Велика бела ајкула

Научна класификација велике беле ајкуле

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Цхондрицхтхиес
Наручи
Ламниформес
Породица
Ламнидае
Род
Царцхародон
Научно име
Царцхародон царцхариас

Статус очувања велике беле ајкуле:

Рањива

Велика бела ајкула Локација:

Оцеан

Забавна чињеница о белој ајкули:

Имати до 300 назубљених, троугластих зуба!

Чињенице о белој ајкули

Плијен
Туљани, морски лавови, делфини
Име Јанга
Пуп
Групно понашање
  • Самотан
Забава чињеница
Имати до 300 назубљених, троугластих зуба!
Процењена величина становништва
Непознат
Највећа пријетња
Лов и дегредитација станишта
Специфичност
Велика шиљаста њушка и моћна репна пераја
Друга имена)
Бела ајкула, бела ајкула показивача
Тип воде
  • Со
Оптимални ниво пХ
5 - 7
Период инкубације
12 - 18 месеци
Доба независности
Од рођења
Просечна величина мријеста
9
Станиште
Умерене, приобалне воде и отворени океан
Предаторс
Китови убице, ајкуле, људи
Дијета
Месојед
Начин живота
  • Дневни
Уобичајено име
Велика бела ајкула
Број врста
1
Локација
Широм света
Слоган
Може нарасти до више од 8 метара!
Група
Рибе

Физичке карактеристике велике беле ајкуле

Боја
  • Греи
  • Црн
  • бео
Тип коже
Тоугх
Максимална брзина
15 мпх
Животни век
30 - 40 година
Тежина
1.110кг - 2.240кг (2.450лбс - 4.938лбс)
Дужина
5,5м - 8м (18фт - 26фт)
Старост полне зрелости
17 година

Класификација и еволуција велике беле ајкуле

Велика бела ајкула је велика врста ајкула која се углавном налази у умереним и тропским обалним водама широм света. То су највеће предаторске врсте риба на свету за које је познато да расту у дужине од 8 метара или више и тешке преко 2 тоне. Велике беле ајкуле су изузетно моћни грабежљивци који су развили застрашујућу репутацију као један од најплоднијих „људождера“ на планети, а наводно су их изазвали до половине годишњих напада ајкула на људе. Такође познате као беле ајкуле и беле ајкуле, велике беле ајкуле су једна од најнемилосрднијих океанских грабежљивих риба већ скоро 20 милиона година, али упркос репутацији високог профила, заправо су много ређе у поређењу са другим широко распрострањеним врстама ајкула . Иако се још увек изненађујуће мало зна о њиховој биологији и величини популације, у научној заједници се широко слаже да се број популација велике беле ајкуле смањује широм света, јер им прети лов и губитак станишта у великом делу њиховог природног домета.



Анатомија и изглед велике беле ајкуле

Као и готово све врсте ајкула, велике беле ајкуле имају изузетно препознатљив изглед са великим телима у облику торпеда и шиљастом њушком. Имају врло жилаву кожу прекривену сићушним зубима званим зубцима који су на врху тела сиво-сиве до црне боје, што им помаже да остану камуфлирани у стјеновитим, приобалним морским подовима гдје су најчешће пронађени. Доња страна Велике беле ајкуле је бела и то је оно што је довело до њиховог имена. Велике беле ајкуле имају моћне репне пераје у облику полумесеца које им помажу да их прогурају кроз воду огромном брзином, а помажу им и њихове прсне (бочне) пераје које се држе у фиксним крилима како би спречиле да Велика бела ајкула потоне. Велика и врло карактеристична леђна пераја Велике беле ајкуле користи се за помоћ у управљању водом, заједно са роњењем и у балансирању. Једна од најкарактеристичнијих карактеристика велике беле ајкуле је њихова вилица. Уста су им испуњена до 300 назубљених, троугластих зуба који су поређани у редове и непрекидно се замењују током целог живота. Сваки зуб може нарасти на око 6 цм дужине, пружајући великим белим ајкулама застрашујући залогај када нападају свој плен.



Распрострањеност и станиште велике беле ајкуле

Велике беле ајкуле су широко распрострањене широм света, али најчешће се налазе у умереним и тропским обалним регионима, али такође у хладнијим водама и отвореном океану. Упркос томе, најчешће су виђени у Јужној Африци (где је највећи број становника), Аустралији, Калифорнији и североистоку Сједињених Држава, али такође је познато да се простиру у хладнијим регионима и посећују тропска острва, укључујући Хаваје и Сејшеле у подручја унутар већег пространства отворених вода. Велике беле ајкуле се могу купати или испод површине или непосредно уз дно океана, у зависности од региона и њихових навика храњења. Њихова обална природа становања у великој мери се приписује врстама плена, али такође је познато да путују океаном од Јужне Африке до Аустралије и од калифорнијске обале до Хаваја у дубоком Тихом оцеану.

Понашање и животни стил велике беле ајкуле

Велике беле ајкуле су углавном усамљене животиње које имају тенденцију да се окупљају само да би се париле, али су виђене у паровима или малим групама око великих трупова. Они су врло прилагодљиви и моћни грабежљивци који се мање ослањају на свој вид, а више на друга чула како би открили свој плен. Када су у отвореним океанима, велике беле ајкуле морају непрестано пливати или ће се једноставно утопити. Током пливања морска вода се угура у њихова уста и преко шкрге где се затим уноси кисеоник. Велике беле ајкуле пливају у облику слова „с“ како би се ефикасније кретале кроз воду. Савијајући тело и померајући невероватно снажне репне пераје са једне на другу страну, они су у стању да пређу велике раздаљине. Моћни и нагли покрети репних пераја омогућавају Великим белим ајкулама да праве цртице великом брзином у прогону плена који се брзо креће, а чак су често виђени како искачу (пробијају) воду на сличан начин као китови када нападају свој плен одоздо.



