да

Научна класификација Јак

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Артиодацтила
Породица
Бовидае
Род
Шума
Научно име
Бос Грунниенс

Статус заштите јака:

Скоро угрожени

Иак Лоцатион:

Азија
Евроазија

Иак чињенице

Главни плен
Трава, биљке, маховине
Име Јанга
Лист
Станиште
Алпске ливаде и отворена брда
Предаторс
Човек, медведи, вукови
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
У дивљини их је остало неколико!

Физичке карактеристике јака

Боја
  • Браон
  • Црн
  • бео
Тип коже
Коса
Максимална брзина
25 мпх
Животни век
15-20 година
Тежина
300-1.000 кг (661-2.200 фунти)

Иакови су тешко грађене животиње са чврстим оквиром који имају дугу, густу длаку.



Поријеклом су из Тибета и Кине, али их има и у Монголији, Непалу и Централној Азији. Научници верују да су племена Кианг припитомили јакове пре најмање 5.000 година, што је потврђено генетским доказима. Међутим, неки тибетански народи можда имају припитомљене јакове још пре 10 000 година. Домаћих јакова је далеко више дивље и узгајају се због њихове прихватљивости за орање и вршидбу, високу производњу млека, меса, коже и крзна.



Невероватне чињенице о Јак-у!

  • Домаћи јак, за разлику од дивљих колега,често испуштају гунђање, што доводи до надимка „Грунтинг Ок“.
  • Имају три пута већи плућни капацитет од крава и имају све више и мање црвених крвних зрнаца, што им омогућава ефикаснији транспорт кисеоника.
  • Они могу да поднесу хладне температуре које могу да достигну до -40 степени Фахренхеита .
  • Јакови имају проблемауспева на нижим надморским висинамаи постају склони исцрпљивању топлоте када су температуре изнад 59 степени Фахренхеита.
  • Кад јак умре природном смрћу, његове кости проналазе нови живот као накит и учвршћивање шатора по будистичким учењима.

Научно име Јак

Јак су чланови породице говеда и у сродству су са краве и биво , од којих сви вероватно потичу ауроцхс , изумрла врста говеда. Јакови су се одвојили од ауроха пре око милион и пет милиона година. Научници класификују дивље (Бос мутус) и домаће јакове (Бос грунниенс) као две различите врсте. Енглеска реч иак потиче од тибетанске речи „иаг“. Научно име обе врсте односи се на звукове или недостатак тих звукова које ове животиње производе. Бос мутус, значи неми вола, док Бос грунниенс значи грчевог вола. Припадају Бовидае, истој породици као и Азијски водени бивол , афрички биво и амерички бизони . Кључна разлика између две врсте је величина, где дивљи мужјаци теже и до два пута више од својих домаћих. Домаћи јакови потичу од дивљих врста.

Изглед и понашање јака

Сви јакови су слични по изгледу, мада су, као што је претходно поменуто, дивљи јакови већи. Дивљи јакови углавном имају тамнију, црнкасту до смеђу косу, док домаће врсте имају шире варијације боја које укључују зарђалу смеђу и кремасту. Сви имају топло, густо крзно које им виси испод стомака и вунени поддлак који покрива груди, бокове и бутине. Имају гломазне оквире и чврсте ноге које се завршавају заобљеним, расцепканим копитима. Њихови чврсти рогови се такође користе за одбрану, омогућавајући им да зими пробију снег како би пронашли храну закопану испод. И мушкарци и жене имају кратак врат са израженом грбом преко рамена, иако је ова карактеристика израженија код мушкараца. Имају дугачке репове и више личе на оне коња него од кабла.



Припитомљени јакови су мањи јер мужјаци обично теже од 600 до 1100 килограма, док се женке крећу од 400 до 600 килограма. Дивљи мужјаци могу тежити чак 2200 килограма. Висина домаћих мужјака варира, али углавном досежу висину од 44 до 54 инча у гребену, док су жене у гребену од 41 до 46 инча. Женке имају четири сисе са вименом које је мало и длакаво. Исто се може рећи и за мушку скротум. Величина и длакави покривачи су заштита од хладноће.

Дивљи јакови живе у стадима од неколико стотина животиња, које углавном чине женке и њихова младунца са свега неколико мужјака. Већина мужјака живи самостално или живи у мањим групама од око шест нежења, непосредно пре сезоне парења када ће се обично придружити већем стаду. Углавном избегавају људе и могу побећи, мада могу постати агресивни када бране младе или када су у колотечини када се мушкарци редовно боре међу собом како би успоставили доминацију. Типично понашање колотечине укључује ненасилне приказе, заједно с нападима као што су пухање и стругање тла роговима. Бикови ће се такође узастопно јуришати спуштених глава или ће спаринговати роговима. Мужјаци се често ваљају у сувом тлу током трагова и мирисних трагова урином или балегом.

