Цара Тамарина

Научна класификација цара Тамарина

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Примати
Породица
Цаллитрицхидае
Род
Сагуинус
Научно име
троглодита

Статус заштите цара Тамарина:

Најмање брига

Цар Тамарин Локација:

Јужна Америка

Чињенице цара Тамарина

Главни плен
Воће, инсекти, глодари
Специфичност
Мале величине тела и дугачког, танког репа
Станиште
Низинска тропска шума
Предаторс
Јастребови, змије, дивље мачке
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
2
Начин живота
  • Војска
Омиљена храна
Воће
Тип
Сисари
Слоган
Има елегантне беле бркове!

Физичке карактеристике цара Тамарина

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
24 мпх
Животни век
8 - 15 година
Тежина
220г - 900г (7,7оз - 32оз)
Дужина
18цм - 30цм (7ин - 12ин)

„Цар тамарин је врста тамарина која је наводно названа због сличности са немачким царем Вилхелмом ИИ.“



Са грациозним белим брковима који подсећају на немачког цара Вилхелма ИИ, цар тамарин припада а врста од малих мајмуни и углавном се налази у шуме од Јужна Америка . Његово име се први пут спомиње у шали пре него што је укључено у везу са сисара . Високо се препознаје по малој величини тела и дугачком, танком репу, а сива боја је наглашена комадићима црвене и наранџасте боје на леђима и грудима. Свој род дели са најмање 11 других врста.



4 Невероватне чињенице о цару Тамарину

  • Цар тамарин једневним, што значи да је највишеактиван током дана и преспава током ноћи.
  • Зна се да је ово створењесвејед, са својим дијета углавном се састоји од воћа, сокова дрвећа, инсеката, малих гмизаваца, јаја и нектара.
  • Познато је да постоји угрупе од 4 до 20. Свака група има старију жену за вођу, а свака има своју означену територију.
  • Ове животиње користешиштање звуковакао и цвркутање позива за комуникацију.

Цар Тамарин научно име

Цар тамарин носи научно иметроглодитаи припадаЦаллитрицхидаепородица. „Сагуинус“ потиче од португалске речи „сагуи“ (што је тупијски за „мармосет“) и латинског суфикса -инус („од“), док је „Император“ латински за реч цар. Даље припада класиМаммалиаи родаСагуинус- одакле и добија своје научно име.

Постоје две подврсте императора тамарина, али оне живе у различитим областима. Један је брадати цар тамарин који живи у прашуме у Бразил и Перу . Други - црни подбрадани цар тамарин - борави у Боливија .



Изглед цара Тамарина

Са само 9 до 10 инча висине, цар тамарин је прилично мала животиња која тежи око 1 килограм. Прекривен је сивим крзном са мало црвене и жуте боје на леђима и на прсима. Има црне руке и стопала и дугачак, смеђи реп. Са ружичастим носом и устима, оно што јединствено разликује ово биће од осталих су његови елегантни бели бркови, а често и брада која се поклапа.

Понашање цара Тамарина

Ови примати су дневни, што значи да су најактивнији дању и опуштају се и спавају током ноћи. Њихова мала величина и лагана структура омогућавају им да скачу са једне гране на другу, што им олакшава да дођу до хране која је обично недоступна другим животињама. Штавише, њихове оштре канџе помажу им да ојачају стисак око грана дрвећа, олакшавајући им да остану у бољем положају од већине других животиња.

Познато је да су царски тамарини врло друштвена бића и живе са остатком својих трупа на обележеној територији. Трупа или група може се кретати од 4 до 20 тамарина. Такве групе обично воде најстарије женске чланице и такође имају претежно мушке чланове. Такође је примећено да су ове ситне врсте веома љубавне и нежне према људима са којима долазе у контакт. Одржавају блиску везу са свим члановима своје групе и срдачно сарађују. Такође је познато да заједно спавају, хране се, сакупљају и штите своју обележену територију.



Неки извори сугеришу да царски тамарини могу живети у групама мешаних врста са другим тамаринима, углавном седларским тамаринима. Каже се да такав суживот често постаје обострано користан однос који помаже и врстама да се заштите и једна од друге од било каквих вероватних предатора.

