Собови

Научна класификација ирваса

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Артиодацтила
Породица
Цервидае
Род
Рангифер
Научно име
Рангифер Тарандус

Статус заштите ирваса:

Најмање брига

Локација ирваса:

Евроазија
Европа
Северна Америка
Оцеан

Чињенице о собовима

Главни плен
Трава, биље, бобице
Станиште
Шуме близу арктичке тундре
Предаторс
Човек, медведи, вукови
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
Такође познат као Карибу

Физичке карактеристике ирваса

Боја
  • Браон
  • Греи
  • бео
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
50 мпх
Животни век
12-15 година
Тежина
60-320 кг (132-705 фунти)

„Путује годишње више копненог простора пешице од било ког другог бића које лута Земљом“

Ирваси су постали помало хировито створење. Приче о способности летења да се вуку санке Деда Мраза и друге такве приче учиниле су их забавним фокусом како за младе, тако и за старе. Међутим, о овим великим животињама које се налазе у хладнијим поднебљима широм света може се много научити.

Собови су једна од других највећих врста јелена иза карибуа. Познато је да ове животиње током путовања током године покривају чак 3.100 квадратних километара копненог простора. Путујући стадима, ирваси могу бити врло заштитнички настројени према осталим члановима своје групе. Ирваси су углавном нежно и опуштено створење.



3к невероватне чињенице о собовима

  • Ирваси имају способност да помоћу носа загреју ваздух који удишу пре него што им уђе у плућа.
  • Златни орлови су један од највећих предатора ирваса при рођењу.
  • Научници проучавају собове више од два века.

Научни назив за собове

Рангифер Тарандус је научни назив за собове. Рангифер је првобитно познат као мало сазвежђе пронађено између сазвежђа Касиопеје и Камелопардалиса. На латинском и Рангифер и Тарандус значе ирвасе, при чему је Рангифер генеричко име, а Тарандус одређено име.

Физичке карактеристике ирваса

Иако постоје различите врсте ирваса који се могу разликовати у величини од једне до друге врсте, обични ирваси стоје у просеку 4 метра уз рамена. Ове животиње могу нарасти и до шест стопа. Ово је исте дужине као кревет за две особе.

Тежина ирваса може се широко разликовати од једне до друге врсте. Просечна женка ирваса тежи око 240 килограма, што је двоструко теже од просечне хоботнице. Мужјак има просечну тежину од 365 килограма, нешто мање од половине тежине од Гризли медвед . Међутим, забележено је да неки ирваси могу достићи чак 700 килограма. То је петина тежине просечног аутомобила.

Да би их заштитили у хладним арктичким условима у којима живе, ирваси имају густо крзно које покрива цело тело. Ово крзно се састоји од шупљих длака које омогућавају задржавање и загревање ваздуха како би ирваси били топли. Ова изолована шупља длака такође даје животињи већу пловност у води да плута када је то потребно. Ова карактеристика олакшава прелазе кроз реке током миграција. Крзно ирваса може бити једна од многих нијанси смеђе и светло беж боје. Беле мрље налазе се на грудима, стомаку, врату и подручјима изнад копита.

Папци ирваса корисни су алати важни за њихов опстанак. Папци су широке величине. Зими су копита тврда, што омогућава собовима да се усеку у снег и лед за вучу. У топлијој сезони копита ирваса постају мекша и омогућавају лакше пливање и хватање у блату. Чује се препознатљив звук када се тетиве трљају преко костију копита.

И мушки и женски ирваси узгајају рогове. Међутим, мушки рогови ирваса имају тенденцију да буду двоструко већи. Баршун који окружује рогове мужјака обично пада крајем августа. Они одбацују рогове пратећи јесенску колотечину која се дешава крајем октобра или новембра. Женке немају тенденцију да бацају рогове до пролећа.

Собови (Рангифер Тарандус)

Понашања ирваса

Собови могу трчати до 50 миља на сат! Осим што су брзи спринтери, ирваси су и прваци у миграцијама. Познато је да животиње у једној години пређу више од 3.100 миља - исте дужине као трка самопревазилажења, најдужи сертификовани подножје на свету.

Ирваси путују у великим чопорима који у сваком тренутку током летњих месеци могу садржати десетине хиљада животиња. Ове групе су познате као стадо. Научници верују да ово пружа олакшање комарцима, мухама и носним мушицама које иверима могу постати досадне. Када време почне да се хлади, стадо почиње да се проређује. Током овог времена стада се могу смањити на само десет чланова истовремено. То се често дешава током сезоне колотрага која се одвија на јесен. Такође је време када се узгој најчешће јавља у стаду.



Станиште собова

Собове ћете наћи у поларним и арктичким климама. Највише ирваса има на северној хемисфери. Стада су примећена у Европи, Азији и Северној Америци. Животиње више воле шуме јер су ти простори испуњени храном која је животињи потребна за опстанак. Дебели покривач дрвећа као што су борови, смрча и дрво четинара дају собама места за спавање. Ова стабла пружају одређену заштиту од временских непогода и од тога да их предатори лако уоче.