Два јака стоје у трави близу језера у Таџикистанским планинама
да

Иак Хабитат

Дивљи јакови живе првенствено у северном Тибету и западној кинеској провинцији Кингхаи. Неке популације се простиру у најјужнијим деловима Синђијанга и Индије. Изолиране популације ових животиња су такође раширене по целој централној Азији. Примарна станишта су узвишице без дрвећа у централној Азији, између 9.800 и 18.000 стопа на планинским ливадама и висоравнима. Често се налазе у алпској тундри са густим травама и шашима који им дају храну. Нека стада ће се сезонски мигрирати у потрази за храном. Једу рано ујутро и увече и не крећу се много, често спавају већи део дана. Током мећаве, ове животиње свој реп претварају у олује и могу сатима остати непомичне.



Поред узгајања млека, домаћи јакови гаје се за путер који се претвара у чају или тибетански чај од путера. Тибетанци овај чај праве додавањем јака млека, путера и соли црном чају из Пемагула како би направили традиционално пиће, које јача пиће против танког, хладног ваздуха планина Хималаја. Чај углавном конзумирају они који живе на висоравнима вишим од 17.000 стопа.

Путер јака игра централну улогу на фестивалу маслаца са маслацем одржаном током првог месеца тибетанског календара у Лхаси. Монаси месецима проводе резбарећи скулптуре од путера од јака, док лампе које спаљују путер нижу улице током фестивала.

Сваког лета тибетански номади чешљају и обрађују мекани, пухасти поддлак који се јак пролио у ово доба године. Груба спољна коса претворена је у ужад, шаторе и перике. Унутрашња влакна слична кашмиру претворена су у текстил који је почео да се надмеће са традиционалним кашмиром, направљеним од хималајске козје длаке.

Јак измет је једино гориво на високој тибетанској висоравни, али његово коришћење представља биолошку опасност јер сагоревањем годишње произведе 1.000 тона црног угљеника, што је други водећи узрок глобалног загревања.

Иак Диет

Јакови су биљоједи, што значи да једу само биљке. Много времена проводе на планинским ливадама, пасући траве и друге ниске биљке попут шаша. Царек, Стипа и Кобресиа су међу њиховим омиљеним травама. Такође конзумирају биље, зимско масно грмље, маховину и лишајеве. Женке воле да пасу на вишим падинама од мужјака, посебно ако имају младе. Љети често пију, а зими једу снег да би остали хидрирани. Попут крава, они имају два желуца за ефикасно извлачење свих хранљивих састојака из биљака које једу.

Јак предатори и претње

Иако је домаћих јакова у изобиљу, глобална популација јакова се смањује и званично је наведена као рањива до изумирања од стране Међународне уније за заштиту природе. Почетком 1900-их, интензивно се ловио дивљи јак тибетанских и монголских сточара и војног особља. Док је пре само 50 година тибетанском висоравни лутало чак милион дивљих јакова, остало је само око 10.000 данас због укрштања са краве , губитак станишта и напади криволова од стране људи. Самотни мушкарци су посебно осетљиви на криволов. Узнемиреност домаће стоке доноси болест, као и крижање.

Хималајски вук је природни грабежљивац јака, иако у неким областима снежни леопарди и мрки медведи било је познато да плени младе или немоћне јакове.

Репродукција јака, бебе и животни век

Женке улазе у еструс и до четири пута годишње, али се парење обично дешава крајем лета, понекад чак и у септембру, у зависности од локалног окружења. Гестација траје између 257 и 270 дана, што резултира рођењем једног телета у мају или јуну. Двоструки порођаји су ретки. Женке проналазе осамљено место за рађање, али се убрзо поново придружују стаду јер телади углавном могу ходати у року од 10 минута од рођења. Већина жена рађа само сваке друге године, мада се чешћи порођаји могу догодити ако је хране у изобиљу. Почињу да рађају са око три до четири године, са врхунском плодношћу са приближно шест година.

Телета се одбијају са годину дана и убрзо након тога постају самостална. Јакови имају животни век отприлике 20 до 25 година, иако неки дивљи јакови могу имати краћи животни век.

Становништво јака

Домаћи јакови у Азији броје између 14 и 15 милиона. Узгајање јакова такође расте у Северној Америци, са око 5.000 који се тренутно узгаја у Сједињеним Државама. Традиционално се користе као товарне животиње за камп приколице, као и за орање и вршидбу. Јак измет је једино гориво доступно у тибетанској тундри без дрвећа. Још средином 1800-их дивљи јакови су се ширили од Бајкалског језера у Сибиру до степе Ладак у Индији. Кинески златни јак, угрожена подврста дивљег јака, у дивљини има само око 170 јединки. Индија и Кина званично су заштитиле дивље јакове, а последњи су чак створили посебне резервате у којима се налази мноштво стада дивље популације.

Јакови у зоолошком врту

Већина зоолошких вртова има места само за једну врсту дивљих врста говеда, па они то бирају биво , бизони или јак. Зоолошки врт у Сан Дијегу Парк дивљине је изузетак где посетиоци могу да виде јакове као и друге врсте. Зоолошки врт у Сан Дијегу има пажљив, посвећен програм узгајања угрожених врста, иако већина зоолошких вртова нема.

Погледајте све 3 животиње које почињу са И.

Занимљиви Чланци