Хоопое

Научна класификација хоопое

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Буцеротиформес
Породица
Упупидае
Род
Упупа

Статус заштите хоопое:

Најмање брига

Хоопое Лоцатион:

Африка
Азија
Европа

Забавна чињеница о хоопоеу:

Род Хоопое је једини живи члан своје породице!

Чињенице о хоопоеу

Име Јанга
Пилићи или младунци
Групно понашање
  • Углавном усамљени
Забава чињеница
Род Хоопое је једини живи члан своје породице!
Процењена величина становништва
5-10 милиона
Најизразитија карактеристика
Грб перја на глави
Распон крила
44цм - 48цм (17ин - 19ин)
Станиште
Шуме, равнице и саване
Предаторс
Мачке и велике птице грабљивице
Дијета
Свејед
Омиљена храна
Мрави, скакавци, бубе, цврчци и други инсекти
Уобичајено име
Хоопое
Локација
Европа, Азија и Африка
Слоган
Запањујућа птица са смрдљивим начином одвраћања предатора!
Група
Птице

Физичке карактеристике хоопоеа

Тип коже
Перје
Животни век
Око 10 година у дивљини
Тежина
46г - 89г (1.6оз - 3.1оз)
Дужина
25цм - 32цм (10ин - 12,6ин)
Старост полне зрелости
А неколико месеци

Хоопое је род птица које хране земљу са масивним гребеном главе и необичном шемом боја.



Ова птица је честа појава у већини Европе, Азије и Африке. Кад се нађе у дивљини, хоопое може бити заиста импресиван спектакл, упркос мањој величини. Његов гребен перја, који подсећа на велики мохавк, далеко је најпривлачнија карактеристика. Служи као важан алат за визуелни приказ и комуникацију у дивљини.

5 невероватних чињеница о хоопоеу

  • Хоопое је играо важну улогу у фолклору многих култура током људске историје. Спомиње се у разним верским књигама, египатским хијероглифима, грчким драмама и кинеским текстовима.
  • У јеврејској традицији, хоопое је водио краља Саломона у сусрет краљици од Сабе. Тренутно је национална птица Израела.
  • Хоопоес упијају зраке сунца ширећи се уназад дуж земље.
  • Попут скунк-а, хоопое може да емитује заиста одвратне хемикалије да би одбранио претње.
  • Хоопое насељавају већ постојеће рупе и пукотине на вертикалним површинама, било природним или уметним.

Научно име хоопое

Научно име за род хоопое је Упупа. Име је изведено из јединствене вокализације коју птица чини. Таксономска класификација хоопоа је предмет неких спорова. Сада се генерално сматра да у роду постоје три живе врсте: афричка хоопое (Африцан Упупа), евроазијски хоопое (Упупа епопс), и мадагаскански хоопое (Упупа маргинатдо).



Афрички и мадагаскански хоопои некада су се сматрали подврстама евроазијских хоопоа, али због физичких и гласовних разлика били су одвојени једни од других и направили своје јединствене врсте (мада их неки таксономи могу и даље класификовати). Четврта врста, хоопоа Света Хелена, вероватно је изумрла у неком тренутку у 16. веку.



Упупа је једини живи род породице Упупидае, па је мало других птица којима се свиђа. Удаљеније је то повезано са дрвеним хоопоима, рогачима и млевеним рогачима, који су сви део истог реда.

Изглед и понашање хоопоеа

Хоопое је мала или средње велика птица чија је дужина између 10 и 12,6 инча и тежине до три унче - или приближно као књига. Има црно-беле пругасте крила, дугачак и танак кљун, кратке ноге и ружичасто перје око остатка тела.



Можда је његова најизразитија карактеристика јарко украшени гребен на врху главе. Грб је црвене или наранџасте боје са белим мрљама и црним врховима. Перје грба служи важну улогу у сигнализирању расположења птице другим животињама. Када је птица мирна и опуштена, перје се чврсто наслања на главу. Али када се птица узбуди или узнемири, тада се перје може подићи како би изгледало веће него што јесте.



