Геоффроис Тамарин

Научна класификација Геоффроис Тамарин

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Примати
Породица
Цаллитрицхидае
Род
Сагуинус
Научно име
Сагуинус Геоффроии

Статус заштите Геоффроис Тамарин:

Најмање брига

Геоффроис Тамарин Локација:

Централна Америка
Јужна Америка

Геоффроис Тамарин Чињенице

Главни плен
Воће, инсекти, глодари
Специфичност
Мала величина тела и дугачак, танак реп
Станиште
Низинска тропска шума
Предаторс
Јастребови, змије, дивље мачке
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
2
Начин живота
  • Војска
Омиљена храна
Воће
Тип
Сисар
Слоган
Има препознатљив В облик на глави!

Геоффроис Тамарин Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
24 мпх
Животни век
8 - 15 година
Тежина
220г - 900г (7,7оз - 32оз)
Дужина
18цм - 30цм (7ин - 12ин)

„Џефројев тамарин може да скочи до 16 стопа са једне крошње на другу.“



Геоффрои-ови тамарини су свеједи који једу сок дрвећа, инсекте, плодове и разне биљке. Они су активни током дана и већину времена проводе горе на дрвећу. То су друштвене животиње које живе у групама од 3 до 5 мајмуни . Они међусобно комуницирају помоћу звиждука, брбљавих брбљања, рашпе и чак кихања. Ове животиње могу да живе до 13 година у дивљини.



5 Џефројеве чињенице о тамарину

  • Ова животиња имагуста пруга беле косена глави.
  • Они живе у Јужна Америка и Централна Америка .
  • Они сунајмањи мајмун који живи у Панама .
  • Тамарин са црвеном гребеном и црвеном гребеномдва друга имена за ову животињу.
  • Ова животиња тсвакодневно путује мало више од миље у потрази за храном.

Џефројево научно име Тамарин

Научно име овог мајмуна јеСагуинус геоффроии. РечСагуинусзначи, „мармозета“.Сагоје португалски за мармосет, иу намаје латинско значење „или који се односи на њега“. Други део његовог научног називагеоффроии, потиче од имена француског природњака Етиеннеа Геоффроиа Саинт-Хилаире-а. Овај тамарин је добио име по њему.



Уз то што се назива Геоффрои-овим тамарином, ова животиња се понекад назива тамарин са руфоус-нопедом или тамарин са црвеном гребеном.

Ова животиња припада породици Цаллитрицхидае. Они су у истој породици као и мармозети. Ова животиња је такође у Маммалији класа .

Жофројев тамарински изглед

Џефројев тамарин на леђима има капут црно-жутог крзна, заједно са црвеним делом крзна на задњем делу врата и рамена. Овај део крзна је оно због чега је добио имена тамарин са црвеном гребеном и безобразном ногавицом. Реп му је црн са светлосмеђим прстеновима, а груди и предње ноге су беле. Тамарин Жофроа има црно крзно на лицу и густу пругу беле косе која му стоји на глави. Неки људи кажу да је ошишан белим мохаком. Ово створење има мале, црне уши и тамне, радознале очи.



Величина одраслог Геоффрои-овог тамарина креће се од 8,5 до 11 инча. Може имати реп дужине од 12 до 16,5 инча. Тамарини мужјака Геоффрои-а теже око 1 килограм, док женке теже 1,1 килограм. Ако бисте на длану држали два хрчка, по тежини би били једнаки Жофројевом тамарину од 1 килограма.

Жофројево Тамаринско понашање

Ова животиња је мала, па је рањива на многе предаторе. Срећом, има неколико начина да се заштити. Као прво, ова животиња је брза! У ствари, његова најбржа брзина је 24 мпх. Такође, они углавном остају горе у крошњама дрвећа како би избегли предаторе на земљи. Упозоравају друге мајмуне на грабежљивце цвркућући, звиждуком и звуковима клика. Ове животиње такође померају главу, реп и руке како би упозориле друге на предатора. Упозорење других мајмуна предатора у том подручју даје свима прилику да се сакрију.

Геоффрои-ови тамарини су друштвене животиње које нормално живе у групама од 3 до 5 мајмуна. Највеће групе могу бројати до 20 животиња. Група Жофројевих тамарина назива се трупа.

Када су људи у питању, ови мајмуни се труде да се држе изван погледа. Али мужјаци могу бити агресивни са другим мушкарцима када се такмиче за женке током сезоне размножавања. Тамарини мужјака Геоффрои-а могу озбиљно повредити једни друге у тучи. Сломљени репови, дубоке огреботине и повређене канџе само су неколико примера повреда.

Станиште Џамфроа Тамарин

Ова створења живе у Јужној Америци и Централној Америци. Конкретно, живе у Панами и Цолумбиа . Њихово станиште укључује суве листопадне шуме као и тропске кишне шуме. Они бораве у густим дрвећима, тако да имају пуно места за скривање. Живе у клими са умереном влажношћу.

Џефројева тамаринска популација

Што се тиче становништва, у сваком делу острва Барро Цолорадо у Панами постоји 4 до 6 Жофројевих тамарина на сваки квадратни километар (око пола миље). Међутим, на другим територијама на острву има чак 20 до 30 мајмуна по квадратном километру. Велико острво је само око 9.600 хектара. Број ових створења у различитим областима зависи од тога како ове животиње деле своју територију.

