Поох
Научна класификација поллока
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Родентиа
- Породица
- Глиридае
- Научно име
- Глиридае
Конзервациони статус падова:
Најмање бригаПоложај пуффа:
АфрикаАзија
Евроазија
Европа
Чињенице о пуху
- Главни плен
- Воће, ораси, инсекти
- Карактеристична карактеристика
- Дугачак реп и танки, црни бркови
- Станиште
- Густа шума и жбуње
- Предаторс
- Сове, змије, ласице
- Дијета
- Свејед
- Просечна величина легла
- 4
- Лифестиле
- Лонели
- Омиљена храна
- Воће
- Момак
- А сисар
- Слоган
- Налази се у Европи, Африци и Азији!
Пуја физичке карактеристике
- Боја
- Браон
- Греи
- Црно
- Бела
- Злато
- Тако је
- Тип коже
- Крзно
- Највећа брзина
- 8 мпх
- Животни вијек
- 2 - 5 година
- Тежина
- 15 г - 200 кг (0,5 оз - 7,1 оз)
- Дужина
- 6 цм - 19 цм (2,4 инча - 7,5 инча)
„Пу већи део године проводи изолован у хибернацији.“
Животни стил хибернације постао је најпознатија карактеристика овог створења. У ствари, широм света животиња је практично синоним за поспаност и индолентност. Али је и супротно. Након изласка из хибернације зими, пух је активно и невероватно атлетско створење. Ове физичке адаптације за брзину и акробације помажу сови да избегне предаторе и пронађе храну.
3 невероватне чињенице о пуху
- Пу се сматра егзотичним кућним љубимцем, помало неуобичајеним у трговини кућним љубимцима. Али није немогуће купити.
- Пу је био секундарни лик у роману из 1865Алисине авантуре у земљи чудаод Луиса Керола. На чајанки, Луди Шеширџија спава кроз већину метежа, понекад се буди причајући приче. Овај лик се помиње и у песми 'Вхите Раббит' из 1967. године, коју је певао рок бенд Џеферсон Ерплане.
- Јестиво паперје се сматрало деликатесом за више класе у многим древним културама, укључујући Галију (данашња Француска) и Рим - отуда и порекло имена. Римљани су држали падове у великим јамама и подизали их за храну. Као највећи члан таксономске породице, ова посебна врста се и даље сматра традиционалном посластицом у Словенији и Хрватској.
Пољски научни назив
Флуфф је класификован као породица глодара под називом било којиГлиридаеилиМиокидае. Тренутно постоји скоро 30 живих врста ове животиње распрострањене широм источне хемисфере, које насељавају девет различитих врста. Из фосилних записа познато је још око 30 изумрлих врста.
Упркос породичном имену, пух није део истине миш лоза, али више личи на даљи рођак веверица група. Пореклом од пре око 50 милиона година, то је једна од најстаријих забележених група глодара који су тренутно познати и документовани.
Пуффер изглед
Са заобљеним ушима, густим крзном и великим црним очима, ово је мало створење налик мишу. Једина карактеристика која га заиста разликује од правог миша (са изузетком само неколико врста) је присуство великог, жбунастог репа, готово веверичиног. Његова права боја је обично нека варијација сиве, смеђе или беле, понекад помешане са тамним пругама или ознакама на лицу. Такође има ружичасту кожу која се види око носа и стопала.
Као и други глодари, распоред лобање пуха је добро прилагођен за гризење и жвакање. Ово је комбиновано са оштрим и закривљеним канџама за копање и храњење. Има четири цифре на предњим и пет на задњим стопалима са меким јастучићима прилагођеним посебно за пењање.
Породица ове животиње веома се разликује по величини. Најмања врста је јапанска пахуљица са телом од 3 инча и репом од 2 инча. Највећа врста је јестиво пахуљице са телом од 7,5 инча, репом од 6 инча и тежином од приближно 6 унци. Поређења ради, ово је скоро величине веверице. Веома уобичајена лешничка пахуља се налази негде између две крајности.
Бловерово понашање
Ова животиња је најпознатија по својој епској способности да дуго спава. За врсте које живе у умереној клими, она акумулира огромне залихе масти током топлих месеци, а затим хибернира током јесени и зиме, повремено се буди да би јела храну коју је ускладиштила у свом дому. Ово понашање није јединствено за ово створење, али само дужина хибернације је заиста плодна и вредна пажње. Врсте које живе у врућим, јужним климама обично имају дуге периоде ниске активности, а не потпуну хибернацију.
Упркос свом прилично летаргичном понашању, пух је заправо брзо и окретно створење са одличном способношћу да се пење на препреке као што су дрвеће и стене да би побегао предаторима или ловио храну. Већина врста има адаптације за арбореални начин живота, док друге живе близу земље на отвореним подручјима и екосистемима. Као ноћна животиња, првенствено лови ноћу. Изузетан слух је главни алат за исисавање извора хране и потенцијалне опасности.
Пу је помало усамљеник, али ће се окупљати заједно са другим припадницима своје врсте ради узгоја и породичног узгоја. Такође има тенденцију да хибернира са неколико других падова у истој рупи. Има различите вокализације за комуникацију са другима, укључујући звиждуке, вриске и цвркуте. Такође може да комуницира путем говора тела и мириса.