Положај подврста собова широм света

Постоји шест главних подврста ирваса за које је познато да данас лутају Земљом. То укључује следеће:

  • Свалбардски ирваси- Пронађена у норвешком архипелагу Свалбард, ово је најмања забележена подврста собова.
  • Фински шумски ирваси- Ова подврста собова је ретка и класификована је као угрожена раса. Фински шумски ирваси су уобичајени у руској Карелији и провинцијама, укључујући Северну Карелију, Каинуу и Савонију у централној јужној Финској.
  • Бореал Воодланд царибоу- Познатији под именом Воодланд царибоу, Бореал Воодланд царибоу живи у шумама Канаде и Северне Америке.
  • Неплодна карибуа- Ова подврста ирваса укључује и дикобразну карибу. Ове животиње се налазе широм канадских територија, укључујући Нанавут и северозападне територије. Било је снимака неплодне карибуе која је лутала и широм Китае, Гренланда.
  • Ирваси евроазијске тундре- Ова подврста ирваса позната и као планински ирваси, може се наћи уживајући у атмосфери западног Скандинавског полуострва. Већину ових стада наћи ћете у Норвешкој.
  • Пеари царибоу- Најмањи од северноамеричких карибуа, ови родови ирваса живе на високом арктичком острву Нанавут, као и на северозападним територијама Канаде.

Дијета ирваса

Класификовани као биљоједи, собови живе на дијети биљака и вегетације. Неке од омиљених намирница ирваса укључују лишће врбе и брезе, печурке, шаш, памучну траву и вегетацију приземног стана. Животиње уживају у воћу и бобицама када су доступне. Међутим, иако је ова храна у реду као посластица, јести је у изобиљу није здраво за собове.

Током хладнијих сезона када су биљке и вегетација ограничени, ирваси својим изоштреним мирисом лоцирају лишајеве под снегом. Користећи своја тврда копита за пробијање снега и леденог покривача, животиње могу да приступе овој храни. Краве ће у овим ситуацијама користити рогове да би помогле у приступу лишајевима. Собови ће у просјеку свакодневно конзумирати између 9 и 18 килограма хране.

Иако то није први избор хране, собови су познати да једу мале глодаре повремено. То им даје способност да одржавају своје прехрамбене потребе и задовољавају потребу за протеинима и гвожђем у исхрани.



Предатори и претње ирваса

Живећи у дивљини, ирваси се суочавају са претњама различитих врста предатора. Најчешће животиње које су плен ирваса укључују вукове, орлове и медведа. Међутим, када буду убијене, друге месоједе животиње конзумираће месо ирваса.

Људи су један од највећих предатора собова. Лове животиње због меса, коже и крзна. Крзно се користи за стварање топле одеће за екстремне хладне временске услове. Коже су преплануле. Ово ствара водоотпорни кожни материјал који је идеалан за израду ципела, шатора и одеће.

Иако се припитомљени ирваси често не брину због предатора који представљају претњу за њихов живот, постоје и друге врсте претњи с којима се суочавају. Већина ирваса који се држе у заточеништву немају одговарајућу животну средину како би одржали свој начин живота. То може довести до тога да животиње умру због депресије, болести, па чак и глади када се не добију праве врсте хране.

Репродукција ирваса и животни циклуси

Сезона узгајања ирваса одвија се од почетка октобра до краја новембра. Ово је познато као јесења рута. Мужјак одабере 5-15 женки из стада током сезоне размножавања како би створио харем. Да би се припремио за овај годишњи догађај, мужјак ће трљати сомот са својих рогова. Њихово тело почиње да се повећава у величини са отицањем врата и стварањем гриве длаке испод врата.

Укупан период трудноће собова је 228-234 дана. Да би се припремиле за рођење беба, краве напуштају стадо и путују на заједничко телиште на пролеће. Уобичајено је да мајке рађају по једно теле. Ретки су случајеви када се близанци рађају мајци. Ово је једино легло које ће женке ирваса имати током године.

Телад доји прву недељу свог живота. Чврста храна се додаје у њихову исхрану након овог периода. До две недеље старости, бебе најчешће дуплирају своју порођајну тежину. Одбијање бебе почиње са око шест месеци старости. Међутим, бебе ће остати с мајком прве године. Просечни животни век ирваса који живе у дивљини је 15 година. Ово временско трајање је још мање за припитомљене животиње јер им недостаје иста стимулација као оно што се налази у њиховим природним стаништима.

Становништво собова

Постоји 2.1 милион пријављених стада ирваса и карибуа који живе у различитим регионима широм света. То је мање од половине популације пријављене 1996. године. Тада истраживачи процењују да 4,7 милиона стада лута Земљом.

Пад броја становништва има много узрока. Као прво, окружења у којима ирваси зависе од склоништа и хране смањују се са континуираним људским развојем. Повећање популације вукова и медведа такође ствара већу претњу животињама. И на крају, људски лов на крзно и даље представља претњу за ове животиње.

Прикажи све 21 животиње које почињу са Р.

Занимљиви Чланци