лос

Моосе научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Артиодацтила
Породица
Цервидае
Род
лос
Научно име
Лос лос

Статус очувања лоса:

Најмање брига

Моосе Лоцатион:

Евроазија
Европа
Северна Америка

Моосе Фацтс

Главни плен
Трава, гранчице, рибњак
Станиште
Шумска подручја у близини арктичке тундре
Предаторс
Човек, медвед, вукови
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
Сваке године обнавља своја огромна рогова!

Физичке карактеристике лоса

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Тако
Тип коже
Коса
Максимална брзина
20 мпх
Животни век
10-16 година
Тежина
270-720кг (600-1,580 лбс)

„Највећа од свих врста јелена.“




Лоси су највећа врста јелена и највиши сисари у Северној Америци. Пронађени у САД-у, Канади, Азији и Европи, одрасли одрасли људи стоје на шест метара од земље до рамена. Препознају се по дугачким лицима, њушкама окаченим на бради и клапици коже која се њише испод грла. Мужјаци лосова расту огромне рогове ширине до шест стопа од једног до другог краја.



5 невероватних чињеница о лосу

  • Одрасли мужјак лоса тежак је између 1200 и 1800 килограма
  • Очекивано трајање живота лоса у дивљини је 15 до 20 година
  • Лоси се хране копном и воденим биљкама
  • Лосова копита раде као снежне ципеле у суровој зимској клими
  • Упркос томе што изгледа неспретно, лос може трчати до 35 миља на сат

Моосе научно име

Ове велике животиње обично се називају лос у Америци и лосови у Европи и Азији, а носе научно име „Алцес алцес“. Као сисари припадају реду Артиодацтила, породици Цервидае и роду Алцес.

Уобичајени назив „лос“ постао је препозната енглеска реч најкасније 1606. Овај термин потиче од алгонкијског назива „мо-сва“ или „моосх“ са могућим утицајима из више других језика.

Изглед и понашање лоса

Лоси су врло велики, чврсти и јаки. Стоје од копита до рамена високи као потпуно одрастао човек, на око шест стопа. Њихове кости су велике, а тела мишићава. Женке су мање од мужјака, као одрасле особе обично теже од 800 до 1200 килограма. Иако могу да порасту, одрасли мушкарци се крећу у просеку од 1200 до 1600 килограма.

Ове животиње живе у стадима током сезоне размножавања у дивљини, иако се обично чине усамљено или на удаљености од осталих чланова стада. У ствари, то су најусамљеније и асоцијалне животиње у дивљини, ван узгоја. Током сезоне парења, мужјаци формирају своја стада женки која се називају „харемска стада“. Мужјаци се међусобно боре за право парења са харемом.

Лосово крзно је светло смеђе до тамно смеђе боје, лако их камуфлира у својој околини. Ово крзно је дуго и густо, а свака длака је шупља за помоћ у топлини. Ноге су им дуге, а предњи пар је нешто дужи од задњег. Због тога се лос чини неспретним и неспретним. Али дуже предње ноге помажу им да се нагну изнад шумских остатака, попут срушених стабала и грана.

Глава лоса дуга је попут а коњ , али има увећан нос и горњу усну. Уши су им мале, као и реп. Њиховом смешном изгледу лица додаје се грбаст изглед изазван великим и снажним мишићима рамена. На рукама грла им је лабава кожа која се зове огртач.

Велика, широка и равна рога чине изглед лоса још другачијим од осталих чланова породице јелена. Само мужјаци имају ове рогове који се протежу између четири и шест стопа у пуни раст. Ови рогови почињу да расту крајем пролећа или почетком лета, прво прекривени нејасном кожом званом сомот. У сомоту су ситни крвни судови који доводе рогове храњивим састојцима како би помогли да одрасту. Кад рогови престану да расту до краја лета, ти крвни судови пресуше и сомот почне да се осипа. До почетка јесени, рогови лоса попримају карактеристичан изглед осушене кости. Тешки су до 40 килограма и отпадају током зиме.

