Паук мајмун



Научна класификација мајмуна паука

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Примати
Породица
Ателидае
Род
Ателес
Научно име
Симиа Панисцус

Статус заштите мајмуна паука:

Најмање брига

Спидер Монкеи Локација:

Централна Америка
Јужна Америка

Чињенице о мајмуну пауку

Главни плен
Воће, ораси, лишће
Станиште
Тропска џунгла и прашума
Предаторс
Човек, Орлови, Јагуар
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Војска
Омиљена храна
Воће
Тип
Сисари
Слоган
Пронађено у тропским џунглама Јужне Америке!

Физичке карактеристике мајмуна паука

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
  • бео
Тип коже
Коса
Максимална брзина
35 мпх
Животни век
15-27 година
Тежина
6,4-12 кг (14-26 лбс)

'Паук мајмун је међу најспретнијим пењачима на свету.'



Са својим дугим удовима и репом, ова врста скаче и граничи се са једне гране на другу у грациозном приказу ваздушне контроле. Интелигентан је, брижан и окретан, али такође и гласан и агресиван. Због лова и губитка станишта, читавом роду прети баук изумирања. Значајан напор уложен је у очување последње популације мајмуна паука.



3 чињенице о мајмуну пауку

  • Иако обично ходају на све четири ноге, мајмуни-пауци су се јако прилагодили дрвосеђу. Њихово кретање између дрвећа прави је спектакл. Не пењу се пажљиво горе-доле по дрвећу. Уместо тога,прескачу или падају са једног дрвета на друго.
  • Њихова претјеранострепови имају мале врхове и жлебове без длакекоји су некако попут отисака прстију.
  • Паук мајмун може се врло добро размножавати у заточеништву. Многи зоолошки вртови и организације за заштиту имају својеузгојни програми за одржавање ове животиње на животу.

Научно име мајмуна паука

Овај примат припада а рода животиња које носи научно имеАтелес. Ова реч се у грчком преведе на „непотпун“, мислећи на смањене или непотпуне палчеве мајмуна. Овај род садржи седам живих врста, од којих је већина названа због боје или земље порекла. То укључује мајмуна паука црвеног лица, мајмуна белог фронта, перуанског мајмуна паука, смеђег мајстора паука, мајмуна паука белих образа, мајмуна паука смеђе главе и мајмуна Геоффроиа. Род мајмуна паука припада породициАтелидае, који такође укључује мајмуни завијајући и вунасти мајмуни . Ово је једина породица примата на свету са препуним реповима.



Вунасти, мајмуни и пауци мајмуни су само неке животиње које чине групу познату као мајмуни Новог света. Као што и само име говори, ови мајмуни су еволуирали и процветали у Новом свету Америка. У поређењу са мајмунима старог света из Азија и Африка , имају тенденцију да имају мању величину, равнији нос и различиту структуру скелета. Мајмуни Новог и Старог света последњи су пут делили заједничког претка пре неких 40 милиона година, када су се њихове еволутивне лозе раздвојиле, идући својим путем.

Изглед мајмуна паука

Те животиње су међу највећим, иначе малим мајмунима Новог света, са тежином између 13 и 24 килограма. Овде се ради о тежини малог припитомљени пас али са много дужим репом. Мушкарци су обично мало већи од жена.

Друге важне карактеристике мајмуна паука укључују невероватно дугачке руке, равни нос, прстење око очију и грубу косу, која је обично комбинација црне, беле, смеђе или преплануле боје.



Паук Монкеи Прехенсиле Таил

Једна од најистакнутијих и најважнијих карактеристика овог примата је масивни прехенсилни реп. Упркос (или чак због) готово непостојећих палчева, реп пружа главно средство помоћу кога се може држати за гране и хватати предмете. Сам реп је много већи од тела, достижући између 20 и 40 инча. Поређења ради, тело се протеже око 14 до 26 центиметара од главе до крижа.

Паук мајмун прехенсиле реп

Понашање мајмуна паука

Ова створења су високо друштвене животиње које се окупљају у велике трупе донекле сродних појединаца. Те трупе су обично мале, али примећено је окупљање око 50 мајмуна. Ове трупе се током дана распадају у мање групе да би се нахраниле и наспавале, посебно ако је случај да хране нема, али су обично довољно близу да могу да помогну једни другима у претњама. Храњење обично започиње у јутарњим сатима и наставља се током дана, док током ноћи спавају на дрвећу. Чини се да чета нема коначну структуру, али верује се да једна женка планира активности групног храњења за тај дан.

Мужјаци цео живот остају са једном групом, док жене напуштају групу да би срећу пронашле негде другде. Будући да су многи од ових мушких мајмуна међусобно повезани, веза између њих је посебно јака, док је веза између женки релативно слабија. Ово је заправо супротно понашање многих врста мајмуна у којима је женка обично та која ће трајно остати у групи.

Да би комуницирали једни с другима, ови примати имају огроман спектар вокализација, укључујући лавеж, урлике, вриске и неку врсту цвилеће буке која подсећа на коња. Ово се комбинује са различитим начинима држања тела и црта лица. На пример, мајмуни-пауци жестоко испољавају агресију која је дизајнирана да уплаши претње и уљезе. То раде тресећи гране ногама и испуштајући вриштање. Много тога је, додуше, узнемирујуће, јер то није поткрепљено стварном силом. Ако овај гамбит не успе, тада се трупа може раздвојити и побећи да би скренула пажњу предатора. Нега, обично важан аспект социјалног понашања примата, мање је критична за понашање мајмуна паука, вероватно због смањених палчева. Уместо тога, гребу се рукама и ногама како би уклонили прљавштину и паразите.

