Борнео Слон

Научна класификација слона Борнео

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Пробосцидеа
Породица
Елепхантидае
Род
Елепхас
Научно име
Елепхас Макимус Борнеенсис

Статус заштите слона Борнео:

Критично угрожено

Борнео Елепхант Локација:

Азија
Оцеан

Чињенице о слону Борнео

Главни плен
Трава, воће, корење
Специфичност
Дуг труп и велика стопала
Станиште
Прашума и тропско шумско подручје
Предаторс
Човече, Тигре
Дијета
Биљојед
Просечна величина легла
1
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Тип
Сисар
Слоган
Најмања врста слона!

Физичке карактеристике слона Борнео

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
Тип коже
Кожа
Максимална брзина
27 мпх
Животни век
55 - 70 година
Тежина
3.000 кг - 5.000 кг (6.500 лбс - 11.000 лбс)
Висина
2м - 3м (7фт - 10фт)

Слон Борнео је подврста азијског слона и једини члан врсте који борави на острву Борнео.



Ова подврста такође носи алтернативно име пигмејски слон. Међутим, у овом гигантском створењу нема ништа мало. По било ком мерењу, то је и даље највећа копнена животиња на острву Борнео. Много тога о његовом понашању остаје непознато. Све док Светски фонд за дивље животиње 2005. године није причврстио сателитске огрлице на неколико слонова на Борнеу, већина онога што знамо о овој подврсти темељила се на екстраполацији из студије других азијских слонова. Како његова судбина виси о концу, сада је трка с временом како би се спасило од изумирања.



4 невероватне чињенице о слону Борнео

  • Слон Борнео последњи пут је делио заједничког претка са својим азијским рођацимаПре 300 000 година. Изолован од друге подврсте, еволуирао је одвојено на острву Борнео, никада не размењујући гене са другим популацијама слонова.
  • Азијски слонови растушест комплета зубатоком свог живота.
  • Женским азијским слоновима обично недостају кљове, али они имају дугачке зубе зване штипаљке смештене одмах иза горњих усана.
  • Слоново труп је импресиван инструмент који је готово сличан људској руци. Једна од невероватнијих чињеница о томе је способностодломити гране и отјерати муве.

Научно име Борнео Елепхант

Научно име слона Борнео јеЕлапхас макимус борнеенсис.Елепхасочигледно је име породице слонова које укључује обоје Афрички слонови и Азијски слонови .Макимуспрецизан је научни назив азијске врсте слонова. Као што сте можда већ знали, то је латински израз који значи највећи или највећи, а који одражава величину азијског слона. Ту добијамо и енглески термин максимум.Борнеенсис, латинизована реч за Борнео, односи се само на одређене подврсте Борнеа. Заправо постоје укупно четири подврсте азијског слона. Преостала три су Шри Ланка слон , Слон Суматра , и Индијски слон . Верује се да је слон Борнео еволуирао довољно далеко од свог азијског колеге да оправдава одвојено означавање подврсте.

Изглед слона Борнео

Слон Борнео дели многе заједничке особине са својим азијским рођацима: глава са две куполе, мање заобљене уши, четири копита на задњем стопалу и сива кожа са ситним изливима длаке. Али такође показује многе физичке разлике, укључујући исправљене кљове и дужи реп. Азијски слон је углавном мањи од афричког, али је слон Борнео око 30% мањи од осталих азијских слонова. Мали је, у овом случају, релативан, јер слон Борнео мери између 8,2 и 9,8 стопа и тежине између 6.500 и 11.000 фунти. Мужјаци имају просечно много већу тежину од женки.



Слон Борнео изолован на белој позадини

Понашање слона Борнео

Слоново труп је свеобухватан невероватан инструмент. Захваљујући великој концентрацији мишића и живаца, то је главно средство путем којег слон ступа у интеракцију са светом: дисање, мирисање, пијење, комуникација и грабећи предмете. (Такође има додатак налик прсту на крају који вам помаже у томе.)

Слону је потребан подједнако импресиван мозак да изврши све ове невероватне подвиге својим трупом. Слонови Борнео нису широко проучавани због њихове спознаје, али породица слонова у целини има високо развијени неокортекс (слично као људи , мајмуни и делфини ) који му омогућава употребу алата, препознавање себе у огледалу, решавање сложених проблема, опонашање понашања и осећање низа сложених емоција. Посматрања сугеришу да слон може да доживи тугу и тугу због смрти блиског пријатеља или члана породице.

Стадо је центар свих друштвених активности и свакодневног живота неких слонова. Ова високо кооперативна и алтруистичка јединица састоји се од пет до 20 одраслих женки (званих краве) и њихових потомака. Мужјаци бикова обично сами одлутају у младости или се придруже мушким нежењама, али женке углавном остају са истим стадом током већег дела свог живота. Најстарија и највећа женка обично постаје матријарх читавог стада. Помаже групи да доноси одлуке и упућује млађе мајке како да брину о својој деци.



Азијски слон је крепускуларна врста, што значи да спава током дана и већину својих активности обавља током зоре и сумрака. Пркосећи свом прилично гломазном стереотипу, слон је брзи тркач и изненађујуће добар пливач. Може да потопи цело тело у воду да се охлади. Изнад воде видљиво је само његово дебло како би лакше дисало. Слон ће се такође покрити блатом или земљом како би током топлијих месеци одржавао телесну температуру нижом.

Живот стада врти се око номадског постојања. То значи да лута масивном територијом у потрази за рупама и богатим изворима хране. Више група ће се понекад удружити на основу сезоне, станишта и других услова.