Храна лоса током целог дана. Најактивнији су у зору и сумрак. Иако слабо виде, имају изузетан њух. Ови велики сисари такође добро чују. Снажни су пливачи неколико недеља након рођења и могу да достигну брзину пливања до шест миља на сат. Лоси се чак потпуно потопе и остају под водом до 30 секунди.

Лосови су сами нежни и мирни у свом природном станишту. Али ако им сметају друге животиње или људи, постају агресивни. Ови сисари су врло територијални и не оклевају да нападну било кога или било шта што угрожава њихов простор. Иако изгледају неспретно и споро, лосови лако могу претећи људе. У борби против једног од својих највећих предатора, Мрки медвед , лос се добро бори. Чак понекад и победе. Да би напали грабежљивца или човека, лосови више пута газе ногама претеће биће и користе рогове у одбрани.



Моосе Хабитат

Лоси живе у хладнијим северним регионима Северне Америке, Европе и Азије где има годишњег снежног покривача. Не могу да живе на температурама вишим од 80 степени, јер се не зноје. Храна коју једу ствара пуно телесне топлоте током варења.

Региони имају подврсте, свака са јединственим прилагођавањима свом окружењу. Северноамерички лосови укључују источни лос Канаде и североисточни САД; северозападни лос централне Канаде, Северне Дакоте, Минесоте и Мичигена; Аљашки лос северозападне Канаде и државе Аљаске; и лосови Схирас са америчких и канадских Стеновитих планина.

У Европи и Азији неки стручњаци за животиње сматрају да породица лосова садржи и неколико подврста. Ове незваничне подврсте укључују европског лоса, сибирског јакутског лоса, западно-сибирског лоса Уссурија и источно-сибирског колима лоса.

Свака подврста лоса разликује се према својој географији, величини, карактеристикама рогова и крзну. Величине тела се разликују због локализоване исхране и услова. Аљаска и источни Сибир имају највећег лоса, а бикови су тешки у просеку 1300 килограма и високи до рамена до седам стопа. У Вајомингу и Манџурији живи најмањи лос са биковима тежим само 770 килограма.

Моосе Диет

Лоси су биљоједи који пасу од зоре до мрака. Једу до 70 килограма вегетације дневно. Њихово станиште састоји се од биљног окружења са грмљем доступним за исхрану. Животиње више воле грмље узнемирено шумским пожарима, поплавама или лавинама. Љети се лосови хране и воденом вегетацијом. Они улазе у воду да би дошли до ових биљака, па чак и роне под водом да би их достигли. Ови велики сисари уживају у лизању минерала.

Зими можете наћи јелу, лосу који једе јелу, тису и друге четињаче. Да би пролазили кроз тешке снежне покриваче, стада лосова прате систем стаза које газе. Ове стазе чине „двориште лоса“.

Преферирана храна у њиховој исхрани укључује кору, лишће, гранчице, шишарке, пупољке дрвећа, грмље пупољке и лопоче. Фаворити су врба, јасика и балзамова јела. Када једу, њихова храна пролази кроз четири коморе желуца као део пробаве. Прва комора ферментира храну, а остале три коморе извлаче хранљиве састојке. Као краве , лосови „жваћу им мачкицу.“ Цуд је повраћена храна коју жваћу одређено време пре гутања.

Храна отровна за ове иначе издашне животиње укључује аронију, европску тису и јапанске биљке тисе. Биљке се показале смртоносним за лоса, јер биљне ћелије садрже гас цијанид. У року од неколико сати од једења ових биљака, лос умире. На жалост, ово дрвеће и грмље уобичајено је за садњу вртова на територији лоса, као што је на Аљасци.

Лоси више воле да једу биљке на нивоу главе или рамена, посебно са тежином рога до 40 килограма на глави. Да би достигли друге нивое хране, сагињу се на предња колена или рашире ноге широко раширене попут жирафе.

Моосе Предаторс & Тхреатс

Највеће пријетње лосу укључују медвједе, вукове, људе и крпеље. Смеђи и црни медведи циљају на лоса као извор оброка, посебно током сезоне тељења. Један лос обезбеђује више оброка за ове велике предаторе. Лос такође прави атрактиван бифе за чопор вукова.

