Харе

Харе научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Лагоморпха
Породица
Лепоридае
Род
Лепус
Научно име
Лепус

Статус очувања зечева:

Скоро угрожени

Харе Лоцатион:

Африка
Азија
Централна Америка
Евроазија
Европа
Северна Америка
Океанија
Јужна Америка

Харе Фацтс

Главни плен
Трава, воће, семе
Станиште
Густа вегетација и отворена поља
Предаторс
Сова, Јастреб, Којот
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
6
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
Може постићи брзину преко 40 мпх!

Харе Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Црн
  • бео
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
45 мпх
Животни век
2-8 година
Тежина
1-5,5 кг (3-12 фунти)

Зец је један од најбржих копнених сисара на свету.



Ова брзина је апсолутно пресудна за њен опстанак. У недостатку било какве друге застрашујуће одбране на располагању, ова мала и плаха животиња може надмашити предаторе невероватним налетима брзине и издржљивости. Зец је врло чест призор, али многи постају жртве дивљих грабежљиваца или људских ловаца пре него што умру природном смрћу.



3 чињенице о зецу

  • Зец се истакнуо у митологији и фолклору људских друштава широм света. Легенда о Белом зецу, у којем дух жене поприма облик зеца и прогони земљу ноћу, централни је стуб неких британских фолклора. Ове животиње су такође чест мотив у књижевности и уметности, укључујући Алисине авантуре у земљи чуда. У неким традицијама приказан је као преварант.
  • Зец је ноћна животиња која ноћ проводи будна, а дан спавајући.
  • Предњи зуби зеца никада не престају да расту током свог живота. Животиња мора брусити зубе жвачући траву.

Харе научно име

Зец није једна врста, већ читав род познат као Лепус (што је латински назив за зеца). Као што можда већ знате, род је ниво научна класификација директно изнад врста. Постоји приближно 30 врста унутар рода Лепус. Постоји прилично велика популарна забуна између израза зец, зец и зец. Зец и зец су заменљиви појмови који описују исто, али појам зец се у потпуности односи на различите родове животиња. Још збуњујуће је да се пет врста зечева заправо назива зечевима, укључујући угроженог хиспидног зеца Непала и зечеве црвене стене Африке.

Зец против Зеца

Зечеви и зечеви обојица припадају истој породици Лепоридае и реду Лагоморпха (мада су их некада сматрали глодарима). Главне разлике су веће уши зеца, усамљенији начин живота и тенденција да рађају младе изнад земље, а не у јазбинама. Због младих којима недостаје заштита, они морају бити спремни да се сами сналазе одмах по рођењу. Друга разлика је у томе што су зеци са својим дужим мишићним влакнима погоднији за трчање на дуге стазе.



Изглед и понашање зеца

Ове животиње имају прилично препознатљив изглед који карактеришу изузетно дугачке уши, дуге задње ноге, кратка њушка, велике очи и стасито тело. Типично су украшени белим, црним, сивим, жутосмеђим или црвенкасто-наранџастим бојама како би се стопили са околином. Неке врсте постану беле током зимских месеци или остају беле током целе године као облик камуфлаже у снегу. Да би променили боју, ови зечеви се пролеће проливају.

Зечеви су физички највеће животиње из реда лагоморфа. Они су чак већи од уско повезаних зечева и пикас . Димензије око 16 до 28 инча од главе до репа, мало су веће од типичних кућна мачка . Тело је допуњено ногама од 6 инча и ушима од 8 инча. Најтежа врста је арктички зец око 11 килограма. Мужјак је познат као дизалица, док је женка названа јилл. Обе су прилично сличне величине и изгледа, мада су женке обично мало веће, што је необично за сисаре.

Ове усамљене животиње имају тенденцију да се формирају у малим паровима или породичним јединицама које се зову воз. Једино када ће се окупити међу осталим зечевима је пронаћи одговарајућег партнера. За разлику од зечева, они обично живе искључиво над земљом. Ако треба да потраже сигурност, тада ће се обично сакрити у трави или грмљу.



Иако можда не изгледају тако, зечеви су физички изузетна створења са фино развијеним чулом слуха, мириса и вида. Њихов широк угао гледања омогућава им да открију предаторе који долазе било где око себе, осим мале слепе тачке испред носа. Они такође производе феромоне из мирисних жлезда, што би могло играти улогу у парењу. Неке врсте су способне за кратке налете брзине између 40 и 50 МПХ и конзистентније брзине од око 30 МПХ. Захваљујући својим моћним задњим удовима, могу да скоче 10 метара у ваздух. Такође су изврсни пливачи који без проблема могу да пређу реке и велике водене површине.

Зец трчи у зимској шуми
Зец трчи у зимској шуми

Дуге уши

Зец има импресивно огромне уши. У односу на величину тела, они су можда највећи међу свим живим сисарима. Верује се да имају дугачке уши из два различита разлога. Прво, уши им омогућавају да чују звук из готово било ког правца. Друго, уши служе за одвођење телесне топлоте и одржавање зеца хладног, посебно током топлијих месеци у години. Ово је неопходно за опстанак животиње, јер се те животиње не могу знојити или дахтати да би одвојиле топлоту. У ствари, када светлост продире кроз уво, понекад можете видети густу крпицу крвних судова унутар њега која ће у врућини набубрити до нижих телесних температура.

