Цоати

Цоати научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Проционидае
Род
Насуа
Научно име
Насуа насуа

Статус заштите Цоати:

Најмање брига

Цоати Локација:

Централна Америка
Северна Америка
Јужна Америка

Цоати чињенице

Главни плен
Воће, орашасти плодови, мали сисари и гмизавци
Станиште
Шуме, травњаци, пустиња
Предаторс
Дивље мачке, грабљивице, крокодили
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
4
Начин живота
  • Трака
Омиљена храна
Воће
Тип
Сисар
Слоган
Налази се у густим шумама и влажним џунглама!

Цоати Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Нето
  • Црн
  • бео
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
15 мпх
Животни век
8-15 година
Тежина
3-8 кг (6-18 фунти)

'Цоатис су сродни ракунима, а познати су и као цоатимундис'



Цоатис су крзнене животиње пореклом из Јужне Америке. Обично постоје у Мексику, Централној Америци, Јужној Америци и југозападу Сједињених Држава. Познато је да је њихово име цоатимунди изведено из тупијских бразилских језика.

Име „Цоати“ настало је од шпанске речи „цоати“, која сеже до старих Тупија. Њихова реч - куа’ти - комбинација је две речи: „цуа“ (што значи „појас“) и „тим“ (што значи „нос“). Визуелно описно име је због навике Цоати да забоде нос у трбух када спавају. Научно име створења „Насуа“ такође потиче од латинске речи која значи „нос“.

Невероватне чињенице о Цоати

  • Њихови необично дуги носови помажу им да се прехране држећи се испод стена у потрази за храном.
  • Коати обично ходају репова високо у ваздуху. Користи се за уравнотежење током пењања.
  • Цоатис имају двоструко спојене чланке који их чине флексибилним и помажу им да се спуштају низ дрвеће много већом брзином.
  • Ова створења испуштају звук „вуф“ када се изненаде и након тога полако у групама ускачу у грмље.
  • Њихове групе могу бити велике као да имају око 30 чланова.

Цоати научно име

Цоати припада рода Насуа и назива се још и капутимунди или капутимунди. Познато је да потичу из породице Проционидае. Постоје четири подврсте цоати - планински цоати, ринг-цоатед цоати или тракасти реп цоати, Цозумел Исланд Цоати и вхите-носе Цоати. Назив цоатимунди изведен је из тупијских бразилских језика.



Изглед и понашање Цоати

Коати имају углађену и витку главу. Нос им је врхунац лица и обично су дуги и флексибилни. Ова крзнена створења имају мале уши, дугачак реп и тамна стопала. Често користе своје репове за уравнотежење тела. Њихове бунде обично долазе у црној или смеђој боји са светлијим доњим делом. Цоатис су високи око 12 инча и обично теже између 4 и 18 лбс.

Њихова предња стопала су опремљена закривљеним канџама које су релативно дуге. Задња стопала, међутим, имају краће канџе. Ножни прсти су им мрежасти, а познато је да су моћни пливачи. Познато је да су мушки огртачи двоструко већи од женских и имају оштре очњаке.

Различите врсте цоати имају мало различите карактеристике понашања. Неки од њих су активни током дана. Док су неки други активни током ноћи. Познато је да су врло интелигентне животиње и такође су врло прилагодљиве.



Ова створења спавају на вишим, узвишеним местима и живе у групама које могу бити велике као да имају 30 чланова. Те групе се називају опсези. Изненађене, ове групе праве „вук“, а затим скачу у грмље.
Одрасли мужјаци коати су посебно осамљена бића и придружују се женкама само у време парења. Цоатис су такође познати као изврсни пењачи и обично узимају помоћ репова да уравнотеже своје тело током пењања. Силазе на земљу да би ловили храну.

Бели нос Цоати
Бели нос Цоати

Цоати Хабитат

Цоатис се налазе само на америчком континенту и обично живе влажно или тропско кишне шуме . Живе у повишеним подручјима - углавном изнад 3000 метара - која могу укључивати дрвеће бора и храста. Њихова бунда им помаже да преживе ове услове.

Има их у Аризони, Мексику, Централној и Јужној Америци и на југозападу Сједињених Држава. Обично је мало вероватно, али понеки цоати се такође може наћи у пустињама и саванама. Огртачи с прстеновима углавном се налазе у Јужној Америци, мада су познати и као јужноамерички огртачи.

Цоати Диет

Свеједи у природи, капути имају дијету која укључује разне ствари попут гуштера, јаја, птица и крокодилових јаја. Такође једу воће, као и бескичмењаке - које ископају испод земље користећи своје дугачке канџе. Познато је да много путују у потрази за храном.

Цоати предатори и претње

Као и све друге животиње, и длаке су део еколошког прехрамбеног ланца и има много животиња које их презиру. Ови грабежљивци укључују вукове с гривом, анаконде, тајре, пси , и лисице . Неке друге животиње за које се зна да их прете оцелотс , грабљивице, орлови , јагуарундис и боа цонстрицторс. Младунци су у посебном ризику да постану вечера мајмуна белоглавог капуцина.

Ова створења су такође под претњом због људских активности попут лова и крчења шума, јер се њихово природно станиште дегенерирало. Такође је познато да људи једу капут, због чега се такође каже да популација Цоати опада. Међутим, врста није угрожена, а ИУЦН ју је ставио у категорију „најмање забрињавајуће“.

Репродукција Цоати, бебе и животни век

Почетак кишне сезоне је обично када се цоати спарују. Процес започиње када се једном мушком цоати придружи бенд и пари са свим женкама. Једном када је беба зачета, женка напушта групу и гради гнездо високо на дрвету. Период трудноће траје око три месеца, након чега женка рађа 2 до 7 беба које се називају мачићима.
Мачићи имају затворене очи при рођењу и обично их отворе тек када напуне око 10 дана. Отприлике 19. дана почињу да стоје и могу да ходају до 24. дана. Око 6 до 10 недеља, мачићи се поново придружују бенду са својим мајкама, а даља брига се наставља унутар бенда уз помоћ других женских чланова групе. Просјечни цоати живи око 14 година.

Становништво Цоати

Популација цоати није превише јасна јер врсте нису добро проучене. Међутим, претпоставља се да се број релативно смањио, јер не само да ова створења постају пленом природних предатора, већ се суочавају и са претњом од лова и дегенерације свог природног станишта услед крчења шума од стране људи. Људи се такође хране огртачима, за које је такође познато да су становници Цоати у неким областима у паду.

Становништво се разликује од места до места. Највећи број чланова за који је познато да бенд или коати група има више од 150 чланова. Међутим, они нису угрожени и од стране њих је стављен у најмање забринуту категорију ИУЦН .

Цоати у зоолошком врту

Цоатис не може преживети у врло необичним окружењима и стога обично не би била добра идеја држати их у заточеништву. Штавише, они су енергичне животиње и држање у малим кавезима не би било прикладно. Обично захтевају пуно времена напољу.

Погледајте свих 59 животиње које почињу са Ц.

Занимљиви Чланци