Пух

Научна класификација о пуховима

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Родентиа
Породица
Глиридае
Научно име
Глиридае

Статус очувања пухова:

Најмање брига

Дормоусе Лоцатион:

Африка
Азија
Евроазија
Европа

Пољачке чињенице

Главни плен
Воће, орашасти плодови, инсекти
Специфичност
Дуг реп и танке, црне брчиће
Станиште
Густа шума и грмље
Предаторс
Сове, змије, ласице
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
4
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Воће
Тип
Сисари
Слоган
Пронађено у Европи, Африци и Азији!

Пухарске физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • бео
  • Злато
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
8 мпх
Животни век
25 година
Тежина
15г - 200кг (0,5 оз - 7,1 оз)
Дужина
6 цм - 19 цм (2,4 инча - 7,5 инча)

„Пух проводи већи део године изолован у хибернацији.“



Животни стил од хибернација је постала најпознатија особина овог створења. У ствари, широм света животиња је практично синоним за поспаност и индоленцију. Али тачно је и супротно. Након што је зиму изашао из зимског сна, пух је активно и невероватно атлетско биће. Ове физичке прилагодбе за брзину и акробације помажу пуху да избегне предаторе и пронађе храну.



3 невероватне чињенице о пуху

  • Пух се сматра егзотичним кућним љубимцем, помало необичним у трговини кућним љубимцима. Али није немогуће купити га.
  • Пух је био мањи лик у роману 1865Алисине авантуре у земљи чудааутор Левис Царролл. На чајанки Мад Хаттер'с спава међу већим метежом, понекад се будећи причајући приче. Овај лик се такође спомиње у песми „Бели зец“ из 1967. године, коју је отпевао рок бенд Јефферсон Аирплане.
  • Јестиви пух се сматрао деликатесом за више класе у многим древним културама, укључујући Галију (модерна Француска ) и Рим - отуда и порекло имена. Римљани би пухове држали у великим јамама и узгајали их за храну. Као највећи члан таксономске породице, ова одређена врста се у неким деловима и даље сматра традиционалном посластицом Словенија и Хрватска .

Пољачко научно име

Пух је класификован као породица глодара која носи име било којиГлиридаеилиМиокидае. Тренутно постоји готово 30 живих врста ове животиње раширене широм источне хемисфере, настањујући девет различитих Генериши . Из фосилних записа познато је још 30-ак изумрлих врста.

Упркос презимену, пух није део истине миш лозе, али више личи на далеког рођака веверица група. Из око 50 милиона година, једна је од најстаријих забележених група глодара тренутно познатих и документованих.



Пољачки изглед

Са својим заобљеним ушима, густим крзном и великим црним очима, ово створење има мали изглед попут миша. Једина карактеристика која га заиста разликује од правог миша (са изузетком само неколико врста) је присуство великог, жбунастог, готово веверици сличног репа. Његова правилна боја обично је нека варијанта сиве, смеђе или беле боје, понекад помешана са тамним пругама или ознакама лица. Такође има ружичасту кожу која се види око носа и стопала.

Као и други глодари, распоред лобање пуха је добро прилагођен за гризење и жвакање. Ово се комбинује са оштрим и закривљеним канџама за копање и исхрану. Има четири цифре на предњим ногама и пет на задњим ногама са меканим јастучићима за прсте прилагођеним специјално за пењање.

Породица ове животиње се веома разликује по величини. Најмања врста је јапански пух са телом од 3 инча и репом од 2 инча. Највећа врста је јестиви пух са телом од 7,5 инча, репом од 6 инча и тежином од приближно 6 унци. За поређење, ово је отприлике величине веверице. Врло уобичајени лешников пух налази се негде између две крајности.



Пухачко понашање

Ова животиња је позната понајвише по својој епској способности да дуго спава. За врсте које живе у умереним климатским условима акумулира огромне залихе масти током топлих месеци, а затим хибернира током целе јесени и зиме, повремено се будећи једући храну коју је сачувала у свом дому. Овакво понашање није јединствено за ово створење, али сама дужина хибернације заиста је плодна и вредна пажње. Врсте које живе у врућим, јужним поднебљима имају тенденцију да имају дуге периоде слабе активности уместо потпуне хибернације.

Упркос прилично летаргичном понашању, пух је заправо брзо и окретно створење са одличном способношћу да се попне на препреке попут дрвећа и стена да би побегло предаторима или ловило храну. Већина врста има прилагођавања за дрвени животни стил, док друге живе уз тло на отвореним површинама и екосистеме . Као ноћна животиња, првенствено излази ноћу у лов. Његов изванредан слух је главно средство за исисавање извора хране и потенцијалне опасности.

Пух је помало усамљеник, али окупљаће се заједно са осталим члановима своје врсте за узгој и породично гајење. Такође има тенденцију хибернације са неколико других пухова у истој јами. Има различите вокализације за комуникацију са другима, укључујући звиждуке, вриске и цвркут. Такође може комуницирати говором тела и мирисом.