Хоопое имају многе друге фасцинантне карактеристике. На пример, машу крилима у крајње неравномерном и неуједначеном покрету који готово више подсећа на лептира него на друге птице. Удараће свој плен о површину да би је убили и уклонили све непробављиве делове. Животиња такође може да производи хемикалије и уља кроз специјализоване жлезде које имају смрдљив мирис да би обесхрабриле предаторе.



Осим парења и одгоја деце, хоодуи су углавном усамљена бића која више воле да лове и траже храну. Имају само основни скуп позива који се односе на упозорења, парење, удварање и храњење. Оно што изгубе на броју, међутим, надокнађују са неколико одбрамбених механика. Једна од најважнијих одбрана (осим горе поменутих хемикалија) је снажни слом животиње, који може деловати као опасно оружје против предатора или против припадника сопствене врсте. Када се боре за територију или супружнике, мушкарци (а понекад чак и жене) могу да се упусте у брутални ваздушни дуел који би могао да остави тешко повређеног или осакаћеног.



Сезонска кретања хоопоа могу се прилично разликовати у зависности од њиховог места. Удаци умерених региона у Европи и Азији обично ће мигрирати у Африку или јужну Азију у зимским месецима након размножавања. Супротно томе, афрички хоооди углавном остају на истој територији током целе године, иако могу да лутају између локалних подручја у потрази за обилним изворима хране или као одговор на сезонску кишу. Одрасли обично почињу да се лињају након сезоне размножавања и настављају процес након миграције на зиму.



хоопое (Упупа) хоопое на грани

Станиште хоопоеа

Хоопое има огроман домет на већем делу евроазијског и афричког континента, изузев најекстремније климе Сибира, Сахаре и других полупустоши. Распон афричке хоопое протеже се на већини јужне половине Африке од Конга. Мадагаскански хоопое је ограничен готово искључиво на острво Мадагаскар.



Евроазијски хоопое је далеко најраспрострањенија врста. Садржи седам карактеристичних подврста подељених по географским регионима. Подврста епопс се протеже од Шпаније на западу до Тихог океана на истоку и до граница Индије. Подврста сатурата налази се у Јапану и јужној Кини. Цеилоненсис првенствено насељава индијски потконтинент. Лонгирострис живи у већем делу југоисточне Азије. Све главне подврсте, сенегаленсис и ваибели насељавају различите делове централне и источне Африке.



Удооци преферирају шуме, саване и травњаке широм умерених и тропских подручја ових региона. Захтевају довољно отвореног простора са ретком вегетацијом и дрвећем, литицама или зидовима у којима могу боравити. Док већина врста птица гради своја сложена гнезда у гранама, хоопое се уместо тога задовољава ситним пукотинама.

Хоопое Диет

Дијета свеједих хоопое састоји се од много различитих намирница, укључујући пауке, семе, воће, па чак и ситне гуштери и жабе . Међутим, најчешћа храна хоопое-а су инсекти као што су бубе , цикаде, цврчци, скакавци, скакавци , мрави , термити , и вретенца.



Птица ће хранити земљу и покушавати да ископа храну из прљавштине. Ако не може да нађе храну на земљи, тада ће покупити летеће инсекте из ваздуха. Снажни мишићи око кљуна омогућавају му да отвори уста приликом сондирања хране у земљи. Процес проналажења хране укључује пуно посла; непрестано ће превртати сваки каменчић или лист у потрази за малим залогајима хране.

Предатори удица и претње

Хоопое има само неколико природних предатора у дивљини, укључујући мачке и велики месождер птице . Људи традиционално нису била значајна претња за опстанак хоопа.



Будући да птица углавном једе штеточине, што се углавном сматра сметњом људима и нашим гајеним усевима, хоопое је у многим земљама проширен као степен заштите. А захваљујући врло једноставним еколошким потребама и разноврсној исхрани, такође се добро прилагођава различитим екосистемима и ситуацијама. Међутим, лов и губитак станишта понекад могу створити одређени стрес за одређене подврсте хоопоа.

