Гризли медвед

Научна класификација медведа Гризли

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Урсидае
Род
Урсус
Научно име
Урсус Арцтос Хорриблис

Статус заштите медведа гризли:

Угрожени

Локација Гриззли Беар:

Северна Америка

Чињенице о гризли медведу

Главни плен
Лосос, воће, риба
Специфичност
Снажна, моћна рамена и огромне канџе
Станиште
Шумски и планински крајеви
Предаторс
Човече, Пумаре
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
2
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Лосос
Тип
Сисар
Слоган
Мање од 10% прераста у одрасло доба

Физичке карактеристике медведа гризли

Боја
  • Црн
  • Тамно браон
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
35 мпх
Животни век
15 - 25 година
Тежина
160кг - 225кг (353лбс - 500лбс)
Висина
2,1м - 3м (7фт - 10фт)

Медвед Гризли - несхваћено створење



Медвед Гризли је врста Мрки медвед којих је некада било у изобиљу на западу и северозападу Сједињених Држава. Животиња је такође позната и као северноамерички смеђи медвед. Назив „гризли“ потиче од светлих врхова на крзну медведа, што му даје сив или сребрнаст изглед.



Чињенице о гризли медведу

• Око 1.500 медведа Гризли живи у доњих 48 држава.

• Гризли медведи су угрожена врста у Сједињеним Државама.

• Калифорнијски гризли је изумро.

• Хибрид гризли-поларног медведа је мешавина белог медведа и гризлија.

Научно име гризли медведа

Медвед гризли је подврста Мрки медвед познат као Урсус арцтос. Урсус арцтос хоррибилис је научно име ових медведа. Урсус је латински за медвед, а Арцтос потиче од Арктоса, што је грчки за реч медвед. Хорриблилис је латински израз који значи ужасан.



Изглед и понашање гризли медведа

Гризли медведи могу бити врло светло браон или тамно смеђи. Гризли имају велике главе, лица у облику посуде, кратке округле уши и кратке репове. Стасити медведи имају велику мишићаву грбу на горњем делу леђа која пружа снагу за копање. Канџе на предњим шапама гризлија су закривљене, велике и чврсте, што помаже медведу да копа храну у земљи. Канџе гризлија такође су згодне за окретање стена да би се пронашли инсекти. Није необично да мушки гризли буде висок осам стопа, што је више од било ког кошаркаша. Мужјак може тежити до 900 килограма. Женке су мање, тешке 300-400 килограма. Гризлији који живе тамо где их има у изобиљу теже да теже више. Медведи већину времена проводе сами, лутајући својим стаништем и тражећи храну.

Иако је гризли усамљеник, није необично видети неколико гризлија који се хране рибом у близини река где лососа има у изобиљу. Гризли хибернира или је неактиван током хладних месеци. Током лета складиште довољно масти да их одржавају током зимског сна. Гризли копају јазбину или проналазе пећину за зимски сан. Једном када гризли уђе у хибернацију, тамо одмара око пет месеци. За то време медвед не једе, не пије, не мокри и не врши нужду. У рано пролеће гризли излазе из хибернације.

Животињско станиште

Гризлијима су потребна велика подручја станишта за лутање и лов. Женкама је потребно до 300 квадратних километара, а мужјацима до 500 квадратних миља, али станишта гризлија могу се преклапати. Запад Сједињених Држава некада је био место где су гризли слободно шетали, чак јужно до Мексика. Међутим, када су се досељеници преселили према западу, рурални развој је резултирао губитком станишта. Инвазија људи послала је гризлије на виша подручја као што су Северне стеновите планине и друга удаљена подручја северозапада. Калифорнијски гризли или Урсос арцтос цалифорницус је изумро од раних 1900-их. Медвед гризли је државна животиња Калифорније и држава га с поносом приказује на државној застави.

Од преосталих 1.500 гризлија у доњих 48 држава, већина живи у северозападној Монтани и у Националном парку Јелоустон или око њега. Северна Канада и унутрашњост Аљаске имају велики број медведа гризли. Иако се гризли сматрају великом дивљачи, у континенталном делу Сједињених Држава постоје закони који штите медведе од изумирања. 1975. године Америчка служба за рибу и дивље животиње сместио медведе у доњих 48 држава на листи угрожених врста према Закону о угроженим врстама.

Људи и даље угрожавају станиште гризлија. Медведи који живе у близини кампова могу се навикнути да траже храну која остаје иза кампова и одлагалишта смећа. Људи који се осећају угрожено од медведа понекад их убију. Илегални лов или криволов и даље представљају претњу за медведе гризли, упркос томе што се налазе на листи угрожених врста.

Дијета гризли медведа

Гризлији су свеједи, што значи да једу биљке и животиње. Гризли једу биљну храну као што су бобице, траве, корење, печурке, инсекти и животиње попут јелена, лоса и мишева. Овај медвед је познат по својој љубави према риби и често живи у близини удаљених река. Медведи су велики једечи и могу да поједу 90 килограма хране сваког дана, што је као да једете више од 350 великих хамбургера! Када је хране мало, гризли може претурати по смећу или покушати пронаћи храну у кампу.

Ловачке и прехрамбене навике гризлија играју улогу у одржавању екосистема здравим у подручјима у којима живе. Када гризли конзумирају животиње које једу биљке, то спречава те животиње да униште биљни свет у подручјима где гризли лутају. Док копају за храном, гризли се окрећу или обрађују земљу. Након храњења, гризли остављају за собом непоједене делове животиња и трупове који пропадају и служе као природно ђубриво у земљишту.



Гриззли Беар Предаторс & Тхреатс

Филмови и телевизијске емисије приказују гризлија као агресивног према људима. Међутим, људи су највећа претња медведима. Ови медведи се држе за себе и избегавају људе. Побећи ће из опасних ситуација, али ће постати агресивни када им се прети. Ако животиње или људи покушају да наштете гризлијима или њиховим младунцима, медведи могу брзо постати насилни и напасти ће их. Отприлике половина младунаца гризлија не живи до пунолетства због болести и предатора гризлија који укључују планинске лавове, вукове и одрасле мушке гризлије.

Репродукција медведа гризли, бебе и животни век

Гризли се размножавају када су зрели, између три и осам година. Медведи се паре од маја до јула, с тим да су јуни и јул главни месеци за узгој. Током периода парења, мужјак проводи око месец дана са женком, а затим одлази. Женка током зиме одлази у јазбину и хибернира. После отприлике пет месеци, између јануара и марта, женка обично роди две бебе, познате као младунци, али могу да роде и до четири. Млада младунци гризлија хране се мајчиним млеком, богатим мастима. Младунци остају под мајчином заштитом до око две године старости. Половина свих младунаца гризлија ризикује да умре пре него што достигне пунолетство због болести и предатора. Медведи гризли обично живе од 20 до 25 година, али неки могу и до 30 година.

Популација

Процењује се да у доњих 48 држава има 1.500 гризлија, у поређењу са 50.000 у раним 1800-им. Аљаска има око 30.000 гризлија, а Канада има 26.000. На Аљасци живи и гризли светле боје звани медвед-медвед. Овај хибрид гризли-поларног медведа је нешто између поларног медведа и гризлија.

Погледајте свих 46 животиње које почињу са Г.

Занимљиви Чланци