Репродукција велике беле ајкуле и животни циклуси

Као и многе друге врсте ајкула, и женке великих белих ајкула рађају младе уместо да полажу јаја. Сматра се да женке великих белих ајкула (које су веће од мужјака) репродуктивну старост достижу око 17. године. После процењеног периода инкубације између 12 и 18 месеци, женка рађа између 4 и 14 младунаца који су дуга око 1,2 метра (или више) при рођењу. Млади велике беле ајкуле излежу се у материци и сматра се да се прехрањују једући неоплођена јаја и друге ембрионе док се не развију довољно да се роде. Сматра се да женке великих белих ајкула имају нова легла сваке 2 или 3 године, обично у топлим приобалним регионима где млади имају безбедне расаднике у којима могу да расту. Међутим, многим од ових подручја прети деградација станишта и људско уплитање како би се велике беле ајкуле удаљиле од региона у којима људи обично сурфују и пливају.

Дијета и плен велике беле ајкуле

Велике беле ајкуле страшни су месоједи који првенствено лове велике морске сисаре како би се прехранили. Туљани, морски лавови, плискавице, делфини и мањи китови су међу најчешће ловљеним врстама плена широм света. Велике беле ајкуле имају лош вид у поређењу са другим чулима и користе свој њух и способност откривања вибрација изазваних животињама у води да би открили свој плен. Једном лоциране, велике беле ајкуле жестоко нападају великом брзином и снагом пре повлачења и остављајући свој рањени плен да ослаби пре него што се врате да се нахране када то буде сигурно. Иако су углавном усамљене, Велике беле ајкуле могу се видети у паровима или малим групама како би се храниле великим трупом китова. У овим околностима, веће и доминантније јединке се прво хране различитим променљивим обрасцима приказа пливања за које се сматра да доприносе успостављању њихове хијерархије доминације.

Велики бели ајкула предатори и претње

Велика бела ајкула је највећа грабежљива риба у океану и један од најстрашнијих водених ловаца на свету, тако да би врло мало животиња могло да плијени потпуно одрасле велике бијеле ајкуле. Међутим, мањим и рањивијим малолетницима пријете велики океански предатори, укључујући китове убице и друге врсте ајкула. Највеће пријетње глобалној популацији великих бијелих ајкула представљају оне које узрокују људи. Велике белце рибари и ловци на трофеје лове због вилица, зуба и пераја, а понекад их случајно ухвате и у мрежама како лове друге врсте попут туне. Плаже које су умрежене како би заштитиле купаче од напада ајкула и деградације станишта у читавом њиховом природном домету такође су допринеле глобалном смањењу броја њихове популације.



Занимљиве чињенице и карактеристике велике беле ајкуле

Велике беле ајкуле имају изузетан њух који користе за откривање плена. Невероватно је познато да могу да нањуше крв у води са пола километра. Заједно са осталим врстама ајкула, велике беле ајкуле имају посебне органе познате као бочне линије (линије попут ребара на боковима тела) које су у стању да открију сићушно електромагнетно поље које генеришу друге животиње у води, а које користе за проналажење плен. Лов на веће врсте плена значи да се храњење великих белих ајкула може обављати ефикасније него ако се хране мањом рибом и птицама. Сматра се да велике беле ајкуле троше у просеку 11 тона хране сваке године, а након посебно велике гозбе можда се неће правилно хранити и до 3 месеца. У неким ситуацијама познато је да велике беле ајкуле пливају показујући зубе, што се сматра да служи и упозорењу конкурената за храну и супарничких ајкула које им сметају у личном простору.

Однос велике беле ајкуле са људима

Људи имају дуго успостављену негативну везу са великим белим ајкулама широм света, јер су одговорни за већину свих напада ајкула на људе. Упркос чињеници да су такви напади широко документовани у вестима, сматра се да су смртни случајеви напада Велике беле ајкуле ређи од оних изазваних ударима муње или убодима пчела. Због начина на који велике беле ајкуле лове (познато као гризење узорака где прво нападају свој плен да би га ранио пре него што се касније врате да једе), широко је веровање да се људи као такав не сматрају пожељним оброком за њих повратка су невероватно ретки. Природа ових напада високог профила довела је до тога да су велике беле ајкуле развиле репутацију жестоких ловаца на људе, док су у ствари једноставно погрешно замењивале особу која је пливала или сурфовала за печат на површини воде. Такође је познато да велике беле ајкуле гризу или више пута ударају чамце малим чамцима и могу нанети довољно штете да потону.

Статус очувања велике беле ајкуле и живот данас

Иако се мало зна о тачном глобалном броју становништва великих белих ајкула, посебно у регионима где су оне ређе, сматра се да њихов број брзо опада последњих година. ИУЦН је велике беле ајкуле сада навео као животињу која је рањива у њиховом родном окружењу, а такође су и строже заштићене у одређеним областима. Лов, деградација станишта и кампање за убијање великих белих ајкула након што је медијски забележен напад високог профила, довели су до смањења њихове популације, заједно са њиховим хватањем како би били изложени у акваријумима широм света.

Погледајте свих 46 животиње које почињу са Г.

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Натионал Геограпхиц, Доступно овде: хттпс://ввв.натионалгеограпхиц.цом/анималс/фисх/г/греат-вхите-схарк/
  8. Црвена листа ИУЦН-а, доступна овде: хттп://ввв.иуцнредлист.орг/детаилс/3855/0

Занимљиви Чланци