Моорхен

Моорхен научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Груиформес
Породица
Раллидае
Род
Галлинула
Научно име
Галлинула

Моорхен Цонсерватион Статус:

Најмање брига

Моорхен Локација:

Африка
Азија
Централна Америка
Евроазија
Европа
Северна Америка
Океанија
Јужна Америка

Моорхен чињенице

Главни плен
Инсекти, глодари, бобице
Специфичност
Мала заобљена глава и зашиљени кљун
Распон крила
50цм - 80цм (20ин - 31ин)
Станиште
Мочваре, мочваре и баре
Предаторс
Лисице, пси, ракуни
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Инсекти
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
7
Слоган
Храни се воденим инсектима и воденим пауцима!

Моорхен Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Црн
  • бео
Тип коже
Перје
Максимална брзина
22 мпх
Животни век
13 година
Тежина
70г - 400г (2,5оз - 14оз)
Дужина
25цм - 38цм (10ин - 15ин)

Моорхенс могу ходати по воденим биљкама у барама и језерима.




Обични моорхен, који се назива и обични галлинуле, налази се широм света, готово на свим местима, осим у поларним регионима и тропским џунглама. Ове птице су црне са препознатљивим жутим ногама и црвеним кљуном са штитом који се протеже од кљуна према горе између очију и на чело. За разлику од већине водених птица, Моорхени немају мрежасте ноге како би им помогли да пливају. Звиждаће ако се осете угроженима, али у супротном имају препознатљив, грозан звук који користе за међусобну комуникацију. Моорхенс су чланови железничке породице која укључује много различитих врста мочварних птица.



5 Моорхен чињеница

• Моорхени се често гнезде на местима која људи често посећују, попут паркова.

• Малолетни моорхени немају јарко црвене штитове на лицу.

• Моорхени могу да лете, али нису баш добри у томе и истовремено ће прећи само кратку удаљеност.

• Моорхенс ће јести јаја других птица ако могу доћи до њих.

• Млади моорхени из претходних излега често помажу у нези нових беба својих родитеља.

Моорхен научно име

Научно име обичног моорхена је Галлинула цхлоропус. Ово име потиче од латинске речи Галлинула, што значи мала пилетина или кокош, и грчке речи цхлоропус, што значи зелено или жуто (кхлорос) стопало (поус).

Постоји више моорхенских подврста. Будући да их је тешко идентификовати на основу често суптилних физичких разлика, опште су описане тамо где их могу наћи.



  • Евроазијски Моорхен, Г. Ц. Цхлоропус, пронађен у северозападној Европи до северне Африке и централног Сибира, такође у влажним областима Јужне Азије, Јапана и Централне Малезије, Шри Ланке, Канарских острва, Азорских острва, Мадеире и Зеленортских острва.
  • Северноамерички Моорхен, Г. Ц. Цацхиннанс, пронађен у југоисточној Канади јужно од САД-а, али не и у региону Велике равнице, такође у западној Панами, на Галапагосу и на Бермудима.
  • Јужноамерички Моорхен, Г. Ц. Галеата, пронађен у Гвајанама, Тринидаду и деловима Бразила, Аргентине и Уругваја.
  • Индо-пацифички Моорхен Г. Ц. Ориенталис, пронађен на Андаманским острвима, Сејшелима, Јужној Малезији, Индонезији, Филипинима и Палауу.
  • Барбадос Моорхен, Г. Ц. Барбаденсис, пронађен само на Барбадосу.
  • Африцан Моорхен, Г. Ц. Меридионалис, пронађен у субсахарској Африци.
  • Мадагаскански Моорхен, Г. Ц. Пиррхоррхоа, пронађен на острвима Мадагаскар, Реунион и Маурицијус.
  • Андеан Моорхен, Г. Ц. Гармани, пронађен у Андима од Перуа до северозападне Аргентине.
  • Хавајски Моорхен, Г. Ц. Сандвиценсис, пронађен само на Хавајима.
  • Антиллеан Моорхен, Г. Ц. Церцерис, пронађен на Антилима (не на Тринидаду или на Барбадосу) и на Јужној Флориди.
  • Субандеан Моорхен, Г. Ц. Паукилла, пронађен у источној Панами до северозападног Перуа.
  • Мариана Моорхен, Г. Ц. Гуами, пронађена на Северним Маријанским острвима.

Моорхен изглед и понашање

Моорхен је углавном угљено сиви до црни, али криласта пера имају тенденцију да имају смећкаст изглед. Дуж задњих ивица сваког крила налази се трака беле боје, а можда има и мале беле мрље према задњем делу. Одрасле птице имају светло црвени кљун који се пружа према горе између очију и ствара штит. Врх кљуна је жут. Ноге су му углавном светло жуте боје, а има дугачке, зашиљене прсте на којима нема трака.

Ова птица нарасте на око 25 до 38 цм и тежи од 70 до 400 г, отприлике исте тежине као и конзерва супе. Моорхенс имају распон крила од 20 до 31 инч (50 до 80 цм), нешто више од висине две игле за куглање сложене једна на другу. Отприлике су исте величине као врана. Познато је да лете брзином од 35 км / х, али не могу дуго да држе ову брзину.