Дормоусе Хабитат

Пух ће саградити одговарајуће гнездо на било којој добро заштићеној локацији коју може наћи: дрвећу, камењу, јазбинама, напуштеним гнездима, па чак и кошницама. Није избирљив у својим дневним боравцима. Може да сагне гнездо од маховине, коре, вегетације и свега другог што нађе. Мушки пух има природну територију и жестоко ће га бранити од упада других пухова. И женка има територију, мада је далеко мање агресивно око тога ко се појави. Пухови користе секрете да би означили своју територију од странаца.

Пух има велику распрострањеност Европа , Азија , и Африка , протежући се између Шпанија на западу и Јапан на истоку, од Шведска на северу до подсахарске Африке на југу. Неке од најчешћих врста могу се наћи широм срца Европе.

Породица насељава импресиван број станишта, укључујући прашуме , листопадне шуме, пустиње , саване и грмље. Животиња више воли да живи у близини обала река и стеновитих изданака и да се сакрије од предатора у густој вегетацији. Пука прилагодљивост широком спектру станишта чини пухове уобичајеним у већем делу источне хемисфере (иако никада није зрачио западном хемисфером). Пух је чак успевао у присуству људске популације као што су домови, зграде, баште, па чак и нека пољопривредна подручја.

Пухачко становништво

Иако су прецизни бројеви популације непознати, пух је као породица релативно доброг здравља, суочен са врло мало значајних претњи. Међутим, неколико других врста, укључујући шумског пуха Балучистан у Пакистан , пух са мишим репом у Турска и Бугарска , и вртни пухови ендеми широм Европе, готово су угрожени или рањиви на изумирање, а популација се смањује. Популација лешничких пухова такође се смањује у Велика Британија . Оно што је потребно за јачање броја становништва је боље управљање шумама и регионима гушће вегетације у којима они успевају.

Дормоусе Диет

Пух је ан свеједа животиња. Његова дијета се првенствено састоји од инсекти , воће, ораси, цвет, па чак и нека мала јаја птица. Ако је животиња посебно гладна, онда није пуко да пух поједе некога од својих, посебно мушког ривала. Његова способност пењања и копања омогућава пуховима да пронађу храну где год да бораве. Због свог разноликог непца, пухова дијета ће се разликовати у зависности од врсте и локалног избора хране.

Дормоусе Предаторс анд Тхреатс

Због своје мале величине и релативног недостатка одбране, пух је рањив на много различитих предатора. Једна од најчешћих претњи су велике птице попут соколова, сова и соколови , који се у било ком тренутку могу спустити одозго и брзо убити пуха. Такође је рањив на месоједе сисаре, укључујући лисице , ласице , а ређе дивље свиње , који могу директно да копају у рупе и јазбине у којима пух можда борави.

Главно средство за одбрану пуха је, наравно, његова брзина и окретност. Снажни угриз и оштри шиштави звукови служе као последња линија одвраћања за стјењеног у ћошак. Створење такође има способност регенерације репа који је ухватио и одвојио предатор. Иако је активан током пролећа и лета, пух је прилично рањив током зимског сна.

Као и други глодари, пухови људи често сматрају штеточинама и преносиоцима болести. Многе од њих у замкама убију опрезни људи који покушавају да их се реше. Пух се такође суочава са ризиком од уништавања шумовитих станишта, што елиминише већи део његовог природног дома.

Репродукција пухова, бебе и животни век

Након изласка из зимског сна, пух ће се размножавати једном или два пута годишње у различитим интервалима. То се обично дешава током пролећних и летњих месеци, у зависности од врсте. Не зна се превише о понашању парења пухова, али верује се да је створење полигинозно, што значи да ће се један мужјак парити са више женки, али женке ће се парити само са једним мужјаком. Разлог зашто научници верују да је то што је примећено да се мушкарци међусобно боре за потенцијалне партнере. Ово агресивно понашање може указивати на оштру конкуренцију за приступ репродуктивним правима, као што мушкарци држе жене.

Једном када се пар копулира, женски пух обично једном или два пута годишње произведе до 10 потомака по леглу. Младунци се рађају након три до четири недеље трудноће, обично затворених очију и без присутне длаке. Мајка пружа издржавање и заштиту током ове прве критичне фазе живота и сама ће саградити већи део гнезда. Мужјаци вероватно одлазе убрзо након копулације како би потражили још партнера и не учествују у одгајању деце.

Млади пух развија се релативно брзо пре него што наступи зима. Потребно је око три недеље пре него што млади мишеви први пут отворе очи. Проћи ће четири до шест недеља пре него што се потпуно одвикну и буду спремни за пуну независност. Пух ће постати полно зрео након отприлике годину дана. Типична врста пухова живи три до пет година у дивљини, мада дуже у заточеништву. Познато је да јестиви пух живи до 12 година, можда зато што су више усредсређени на преживљавање него на узгој. Међутим, многи појединци постају плени месождерки пре него што умру природном смрћу.

Прикажи све 26 животиње које почињу са Д.

Занимљиви Чланци