Репродукција удице, бебе и животни век

Хоопое су моногамна бића која ће се парити само са једном једином птицом током сезоне размножавања. Мужјаци ће покушати да се удварају женки доносећи јој поклон инсеката којим ће се хранити. Као што је претходно поменуто, они ће се жестоко такмичити једни с другима за другове. Након што осигурају партнера, хоопои ће се парити током своје нормалне сезоне размножавања.

Женке могу одложити до 12 јаја истовремено. Величина квачила је већа код северних врста, а мања код врста ближе екватору. Женке обично производе једно јаје дневно онолико дана колико је потребно, а затим одмах почињу да их инкубирају. Период инкубације траје 15 до 18 дана, па се пилићи излежу у различито време. Женке имају одговорност за инкубацију јаја, а мужјаци сакупљају већину хране.

Након полагања јаја, женка ће почети да лучи штетну мирисну супстанцу сличну трулом месу и трља хемикалију у своје перје и по читавим пилићима. Сматра се да ова супстанца одвраћа предаторе и потенцијално уништава паразите и штетне бактерије. Ова тајна ће трајати све док пилићи не напусте гнездо. Међутим, пилићи нису баш беспомоћни када се оставе сами. Убрзо након излегања, брзо ће развити способност прскања измета на животињу која прети. Такође ће штрајковати својим рачунима, док ће испуштати звук шиштања да би уплашили грабежљивце.

Пилићи се обично рађају са пахуљастим белим пухом који покрива цело тело. Свој цео сет перја добиваће месец дана у свом животу. Уобичајени животни век хоопое-а је приближно 10 година у дивљини.

Популација хоопое

Бројеви хоопое и даље су снажни и раширени у већини његових родних станишта. Према Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) Црвена листа, статус очувања хоопое заслужује најмање брига . Процењује се да можда широм света живи пет до 10 милиона хоопоа. Међутим, број популације уобичајене евроазијске хоопое можда се благо смањује.

Због своје распрострањености широм света, свака подврста се може суочити са потпуно различитим ситуацијама и притисцима.

Хоопое ФАК

Шта је хоопое?

Хоопое је врста птице средње величине са танком новчаницом и великим гребеном перја на глави. Због његових карактеристичних карактеристика тешко је упоредити хоопоа са било којим другим родом или врстом. Упркос широкој распрострањености у већем делу Евроазије и Африке, птица вероватно није толико позната као многе друге уобичајене птице.

Јесу ли хоооде месождери , биљоједи , или свеједи ?

Хоопое су свеједи који углавном једу инсекте, али ће јести и пауке, семе, воће, па чак и мале гуштери и жабе .

Да ли је хооод дјетлић?

Иако изгледају некако површно слично, дјетли и хоопоти заправо су део потпуно различитих поруџбина. Дјетлић је део реда Пициформес, док је хоопоа део реда Буцеротиформес. То их чини међусобно веома повезаним. То је готово као упоређивање примата са фелидима (мачкама).

Да ли су удице ретке?

Хоопое су врло чести у Европи, Азији и Африци, али људи се ретко могу сусрести са неким врстама или подврстама.

Како су еволуирале удице?

Због оскудног броја фосила, еволуција хоопоа није добро разумета. Међутим, фосилизовани остаци уско повезане дрвене хоопое (која заузима другу породицу) датирају милионима година. Палеонтолози су такође пронашли фосилизоване остатке ране птице сличне хоопоеу, Месселиррисор, која је живела у шумама средње Европе током средњег еоцена пре око 37 до 49 милиона година.

Постоје ли плаве гребенасте хоопое?

Не, стандардна боја гребена је готово увек ружичаста или црвенкасто-наранџаста. Варијанте плавих гребена не постоје.

Прикажи све 28 животиње које почињу са Х.

Извори

    Занимљиви Чланци