Вомбат



Научна класификација Вомбат

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Дипротодонтиа
Породица
Вомбатидае
Род
Волемис
Научно име
Сцхизопхиллум

Статус заштите вомбата:

Угрожени

Вомбат Лоцатион:

Океанија

Чињенице о вомбату

Главни плен
Трава, грмље, корење
Станиште
Шумско и приморско грмље
Предаторс
Динго, Лисица, Дивљи пси
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
Проводи већи део дана под земљом!

Физичке карактеристике вомбата

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Тако
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
25 мпх
Животни век
20-26 година
Тежина
20-35 кг (44-77 фунти)

Вомбате имају каке у облику коцке које користе за обележавање својих територија.



Вомбатс су здепасте мале вегетаријанске животиње које живе само у Аустралији и Тасманији. Они су торбари, што значи да бебе носе у торбици након што се роде. Вомбати су изврсни копачи и стварају тунеле и јаме за живот. Њихов пробавни систем је тако спор да им може требати и до две недеље да сваре храну. Иако вомбати изгледају као лака мета, имају тешка полеђина која могу да спрече предаторе да их поједу.



5 чињеница о вомбату

• Вомбати живе у подземним јазбинама које сами копају

• Бебе вомбата воле да се играју и трошиће пуно времена и енергије забављајући се

• Неки вомбати могу проћи неколико недеља, па чак и месеци, а да никада не пију воду

• Аустралијанци сваког 22. октобра славе Дан вомбата у част ових животиња

• Млади вомбати живе у мајчиним врећицама око шест месеци

Вомбат научно име

Реч „вомбат“ потиче од аустралијског абориџинског назива ових животиња, било „вомат“ или „вомбац“, што је на енглеском постало „вомбат“. Три врсте вомбата живе у Аустралији и на Тасманији. То су уобичајени вомбат, сјеверни вомбат длакавих носа и јужни вомбат длакавих носа.

Научни назив за уобичајени вомбат је Вомбатус урсинус. Реч „Вомбатус“ значи вомбат, а „урсинус“ значи медвед. Северни вомбат длакавих носа је Ласиорхинус креффтии, а јужни вомбат длакавих носа Ласиорхинус латифронс. „Ласио“ значи длакави, а „рхинус“ значи нос, који се користи за описивање ових вомбата са косом на носу. „Креффтии“ је заснован на Герарду Креффту, који је био директор аустралијског музеја 10 година, од 1864. до 1874. Појам „латифрони“ значи широка прса или широка фронта.



Изглед и понашање вомбата

Вомбати имају тежак, чврст изглед, изгледају попут малих, сивих, смеђих или смеђих медведа. Имају кратко, густо крзно које је довољно дуго да им пружи одређену заштиту, али довољно кратко да се не напуне коровом и прљавштином. Њихове троугласте уши стрше са главе и имају малене стубасте репове.

Ове животиње имају кратке, моћне ноге на којима су велике, тешке канџе које вомбати могу користити за копање. Они су торбари, па женке имају врећице у којима одгајају своје бебе, али врећице су окренуте уназад, према реповима, тако да бебе не буду засипане прљавштином док њихове мајке копају тунеле и рупе.

Вомбати су дуги од 80 до 129 цм од 31 до 47 инча, а тешки су од 14 до 36,29 кг. То је отприлике исте тежине као и одрасли лабрадор ретривер, али на кратким ногама због којих вомбат стоји не више од колена одрасле особе. Највећи икад забележени вомбат тежио је 40 килограма, приближно исте тежине као новорођено теле. Живео је у парку дивљих животиња у Аустралији и био је познат као „Патрицк“.

Уобичајени вомбати обично живе сами у појединачним јазбинама. Длакави носеви могу да деле велику јазбину са другима ове врсте. Ове јазбине могу бити дугачке скоро 30 стопа са чак 20 улаза. Група вомбата назива се руља или колонија.

Типично стидљиви, вомбати су ноћни. Људи могу живети на истом подручју, а притом никада не виде вомбат, јер се ове животиње обично крију од опасности. Упркос својој стидљивости, у неким ситуацијама могу постати врло агресивни, посебно око времена размножавања када ће се угристи и огребати. Права борба је ретка, међутим, обично ће вомбат који изгуби борбу напустити радије него да се бори док се не повреди.

Вомбати имају дебели слој хрскавице који покрива њихове задње крајеве. Ако предатор покуша да нападне вомбат, запутиће се у његову јазбину, остављајући само задњи део за предатора. Животиња која напада обично није у стању да загризе ову жилаву хрскавицу, па вомбат избегне опасност. Вомбат такође може да користи задње ноге да удара грабежљивца, често га повређујући тешким задњим канџама.

Вомбат стојећи у трави

Вомбат Хабитат

Вомбати живе само у Аустралији или на Тасманији. Њихов домет је ограничен на делове југоисточне Аустралије дуж обале, плус Тасманију и острво Флиндерс. Некада су покривали више територија, али сукоби са људима плус борбе са животном средином довели су до смањења њиховог броја и њихове територије. Вомбати се могу наћи на отвореним површинама, како у планинама, тако и на равним земљиштима, све док има довољно отвореног простора да копају своје јазбине.