Станиште пуха
Пух ће изградити одговарајуће гнездо на сваком добро заштићеном месту које пронађе: дрвећу, камењу, јазбинама, напуштеним гнездима, па чак и кошницама. Није избирљив у својим дневним собама. Може да направи гнездо од маховине, коре, вегетације и било чега другог што нађе. Мушка пуха има природну територију и жестоко ће је бранити од упада других пухова. Женка такође има територију, иако је далеко мање агресивна око тога ко се појављује. Пухови користе излучевине да обележе своју територију споља.
Пух је широко распрострањен у Европи, Азији и Африци, протеже се између Шпаније на западу и Јапана на истоку, од Шведске на северу до подсахарске Африке на југу. Неке од најчешћих врста могу се наћи у срцу Европе.
Породица насељава импресиван број станишта, укључујући прашуме, листопадне шуме, пустиње, саване и шипражје. Животиња преферира да живи у близини речних обала и стеновитих платформи и крије се од предатора у густом растињу. Пука прилагодљивост широком спектру станишта чини падове уобичајеним у већем делу источне хемисфере (иако никада није зрачило на западну хемисферу). Довн је чак успео у присуству људских популација као што су куће, зграде, баште, па чак и нека пољопривредна земљишта.
Бловинг становништво
Иако је прецизан број становништва непознат, пух као породица је релативно здрав и суочава се са врло мало значајних претњи. Међутим, неколико других врста, укључујући шумску сову из Балуџистана у Пакистану, мишју сову у Турској и Бугарској, и вртну сову која је ендемска широм Европе, су скоро угрожене или подложне изумирању, а популација је у опадању. Популација бројних лешника такође опада у Уједињеном Краљевству. Оно што је потребно да се подстакне бројност становништва је боље управљање шумама и регионима гушће вегетације у којима оне успевају.
Пуја дијета
Поох је свеједа животиња. Његова исхрана се првенствено састоји од инсекти , воће, ораси, цвет, па чак и нека мала птичја јаја. Ако је животиња посебно гладна, пух често поједе једног од својих, посебно мушког ривала. Његова способност да се пење и копа омогућава псима да пронађу храну где год да живе. Због разноврсног непца, исхрана пуффина ће варирати у зависности од врсте и локалног избора хране.
Пуффер предатори и претње
Због своје мале величине и релативног недостатка одбране, пух је рањив на многе различите предаторе. Једна од најчешћих претњи су велике птице као што су соколови, сове и соколи , који се у сваком тренутку може спустити одозго и брзо убити доле. Такође је осетљив на сисаре месождерке, укључујући лисице , ласице , а ређе дивља свиња , који може директно копати рупе и рупе у којима се налази пух.
Пунова главна одбрамбена предност су, наравно, његова брзина и агилност. Снажан угриз и оштри звуци шиштања служе као последња линија одвраћања за пса сатераног у ћошак. Створење такође има способност да регенерише реп који је грабежљивац ухватио и одвојио. Иако је активан током пролећа и лета, пух је прилично рањив током хибернације.
Као и други глодари, буве људи често сматрају штеточинама и преносиоцима болести. Многе од њих убијају у замкама пажљиви људи који покушавају да их се отарасе. Пух се такође суочава са ризиком од уништавања шумског станишта, што елиминише већи део његовог природног дома.
Репродукција пуха, бебе и животни век
Након изласка из хибернације, пух ће се размножавати једном или два пута годишње у различитим интервалима. То се обично дешава током пролећних и летњих месеци, у зависности од врсте. Не зна се много о понашању напухача у размножавању, али се верује да је полигино, што значи да ће се један мужјак парити са више женки, али ће се женке парити само са једним мужјаком. Разлог зашто научници верују да је то разлог је тај што су мушкарци посматрани како се боре једни против других за потенцијалне партнере. Ово агресивно понашање може указивати на жестоку конкуренцију за приступ репродуктивним правима, јер мушкарци држе жене.
Када се пар пари, женка пуха обично рађа до 10 потомака по леглу једном или два пута годишње. Младунци се рађају након три до четири недеље гестације, обично са затвореним очима и без длаке. Мајка обезбеђује издржавање и заштиту током ове прве критичне фазе живота и сама ће изградити већи део гнезда. Мужјаци вероватно одлазе убрзо након парења да траже још партнера и не учествују у подизању деце.
Млади мишеви се развијају релативно брзо пре него што наступи зима. Потребно је око три недеље пре него што млади мишеви први пут отворе очи. Биће потребно четири до шест недеља пре него што се потпуно одбију и спремне за потпуну независност. Пух ће постати полно зрео након отприлике годину дана. Типична врста пуха живи три до пет година у дивљини, иако дуже у заточеништву. Познато је да јестиво паперје живи и до 12 година, можда зато што је више фокусирано на преживљавање него на узгој. Међутим, многи појединци постају плен месождера пре него што умру природном смрћу.
Погледајте свих 26 животиња које почињу са Д