Верује се да су ова створења међу најинтелигентнијим мајмунима Новог света. Њихов мозак је већи од блиско сродног мајмуна завијања, барем међу мајмунима сличне величине. Ова интелигенција може им помоћи у социјалним интеракцијама и понашању у потрази за храном. Сећањем на тачно место многих различитих плодова које редовно конзумирају, то у великој мери побољшава шансе за преживљавање у дивљини.

Станиште мајмуна паука

Ова врста примата заузима велико подручје између Амазоне прашума , Централна Америка , и делове Мексико . Већина од седам врста мајмуна паука углавном је концентрисана у Бразил , Колумбија , Венезуела , и комадићи Перу . Џофројев мајмун паук је најсевернија врста, појављује се све до обале централног Мексика. Свака врста углавном воли да борави у средњим слојевима кишних шума и другим шумама, често у близини река и потока.

Дијета мајмуна паука

Прехрана ових створења састоји се првенствено од воћа, ораха и цвећа. Ово је допуњено месом паука и инсекти . Паук мајмун ће провести велик део дана хранећи се малим групама. Пробијаће се кроз дрвеће, тражећи скривене залогаје. Неки мајмуни током свог живота могу да једу воће из више од 100 различитих врста биљака.

Паук мајмунски предатори и претње

Главни предатори су пуме , јагуари , змије , и повремене орао . Животни свет нуди одређени ниво заштите од грабежљиваца, али неке од ових животиња вешто се пењу на дрвеће, а грабљивице понекад могу одозго ухватити несвесног мајмуна паука. Ако одлута доле до шумског дна, онда је мајмун паук далеко рањивији на грабеж. Има мало природних одбрана, осим способности пењања.

Ова створења су се традиционално ловила као извор хране. Њихово храпаво и бучно понашање често их чини лако пронаћи у густим шумама. Али губитак станишта због сече и пољопривреде главна је претња која угрожава оно што је остало од популација паукових мајмуна. Ово је избрисало већи део природних шума на које се ослања, фрагментирајући преосталу популацију. Паук мајмун је такође рањив на неколико болести. Брзина којом је мајмун паук подложан маларији учинила га је вредним предметом проучавања људских истраживача.

Репродукција мајмуна паука, бебе и животни век

Ова животиња има сезону размножавања која траје током целе године. Женка мајмуна има широку ширину да бира са којим мужјаком жели да се пари. Међутим, мужјаци могу бити прилично агресивни, понекад убијајући неповезано дете жене са којом се тренутно пари.

Мајка ће носити нерођену бебу у периоду гестације до 232 дана. По рођењу ће се често изоловати од остатка трупе. Будући да овај процес рађања и развоја прилично опорезује мајку, она ће родити само једно дете отприлике сваке две до пет година. Ретко ће родити близанце. Беба мајмун ће се ослањати на мајку за његу и заштиту око годину дана након рођења. Сама је одговорна за бригу о свом потомству и не прима никакву помоћ од осталих мужјака и женки трупе. Дете ће се прилепити за леђа и обмотати је репом око сопственог репа или тела ради заштите док тражи храну.

Због додатног времена развоја потребног за учење друштвених знакова и других драгоцених информација, ова животиња има релативно дуго време зрелости. Узгајати ће се тек након око пет година старости. Типични животни век мајмуна паука је 20 до 27 година. У заточеништву, где су углавном ослобођени притиска предатора, болести и лова, могу да живе и до 40 година.

Мајка и беба мајмуна паука

Популација мајмуна паука

Ова врста примата је међу најугроженијим и најсигурнијим групама примата на свету. Према Црвеној листи ИУЦН-а, која је можда најопсежнији извор стања заштите животиња на свету, пет од седам врста су угрожени , док је смеђи мајмун паук критично угрожено . Паук мајмун црвеног лица је релативно бољег здравља у поређењу са осталим врстама. Наведено је само као рањив до изумирања. Није потпуно јасно колико је зрелих јединки остало у природи, али чини се да бројеви опадају. Заштита постојећих шума и мелиорација старих станишта биће пресудни за њихов даљи опстанак.

Паук мајмуни у зоолошким вртовима

Због свог гласног понашања и заигране, енергичне природе, ова створења су популарна изложба у многим зоолошким вртовима широм Сједињених Држава. Џофројев мајмун са црним рукама паук је главни призор за Лос Ангелес Зоо и Зоолошки врт Ст. Друге врсте мајмуна паука могу се наћи на Александријски зоолошки врт у Луизијани , Зоолошки врт Беардслеи у Конектикату , Зоолошки врт и ботанички вртови на централној Флориди , Зоо Боисе , Насхвилле Зоо , Литтле Роцк Зоо у Аркансасу Зоолошки врт Поттер Парк у Лансингу у Мичигену и многим другима. Већина ових зоолошких вртова ради са организацијама за заштиту дивљих животиња на очувању мајмуна паука и рехабилитацији бројности. Томе помаже чињеница да се релативно лако узгајају у заточеништву.

Прикажи све 71 животиње које почињу са С.

Занимљиви Чланци