Ноћни вомбати дању спавају у својим јазбинама, ноћу излазећи да се хране. Будући да су ноћни, људи ретко виде вомбате. Њихове јаме муче сточаре, јер могу нанети повреду стоци, па би сточари, који открију вомбате на својој земљи, могли да их се реше.

Вомбат Диет

Вомбати су вегетаријанци који једу већину различитих биљака које расту на њиховим територијама. То укључује копљанску траву, снежне гомиле, зачинско биље, корење траве, дрвеће, грмље, гљиве као што су печурке, кора, грмље, маховина, биљке у маршу и лишће. Они више воле нежне младе биљке, али јешће готово све кад их пронађу, укључујући поврће које узгајају људи. Ако буде суше, вомбати ће ископати траву да би дошли до корена траве да би јели.

Вомбатима је потребно мање хране него осталим животињама исте величине, јер имају врло спор метаболизам. То значи да не морају трошити толико времена тражећи храну, омогућавајући им уштеду енергије. Такође су развили способност да проведу чак две недеље варећи храну, дајући телу времена да извуче што више хранљивих састојака из хране коју једу.

Будући да живе у врло сувој клими, вомбати са длакавим носом прилагођени су одласку дужих периода без потребе за пићем воде. Већину својих потреба за водом задовољавају водом коју добију из биљака и роса која цури. Уобичајени вомбати ће тражити воду да пију. Сви вомбати уживају у пићу након кише и тражиће локве и базене.



Вомбат Предаторс анд Тхреатс

Вомбате лови неколико различитих предатора, укључујући дингое , лисице , и Тасмански ђаволи . Младе вомбате такође плени орлови и сове . У многим областима, пси убити вомбате. Људи су једна од највећих претњи за вомбате, јер их многи људи штете или штеточине и ловиће их, хватати и тровати да би их се решили. Иако су вомбати заштићени на већини њихове територије, подручја и даље остају тамо где их људи рутински убијају.

Остале животиње се такође такмиче са вомбатима за неколико ресурса доступних у подручјима у којима живе. Зечеви , овце , и говеда су све животиње које су људи увели и сада истјерују вомбате са својих природних територија. Не само да једу исту храну, већ ће се зечеви уселити у јазбине вомбата ако могу, а стока ће их рушити ако их згазе.

Изгладњивање убија многе вомбате, посебно у сушним годинама. Још једна озбиљна претња за вомбате је присуство путева. Аутомобиле ноћу рутински убијају јер их је у мраку тешко уочити. Сваке године се убије на стотине, и одраслих и беба.

Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) навести је уобичајени вомбат као животињу која најмање забрињава (ЛЦ), што значи да у овом тренутку не постоји забринутост да ће они изумрети. Јужњачки вомбат са длакавим носом такође је наведен као најмање забрињавајући. Међутим, сматра се да је северњачки вомбат длакавих носа критично угрожен, а само око 500 их је преживело у дивљини.

Репродукција вомбата, бебе и животни век

Вомбати су обично зрели и могу да рађају бебе до две године. Немају одређену сезону размножавања. Када је женка спремна за размножавање, разбацаће своје коцке каке по околини у којој живи. На овим коцкама су феромони који сигнализирају да је спремна за било ког мушкарца у околини. Пар ће се окупити ради размножавања, али онда ће се раздвојити и мајка ће сама одгајати бебу, звану џои.

Вомбат је торбарски, што значи да женке имају врећице у којима носе своје бебе након што се роде. Гестацијско време је 20 до 22 дана и обично даје само једног весеља. Када се беба роди, она је сићушна, беспомоћна, слепа и отприлике је величине зрна желеа. Не може преживети само од себе. Након рођења, џои се упутио до мајчине торбице и попео се унутра, где ће остати до шест месеци. У овом тренутку, спремно је за излазак и почиње да истражује свет, али попеће се назад у торбицу ради сигурности или удобности и остаће са мајком још годину дана.

Уобичајено је да вомбати живе од 5 до 20 година у дивљини, мада је познато да вомбати у заточеништву имају чак 30 година. Дивљи вомбати често постају жртве предатора, болести, глади или их удари аутомобил када покушава ноћу да пређе цесту.

Вомбат Становништво

Број вомбата који живе у дивљини није познат. Уобичајених вомбата сматра се обилним, али тренутно нема процена колико их има. Врсте су наведене као најмање забрињавајуће, што значи да се чини да је њихов број довољан да их одржи.

Процене за број јужних длакавих носача претпостављају да њихова популација износи негде између 100.000 и 300.000. Они су такође наведени као врста која најмање забрињава. Број северних вомбата длакавих носа је познатији, јер живе у врло малом делу дивљине у југоисточној Аустралији. Захваљујући напорима за очување, ова врста се повећава, али их још увек има мање од 500 и даље се сматрају критично угрожено .

Прикажи све 33 животиње које почињу са В.

Занимљиви Чланци