат више воли да буде у води!

Слонски фокови су усамљени и социјални. Када пливају у океану, осамљени су. Али, када се током сезоне размножавања врате на земљу и придруже рокеру, постају социјални. Група туљана има многа имена, укључујући стадо, боб, колонију или харем (само жене).

Слонови фокови су изузетно територијални и могу бити врло агресивни када бране своје подручје на обали. Мушки печат окупља 40 до 50 женских фока, или харем, да би остао на својој територији. Ако један мушкарац покуша да нападне туђу територију, то може довести до крваве, насилне борбе док се територија брани. Такође је веома бучно. Мушки туљани испуштају дубоке, одјекује звукове сличне ударцима бубња док се боре са другим мужјаком.

слонски печат (Мироунга ангустирострис) два слонска фока

Станиште слона фока

Сјеверни туљани слонова живе у сјеверном Пацифику у близини Доње Калифорније, у Мексику до Алеутских острва и Аљаског залива. Јужни слонови фокови живе у подантарктичким и антарктичким водама.

Ови туљани мигрирају у океан, проводећи неколико месеци у лову на храну. Морски биолози открили су да мушки туљани прате сличан пут док мигрирају, док женски туљани бирају различите руте за путовање океаном. Средином децембра, ови фоке се враћају на копно да би се размножавали, враћајући се назад у океан крајем марта.

Дебели слојеви масти на овим печатима их загревају док пливају кроз хладне воде океана. Поред тога, имају посебно развијена плућа која се испушу док дубоко зарањају у океан тражећи храну и допуњујући ваздух када поново испливају на површину.



Дијета слонова фока

Шта једу фоке слонови? Лигње , зраке , пингвини , мала ајкула , ракови , и риба су сви на менију ових месоједа. Током својих десетак месеци проведених у океану, ретко су виђени на површини воде. Или пливају тик испод површине или роне у дубину у потрази за храном. Ови печати додају пуно масти у своја тела током ових месеци. Једном када сезона парења започне, започиње пост (не једу).

Слонови фока предатори и претње

Велике беле ајкуле и китови убице су два предатора ових печата. Толико су велики, у океану имају врло мало грабежљиваца.

Међутим, риболовне активности људи могу представљати претњу овим туљанима. Понекад се заплете у велике комерцијалне рибарске мреже што доводи до великих повреда или смрти. Такође, ове печате понекад погађају велики бродови и друга океанска пловила која могу довести до њихове смрти.

Еколошки догађаји, попут урагана и тропских олуја, могу смањити популацију фока слонова. Младунци туљана који још увек нису снажни пливачи могу бити помети и убити у овим временским приликама.

Некада су ове печате ловци ловили због уља у њиховој масти. Сада имају правну заштиту од криволова. Статус заштите слонских фока, према Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) , је најмање брига .

Репродукција слонова фока, бебе и животни век

Сезона парења започиње у децембру за фоке слонове. Излазе из океана и насељавају се на копну. Слонови мужјака фока који се називају и бикови, стижу у пекару пре женки. Мушки фокови се међусобно боре за територију и доминацију. Мушки печат подиже горњу половину тела, понекад му омогућава да стоји шест метара висок. Два мушка туљана ударају се слоновским носом, гризу се и гурају док се један не преда или је толико повређен да не може да настави. Ово је бучан, опасан сусрет!

Једном када доминантни мушки туљани успоставе своју територију, женски туљани стижу из океана. Мушки туљан има 40 до 50 женки на својој територији. Група женки назива се харем. Мужјак се пари са већином женки у харему.

Период трудноће женке слонског туљана је 11 месеци. Једном када женска фока затрудни, она се враћа у океан. Касније ће се вратити на обалу и родити живо дете, које се такође назива штенад. Новорођено младунче фока има око 75 килограма и прекривено је црним крзном. Тхе штенад је способан да види, чује и креће се од рођења.

Мајка туљан доји своје штене један месец, а затим почиње да једе чврсту храну. Мајка оставља штенад након само месец дана и узгаја се са мужјаком пре него што напусти кокошињац да би се вратила у океан. Месечко штене слона мора да научи и вежба своје вештине пливања и лова самостално.

Просечни животни век северног слонског фока је девет година, док се животни век јужног слонског фока креће од 20 до 22 године. Женски туљани обично живе дуже од мушких туљана, јер се мушки туљани морају борити за територију и понекад добити повреде због скраћивања живота. Ови печати су такође осетљиви на разне кожне болести.

Популација слонова фока

Сматра се да је популација северних фока слонова око 127.000. У близини мексичке обале живи 26.000, док остатак живи на обали Калифорније. Постоји приближно 650.000 јужних печата слонова.

Популација ових фока је или стабилна или се повећава. То су добре вести, с обзиром на то да су у 19. веку замало изумрли због ловокрадица. Данас је статус очуваности обе врсте најмање брига .

Погледајте свих 22 животиње које почињу са Е.

Занимљиви Чланци