Харе Хабитат

Ове животиње се природно јављају широм Европе, Азије, Африке и Северне Америке. Због великог броја станишта којима се овај род прилагодио, свака врста насељава различит географски опсег. Зец снежњак је добро позната врста која се јавља од Аљаске до планинских предела Калифорније и Неваде. Афрички зец, како и само име каже, насељава већи део Африке. Тхе арктички зец је једна од ретких врста прилагођених хладним крајностима северне Канаде и Гренланда.

Европски зец - који насељава Европу, Блиски Исток и чак исток до Сибира - можда је најчешћа врста зечева на свету. Последњих векова уведен је у Аустралију, Нови Зеланд, Јужну Америку и делове Северне Америке као ловна дивљач. Али након ширења ван контроле, врста се данас сматра штеточином у многим деловима света, јер троши усеве и надмашује локалне врсте.

Где год се нађу, ове животиње радије насељавају отворене равнице као што су ливаде, травњаци, пустиње, тундре и саване. Иако их ово понекад изложи предаторима, њихова изузетна брзина често им омогућава да побегну чак и у релативно равничарским пределима. Ако треба да се сакрију, онда ће се зечеви сакрити у трави, грмљу или дупљама. Само неколико врста живи у шумовитијим регионима.

Харе Диет

Зечеви су биљоједе животиње које углавном једу траве у дивљини. Ово је допуњено орасима, воћем, поврћем и гљивицама. Састављена од чврсте целулозе, трава је изузетно тешко сварити. Јер овим животињама недостаје вишекоморни стомак говеда , јелена , и других преживара, верује се да су еволуирали да једу сопствени измет који садржи много непробављених хранљивих састојака. То им даје другу прилику да сваре све хранљиве састојке који остају у храни.

Харе Предаторс анд Тхреатс

Зечеви су природни плен многих великих мачака, птица и гмизаваца широм света. Зец снежњак је најчешћа плен моћних животиња рис . Ова врста пролази кроз необичан циклус процвата / попрсја у којем се бројеви сруше од прекомерног лова, а затим полако почињу да се опорављају. Овај циклус се одвија у редовном временском распону од осам до 11 година. У међувремену, и смеђи зец и европски зец плен су лисица . Међу остале уобичајене предаторе спадају бобцатс , јастребови, орлови , снежне сове , вукови , којоти , медведи , и чак ласице .

Зец је традиционално био уобичајен извор хране за људе, а и данас су међу највише ловљеним животињама. Већина овог лова се обавља одговорно. Међутим, још већу претњу представља губитак станишта и фрагментација, што је довело до опадања броја широм света.

Репродукција зеца, бебе и животни век

Сезона узгајања зеца је прилично такмичарска и жестока. Мужјаци ће се међусобно борити за приступ женкама, док ће женка приморати мужјака да је прогања као тест његове издржљивости и одлучности. Ово такође служи у сврху помоћи животињи да остане у форми. Ако женка уопште није спремна за парење, онда може крмним ударцем убости мужјака право преко лица. Сезона узгајања зеца прилично се разликује по врстама. Неке врсте могу да се размножавају у било које време током године, док се друге размножавају само током пролећних и летњих месеци.

И зечеви и зечеви имају репутацију плодне стопе размножавања. Женка обично може да роди једно до осмеро деце у једном леглу (ретко до 15) са до три легла годишње. Количина младунаца обично зависи од обиља хране. Мајка ће децу обично носити око 40 дана. Скривени у великим травама или удубљењима, млади зечеви, познати и као леверети, рађају се отворених очију и потпуно порасталог крзна. Они могу да започну скакање у року од неколико минута након изласка из материце. То је зато што неће имати заштиту веће групе. Мајка сама децу посећује само једном дневно на врло кратке периоде, обично да би их дојила.

Одбијање обично почиње око 10 дана живота и траје до 23 дана. Иако су функционално независни убрзо након рођења, код већине врста зечева полна зрелост траје око једне до две године. Типичан животни век је између четири и осам година у дивљини. Ако зец избегне болест и грабеж, тада је максимални могући животни век око 12 година.

Популација зеца

Изгледа да је већина врста зечева релативно доброг здравља. Према ИУЦН На Црвену листу, која прати статус заштите многих животиња, већина зечева тренутно је класификована као најмање брига . Неколико врста, попут корзиканског зеца, белог једноструког зеца и црног зеца, су рањива . Хаинански зец из Хаинана у Кини и мекотечки зец Техуантепец су обоје угрожен до изумирања. Тачни подаци о популацији нису доступни, али изгледа да неке врсте пропадају због пољопривреде и других губитака станишта.

Прикажи све 28 животиње које почињу са Х.

Занимљиви Чланци