Да би се одбранили од грабежљиваца попут медведа и вукова, лос може трчати до 35 миља на сат. Трчање и скакање троши мало енергије лоса, али много енергије за своје предаторе.

Када дубок снег прекрије земљу, они не могу брзо да трче. Тада користе другу тактику одбране. Налазе тврдо тло са најмање могуће количине снега, као што су залеђена језера или подручја на којима је снег отпухао. Такође се подупиру против шума густих дрвећа да би вукове држали даље од њихових задњих седишта. Ако се морају суочити са тим животињама или чопорима, нападају своје предаторе, ударајући их ногама на начин да могу убити вукове и оставити медведе омамљене.

Још једна одбрана лоса од предатора је залазак у водене површине ниског нивоа, а не дубоке воде у којима вукови могу добро пливати. Вукови се боре да нападну лоса у плиткијој води.

Људи лове лоса, али често је потребно више хитаца да би се један лос оборио. Заправо, многи ловци у Сибиру више воле да се супротставе гризлију, за разлику од бесног лоса.

Глобално загревање повећава заразу крпељима тамо где живе лосови. У топлијој зими популација крпеља расте. Ови сићушни паразити могу избрисати стадо лосова слабећи их губитком крви. Многи лосови сваке године умиру од анемије коју узрокују крпељи. Покушаји да се трљају крпеља са њихових тела остављају многе лосове са губитком косе на деловима. Овај поремећени слој зими доводи до хипотермије. У Нев Хампсхиреу, биолози приписују 40-постотни пад популације лоса у последњих 10 година крпељима и другим паразитима попут њих.



Репродукција лоса, бебе и животни век

Почетком јесени, мужјаци лосова почињу да формирају харемска стада женки спремних за парење. Ове женке привлаче мушкарце снажним мирисом и дубоким позивима. Мужјаци понекад изазивају једни друге због права на парење са харемом. Ови изазови укључују употребу њихових рогова као пријетње. Такође се у борби могу гурнути роговима. Али туче обично не постану врло озбиљне, јер се рогови могу ухватити заједно, што доводи до смрти оба бика. На крају ових изазова, доминантни лос остаје са стадом, а покорни губитник борбе одјури.

Женке лосова роде једно дете у пролеће или лето. Понекад лос може да роди близанце или чак тројке. Али већина порођаја је само једно теле. Телад се устаје првог дана и добро плива у року од неколико недеља. Са око шест месеци старости телади се одвикавају од мајки. Али остају са мајком док она не добије друго теле у следећој сезони парења. Лоси су врло агресивни у заштити својих младунаца. У ствари, бикови лосови чак оптужују људе или друге претње током сезоне парења и пре рођења њихових младунаца.

Бити теле лоса је опасно. Медведи и вукови уживају у месу лоса као део своје прехране. Отприлике половина телади умире због ових напада животиња пре навршене шесте недеље живота. Са четири до шест година живота, ако толико живе, теле лоса је потпуно узгојено. Али кад једном поживе у пуној величини, већина преживи до дубоке старости. Одрасли лосови уживају стопу преживљавања од 95 процената. Типично живе 15 до 20 година у дивљини.

Популација лосова

Лос се показао срчаним бићима. Ово одржава популацију високом. Само у Канади има између 500.000 и милион лосова. У Невфоундланду, лосови су у то подручје уведени 1900-их. Тада су се четири лоса смештена у том региону ефикасно размножавала и сада их више од 150.000 постоји од тих првобитних родитеља.

У Сједињеним Државама постоји око 300 000 лосова. Од тога, 200.000 живи на Аљасци. Лоси такође живе у Финској, Норвешкој, Шведској, Летонији, Естонији, Пољској, Чешкој и Русији. Њихов статус очувања широм света наведен је као најмање забрињавајући и све већи.

Погледајте свих 40 животиње које почињу са М.

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, коначни визуелни водич кроз дивље животиње света
  2. Том Јацксон, Лоренз Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Дорлинг Киндерслеи Енциклопедија животиња
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енциклопедија сисара

Занимљиви Чланци