Мала крава

Вакуита научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Артиодацтила
Породица
Пхоцоенидае
Род
Пхоцоена
Научно име
Пхоцоена синус

Статус заштите Вакуита:

Критично угрожено

Вакуита Локација:

Северна Америка
Оцеан

Вакуита Забавна чињеница:

Најмањи китови у океану

Чињенице о Вакуити

Плијен
Риба, ракови, лигње
Главни плен
Ајкуле
Групно понашање
  • Школа
Забава чињеница
Најмањи китови у океану
Процењена величина становништва
10
Највећа пријетња
Прилог
Најизразитија карактеристика
Без кљуна, тамни прстенови око очију
Друга имена)
Мала крава
Период трудноће
11 месеци
Тип воде
  • Со
Станиште
Оцеан
Предаторс
Ајкуле
Дијета
Свејед
Тип
Китови
Уобичајено име
Мала крава

Физичке карактеристике Вакуита

Боја
  • Греи
Тип коже
Кожа
Животни век
240
Тежина
90 лбс
Дужина
4-5 стопа

Вакуита Резиме

Вакуита држи неколико записа међу колегама китовима, укључујући оне најмањих и најређих од свих познатих морских сисара. Ово морско прасе врста су тек недавно откривени и каталогизирани од стране истраживача, који нису имали примерак живота за проучавање до 1980-их. Налазе се само на малом подручју на северном крају Калифорнијског залива у пределу познатом као Море Цортез. Иако су информације о биологији и понашању ових животиња врло ограничене, конзерватори су сигурни да су на ивици потпуног изумирања.



3 чињенице о Вакуити

  • Ретки записи:Вакуита има неколико записа, укључујући најређег морског сисара и онај са најмањим домаћим распрострањењем.
  • Шминка за очи:Тамно бојење око очију је обележје животиње и користи се за брзо препознавање у дивљини.
  • Колатерална штета:Предстојеће изумирање врсте готово је у потпуности последица случајне смрти у рибљим мрежама дизајнираним за хватање других животиња.

Класификација и научно име Вакуита

Вакуита је шпанска реч која значи „мала крава“, а потиче од изузетно малог раста у поређењу са осталим врстама плискавица. Као китови, мала крава је уско повезана са другим морским сисарима делфини и китови . Врста је класификована као Пхоцоена синус, што дословно значи „плискавица из Калифорнијског залива“. Овај залив је једино познато животињско природно станиште. Они су чланови породице Пхоцоенидае у класи Маммалиа.



Изглед Вакуита

Као најмања врста китова на свету, мала крава је прикладно названа. Одрасли нарасту на око 4 до 5 стопа дужине, а зрела тежина креће се од 60 до 120 килограма. Имају изразито велику и угласту леђну перају у односу на своју величину. Одрасле женке имају тенденцију да буду нешто дуже од мужјака, али имају мање истакнуте леђне пераје. Попут делфина и других морских сисара, и они повремено требају испливати на површину да би дисали.

Њихова релативно мала тела имају заобљени облик без приметног кљуна, што им даје изразито другачији изглед од њихових рођака делфина. Тело вакуите је углавном сиво са тамнијом кожом дуж врха и светлијом кожом дуж стомака. Такође имају карактеристичну тамну боју око очних дупљи и уста.



Пар вакуита пливања

Расподела, становништво и станиште Вакуита

Вакуита има сумњиве рекорде најређих морских сисара на свету, као и оне са најмањим географским дометом. Пронађени су само у релативно заштићеним водама мора Цортез, које је слано тело на северном крају Калифорнијског залива. Залив пружа пристојно заклон од јачих океанских струја које се налазе у Тихом океану, као и турбуленција од олуја и већих предатора који често воде те воде.

Склони су да се држе плитких вода и обично пливају у кругу од 500 стопа од површине. То је један од разлога зашто су посебно осетљиви на шкрге и друге праксе локалних комерцијалних риболовних операција. Много вакуита је изгубљено током последњих неколико деценија услед нехотичног хватања у илегалне мреже дизајниране за хватање угрожених тотоаба бубањ риба , шкампи и друге водене врсте. Ови мали морски сисари суочавају се са вишеструким пријетњама, осим прилова у рибарским мрежама, укључујући излагање загађењу и поремећај локалне опскрбе храном.

Заштитари природе и истраживачи процењују да је у дивљини остало само око 10 јединки вакуита, што је проузроковало њихову класификацију као критично угрожено . Недавни напори на пресељењу и очувању припадника врсте нису се показали успешним, упркос значајној свести јавности, финансирању и међународном учешћу. Стручњаци верују да би се животиња могла суочити са потпуним изумирањем већ 2021. године.



Вакуита Предаторс анд Преи

Предаторс: Вхат Еатс Вакуита

Веома ограничено посматрање отежало је истраживачима да утврде детаље учешћа вакуите у локалном ланцу исхране. Извештаји рибара указују на то да неке врсте ајкула плијене животињу, али не сматра се да је ово главни фактор који доприноси њиховом предстојећем изумирању. И једно и друго велике беле ајкуле и китне ајкуле ући у Калифорнијски залив. Нису позната мета за било које модерне рекреативне или комерцијалне риболовне операције.

Плен: Дијета мале краве

Вакуитас су месождери општег типа попут делфина и других китова. Циљају на разне локалне рибе, а крокери и друге бентоске врсте риба представљају велику компоненту њихове прехране. Они такође могу да конзумирају лигње и ракове ако могу да их пронађу.

Репродукција и животни век Вакуите

Вакуитас се релативно споро размножавају, што је само погоршало недавну популациону кризу. Ограничена запажања о понашању животиња указују на то да се мужјаци такмиче за пажњу већих женки. Сматра се да потенцијалне мајке сваке друге године рађају једно теле након трудноће од 10 до 11 месеци. Телад је обично око 2,5 метра дужине и око 15 килограма тежине када се роди. Верује се да ови морски сисари имају животни век који може да се продужи преко 20 година, а одрасле женке достижу полну зрелост са 3 до 6 година.

Вакуита у риболову и кувању

Сама вакуита није ни недавно ни историјски била мета комерцијалног рибарства. Међутим, посебно су подложне шкрге мрежама које се користе за лов на локалну рибу тотоабу. Мексичка влада такође критично угрожава и штити ове рибе, али илегалне риболовне радње и даље се подстичу потражњом за ваздушним бешиком животиње на азијским тржиштима.

Становништво Вакуита

Практично је немогуће утврдити тачан број јединки ваквита које су остале у Заливу, али научници имају неколико начина за праћење и процену њиховог броја. Укупан број је у наглом паду током последњих неколико деценија. Истраживачи су проценили да је популација око 200 појединаца 2008. године, али овај број је пао на мање од 30 у 2016. години и сматрало се да ће око 2020. бити око 10.

Погледајте свих 5 животиње које почињу са В.

Занимљиви Чланци