Маурхени већину времена живе у групама, званим јатима. Иако ова јата могу бити велика, Моорхени често живе у малим групама од само неколико птица. Током сезоне размножавања живе око других врста, али ће се донекле одвојити од осталих да би захтевали територију за гнежђење.



Иако их је лако уочити док пливају, Моорхенс су обично прилично стидљиви и избегаваће људе кад год могу. Нису агресивни, осим током сезоне размножавања, и тада ће се међусобно препирати око гнезда, као и жестоко штитећи своје бебе. Избегавају контакт са људима кад год је то могуће.

Моорхен стоји у води

Моорхен Хабитат

Моорхенс се могу наћи у већини делова света, са изузетком џунгле и поларних подручја. Морају имати воду, па их има само у подручјима са довољно воде да Моорхени могу преживјети. Обично им је потребна вода која је довољно дубока да могу да пливају, која им такође пружа место за гнежђење и начин да побегну од својих непријатеља.

У хладнијим предјелима моорхени ће мигрирати у умјеренија подручја прије сезоне размножавања. Обично их можете наћи или храбро пливајући на површинама отворених вода или се скривајући у корову на ивици језерца и потока. Гнезда граде уз ивице воде, у густој вегетацији која им нуди добро склониште.

Моорхен Диет

Моорхени су свеједи и једу читав низ биљних и животињских материја. Они једу мноштво различитих малих водених створења, попут пужева, малих жаба и риба, као и копнене животиње, укључујући глодаре и гуштере. Такође једу инсекте и црве и познато је да једу јаја других птица. Поред тога, Моорхенс једу многе биљке које расту у води или близу ње, укључујући воће, бобице и семе.

Моорхен Предаторс анд Тхреатс

Моорхен се суочава са многим еколошким изазовима које су довели људи, укључујући загађење и губитак станишта. Упркос томе, уобичајени моорхен показао се изузетно прилагодљивим и наставља да успева у многим различитим срединама, чак и у парковима и на другим местима која људи посећују. Ова птица је наведена као најмање брига од Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН), што значи да постоје у довољном броју да одржавају своје становништво и да се не суочавају са значајнијим претњама по животну средину.

Нису, међутим, све врсте Моорхенса успешне. Статус хавајског моорхена је неизвестан због тога што га плени Мунгос . Друга врста која забрињава је маријански моорхен. ИУЦН га наводи као угрожен, као и друге организације за заштиту, због губитка станишта. Такође се сматра Индо-пацифичким моорхеном угрожен , највероватније зато што локални људи лови ову птицу ради хране.

На већини места моорхен је популаран плен за разне предаторе. Неке од животиња које плене Моорхене су лисице , којоти , ракуни , дингос , и пси .

Моорхен репродукција, бебе и животни век

У пролеће, негде од средине марта до средине маја, у зависности од климе, моорхени почињу да се размножавају. У то време мужјак моорхен пливат ће према женки кљуном умоченим у воду. Ако га она прихвати, наставиће да грицкају перје једни другима пре него што заједно почну да граде велико гнездо на скривеном месту у корову или четки. Обоје ће жестоко бранити гнездо од било каквих претњи, укључујући и друге птице које би можда желеле да им украду место.

Женка обично снесе седам или осам јаја, а мужјак и женка наизменично инкубирају јаја док се не излегу, што траје око три недеље. Када се бебе излегу, оба родитеља деле задатак бриге о њима, наизменично их хране и штите. Бебама је потребно око 40 до 50 дана да се потпуно излету и могу да лете.

Ако се бебама прети на било који начин, могу се прилепити за тело једног од родитеља ради безбедности. Тада ће одрасла особа одлетети са подручја где постоји претња, носећи бебе на сигурно.

Младе птице ће често остати неко време у близини својих родитеља, чак помажући да се брину о следећој групи беба након што се излегну. Једном када су птице полно зреле, обично када напуне годину дана, удружиће се и основати своје породице.

Моорхенс немају баш дуг животни век. Обично живе између једне и три године, али могу и дуже. Најстарији забиљежени Моорхен био је део студије бендова у Лоуисиани 1940. године. Било је познато да је имао скоро 10 година у време када је поново заробљен и када је његов бенд проверен.

Моорхен Становништво

Укупна популација Моорхена је стабилна и верује се да је у милионима. Свеукупно Моорхени напредују и њихов број је сталан. Наведени су као врста најмање брига од ИУЦН . Међутим, ово није тачно за све подврсте моорхена.

Неке од подврста, попут хавајског моорхена, маријанског моорхена и Индо-пацифичког моорхена, имају далеко мање. Свака од ових мањих група птица садржи највише неколико стотина јединки, упркос напорима да их заштите. Све три ове врсте су наведене као угрожене и ове врсте можда неће преживети јер је њихов број тако мали.

Погледајте свих 40 животиње које почињу са М.

Занимљиви Чланци