Познато је да ови тамарини имају дихроматски вид, што значи да им њихов вид омогућава само да виде у две различите боје. Ово је део њихове шеме прилагођавања како би могли да препознају све могуће претње и предаторе чак и када су камуфлирани у околини.

Станиште цара Тамарина

Брадати царски тамарин обично се налази у прашумама Бразила и Перуа, док је познато да је тамноцрни цар тамарин раштркан по прашумама Бразила, Перуа и Боливије. Низинске тропске кишне шуме, за које је познато да ове врсте преферирају, често су идеално станиште. Обично се налазе у крошњама дрвећа у сливовима река. Међутим, низије су далеко од јединих станишта у којима се налазе. Друга укључују шуме које су поплављене током кишних сезона, прашуме које расту на равницама, зимзелене шуме на надморским висинама испод 984 стопе, уз руб остатака шума и у широким лишћима. .
У међувремену, такође је примећено да царски тамарини обично не живе на високом дрвећу и обично се не налазе изнад 80 до 90 стопа од земље.

Становништво цара Тамарина

Извори сугеришу да у зоолошким вртовима широм света постоји више од 500 царских тамарина. Међутим, такође је речено да је њихова популација у сталном паду првенствено због људи који желе да очисте земљу за стамбене и / или индустријске сврхе.

Дијета цара Тамарина

Царски тамарини су свеједи, што значи да једу и биљке и животиње да би преживели. Воће, јаја, нектар и инсекти су неке од ствари које првенствено чине њихову исхрану и првенствено потичу са дрвећа у којем бораве.

Величина ових врста олакшава им лако тражење хране. Пошто су тако мали и лагани, лако могу да прескоче гране дрвећа и дођу до обично неприступачне хране. Изненађујуће је да врста може прећи 30 хектара док тражи изворе хране за опскрбу.

Цар Тамарински предатори и претње

Због своје мале величине, цар тамарин се сусреће са пуно предатора. Дивље мачке, птице, пси, змије и људи, између осталог, заједно чине предаторску листу за животињу.

Претње за добробит цара тамарина долазе од великог броја животиња, укључујући дивље мачке, пси , змије , па чак и људи, за које је познато да годинама уништавају природно станиште врсте. Њени предатори, међутим, тешко могу да се одрекну цара тамарина због његове способности да врло брзо прођу кроз најдебље џунгле.

Да би се заштитили од потенцијалних претњи и предатора, ови тамарини имају јединствену дихроматску визију која им омогућава да виде своје окружење у две окружне боје. Помаже им да идентификују претње и предаторе чак и у стању маскирности.

Према Међународној унији за заштиту природе, статус заштите цара Тамарина је најмање брига . Међутим, извештаји сугеришу да је њихово становништво у сталном опадању, углавном због крчења шума и задирања људи који желе да очисте земљу за друге сврхе.

Репродукција цара Тамарина, бебе и животни век

Познато је да су цар Тамарини сезонски узгајивачи и обично рађају потомство током кишних месеци. То је можда због обиља хране током те сезоне. Породичне групе укључују једну расплодну женку и два мужјака. Тамарини су полиандрични у својим парењским навикама, омогућавајући женки да се пари са више мужјака у приплоду унутар своје групе.

Након зачећа, познато је да период трудноће траје око 140 до 145 дана. Након што се овај период заврши, женка често роди два потомства. Међутим, једно или чак три потомства су такође типична. Друге одрасле особе из групе тамарина прелазе на акцију чим се беба роди. Познато је да мајка храни своје дете у интервалима од два до три сата, у трајању од приближно 30 минута по сесији. Слично томе, очеви такође преузимају одговорност за дете и носе их на леђима и брину о њима након што се нахране. Каже се да бебе путују на леђима својих очева око 6 до 7 недеља. Баби цар тамарин прилично брзо сазрева, постижући полну зрелост између 16 и 20 месеци старости. Царски тамарини живе од 10 до 20 година.

Цара Тамарина у зоолошким вртовима

Царски тамарин се може наћи у неколико зоолошких вртова широм света, укључујући:

Погледајте свих 22 животиње које почињу са Е.

Занимљиви Чланци