Статус заштите ове животиње је најмање забринут. Верује се да се популација ове животиње смањује са губитком станишта услед крчења шума.

Ова створења живе у Јужној Америци и Централној Америци. Конкретно, живе у Панами и Цолумбиа . Њихово станиште укључује суве листопадне шуме као и тропске кишне шуме. Они бораве у густим дрвећима, тако да имају пуно места за скривање. Живе у клими са умереном влажношћу.

Џефројева тамаринска дијета

Шта једу Геоффрои-ови тамарини? Они су свеједи што значи да у исхрани имају и месо и биљке. Гуштери , инсекти , јаја, воће и цвеће су на менију. Такође, Геоффрои-ови тамарини једу сок од дрвета или нектар. Њихови зуби нису дизајнирани да копају у стабло дрвета како би пронашли сок. Дакле, они траже подручја на којима сок већ цури са дрвета.

Ова животиња дели своје станиште у Панами са птицом која се зове мухолов тиран. Сада би изгледало као да Жофројев тамарин и птичица имају врло мало заједничког. Али, што се тиче инсеката, ове две животиње имају сличну исхрану. Познато је да су Геоффрои-ови тамарини слушали позиве мухара тирана, тако да могу да се пире инсектима које су пронашле ове птице. Због тога неки научници Геоффрои-ов тамарин називају опортунистичком храном. Другим речима, мухолов тиран ради тежак посао на проналажењу инсеката и све што Геоффрои-ов тамарин мора да уради је да их поједе.

Геоффрои’с Тамарин Предаторс анд Тхреатс

Није изненађујуће што најмањи мајмун у Панами има пуно предатора. Дивље мачке, змије , грабљивице као што су јастребови и цоатимунди налазе се на списку његових предатора. Многи од његових грабежљиваца могу се пењати и по дрвећу што им омогућава да плене ова сићушна створења.

Понекад породица Геоффрои-ових тамарина може окренути плочу предатору. Познато је да се ове животиње гомилају око грабљивице или се руље, како би је протерале са своје територије. Мафија може бити десетак мајмуна или више. На пример, ако је капутимунди, животиња слична ракуну, ушао на територију породице Жофројевих тамарина, мајмуни се могу окупити у гомилу да би је отерали. Често ће предатор постати преплављен и удаљити се. Тимски рад!

Људи су такође предатори Геоффрои-овог тамарина. Људи их ухвате и продају као егзотични кућни љубимци. Ово је веома штетно за Геоффрои-ов тамарин. Људи нису у стању да се правилно брину о њима и животиње ће вероватно умрети због тога. Треба да живе у дивљини.

Ове животиње такође пате од губитка станишта услед крчења шума и ширења пољопривредног земљишта. Познато је да нека од ових ситних створења одлутају у урбана подручја, а на путу их убијају аутомобили.

Званични статус заштите Геоффрои-ових тамарина је: Најмање брига . Многи од ових мајмуна живе у националним парковима смештеним у Колумбији и Панами. Ово им пружа одређену заштиту од губитка станишта и хватања од стране људи.

Репродукција тамарина, бебе и животни век

Ова животиња се размножава у месецима јануару и фебруару. Тамарини женки Геоффрои намотавају репове како би привукли мужјака. Научници су утврдили да неке од ових животиња имају једног партнера, док друге имају неколико. Укратко, то се разликује од групе до групе. Период трудноће женског тамфина Геоффрои-а креће се од 140 до 145 дана. Период трудноће отприлике је исти као и његов блиски сродник тамарин од памучног врха .

Ова створења користе шупљину или рупу на дрвету за склониште и као гнездо за рађање беба. Уобичајена појава је да Геоффрои-ови тамарини роде близанце. Женка мармозета такође већину времена има близанце. На несрећу, један близанац може умријети у року од неколико мјесеци. Друга беба можда није толико здрава или јака као прва. Новорођени мајмуни, звани и новорођенчад, рађају се прекривени углавном црном косом са нешто беле боје на лицу. При рођењу теже од 1,4 до 1,8 унци. Новорођенче које тежи 1,8 унци тежи отприлике као тениска лопта. Мајка их негује првих пар месеци живота.

До 5 недеља, бебе или се дојенчад крећу и једу чврсту храну до 7 недеља. Мушкарац Геоффреи'с тамарин учествује у нези новорођенчади са женом. Дојенчад носи на леђима и уређује им косу. Није необично да старија браћа и сестре у породици помажу и у нези детета. Дојенчад се одбија од старости 18 недеља и живи самостално у 25. недељи.

Жофројеви тамарини могу да живе до 13 година у дивљини. Најстарији Жофројев тамарин живео је у заточеништву 20 година! Ове животиње су старењем осјетљиве на цревне паразите.

Жофројев Тамарин у зоолошком врту

Жофројеви тамарини су изложени у Зоолошки врт у Филаделфији .

Погледајте свих 46 животиње које почињу са Г.

Занимљиви Чланци