Станиште слона Борнео

Слон Борнео, како и само име говори, ендем је североисточног дела острва Борнео . Иако изолован од остатка Азија , Борнео је једно од највећих острва на Пацифику и извор огромне биолошке разноликости. Највећа концентрација слона Борнео налази се у малезијској држави Сабах на самом северном врху острва. Овде лута шумама и травњацима 12 до 18 сати дневно у потрази за ресурсима.

Дијета слонова на Борнеу

Слон Борнео је биљоједа животиња која се храни разноврсном исхраном различитих биљних врста, укључујући цвеће, воће, лишће, житарице и кору. Да би се одржао, један слон сам може да поједе стотине килограма хране у једном дану било пасањем уз земљу или прегледавањем лишћа и изданака дрвећа. Дебло функционише као свестрани уд који може да ухвати вегетацију и храну донесе устима.

Борнео Елепхант Предаторс анд Тхреатс

Због своје застрашујуће величине, слон Борнео нема чега да се плаши ниједног природног предатора. Чак су и најмлађи слонови прилично велики и у сваком случају заштићени стадом. Једина стварна претња је човечанство. Будући да је за ову подврсту потребна велика количина земље на којој ће се живети, крчење шума за сечу шума, пољопривреду и плантаже деградирало је њено природно станиште, што не само да ствара уситњене популације, већ доводи и до директне конфронтације са људима. Слонове понекад убијају или им наносе штету јер случајно уништавају усеве док се крећу кроз фарме и плантаже. Неки слонови су само жртва несрећних околности. Процењује се да је око 20% ове подврсте задобило повреде од илегалних замки да би уловило мању дивљач.

Размножавање слона Борнео, бебе и животни век

Репродуктивне навике слона Борнео нису добро проучене, али на основу онога што знамо о другим азијским слоновима може се екстраполовати неколико чињеница. Најважнији елемент мушког сексуалног понашања је привремено стање које се назива мошт. Током ових периода, мушки хормони постају повишени, а тестиси увећани. То омогућава мужјаку у мошу да се такмичи са осталим слоновима (који обично нису у мошту) за сексуална права женке рвањем, гурањем или набијањем кљова. Слабији мужјак попустиће јачем мужјаку пре него што се ова такмичења претворе у озбиљну и смртоносну борбу. Овај систем има тенденцију да фаворизује старије мушкарце, јер мошт добива на интензитету са годинама.

Иако се слонови могу парити током целе године, верује се да је женска слонка репродуктивно пријемчива само ограничено доба године. Она ће показати своју сексуалну расположивост кроз разне вокализације и покрете, покрећући мушкарце да се такмиче за њену наклоност. Обично је њен избор са ким ће се парити, али више воли мушкарце који су у мошту јер је то сигнал снаге и доминације.

Након копулације, мужјак ће понекад остати са женом довољно дуго да је спречи да се пари са било ким другим, али иначе не игра никакву улогу у родитељској бризи. Једном када отац оде, женка носи младо потомство око 22 месеца, што је можда најдуже од свих врста сисара на свету. Одједном даје само једно теле, а ретко има близанце. То је зато што азијски слон има изузетно дуго време развоја.

Иако почињу да теже више од 100 килограма, телади треба пуно да порасту пре него што достигну пуну величину. Дете ће дојити мајчино млеко најмање две године након рођења, али потпуно одвикавање се не дешава скоро четири године. Током овог времена, и мајка и њени рођаци ће узети активну улогу у развоју телета. Они ће телету пружити заштиту и туторство док оно не буде спремно за самосталност. Због масовних инвестиција потребних за узгој потомства, она се узгаја само једном у четири до пет година.

И мушкарци и жене постају полно зрели са око 10 до 15 година. Ако је слон под стресом, сексуална зрелост може се одложити за још неколико година. Типични животни век ове врсте је око 50 година у дивљини, мада неке јединке могу да живе и до 60 или 70 година.

Становништво слона Борнео

Слон Борнео је угрожен врста са мање од 1.500 јединки које су остале у дивљини. Процењује се да је број становништва опао за око 60% од 1980. године. Да би створили одрживије праксе пошумљавања, неке организације попут Светског фонда за дивље животиње раде са локалним управницима плантажа и власницима у близини станишта слона како би створили пошумљене коридоре дивљих животиња како би омогућили слободно кретање између уситњених подручја. Ово би такође требало да смањи сукобе са људима.

Слонови Борнео у зоолошком врту

Тхе Орегон Зоо има јединог слона Борнео у Сједињеним Државама: женку по имену Цхендра. Рођена је у Сабаху, Малезија 1993. и касније пронађена како лута око плантаже палминог уља, гладна и сама, са ранама на предњим ногама и левом оку. Неприкладна за живот у дивљини, дошла је у посед зоолошког врта у Орегону 1999. Цхендра је сада смештена у одељењу за слонове заједно са осталим азијским слоновима. Овај одељак има три међусобно повезана спољашња простора за лутање слонова, плус станице за храњење, блато од блата и масиван базен.

Честа питања о слону Борнео

хттпс://ввв.ворлдвилдлифе.орг/специес/борнеан-елепхантхттпс://ввв.натионалгеограпхиц.цом/анималс/маммалс/а/асиан-елепхант/хттпс://ввв.британница.цом/стори/вхатс-тхе- разлика између азијских и афричких слоновахттпс: //анималдиверсити.орг/аццоунтс/Елепхас_макимус/хттпс: //ввф.панда.орг/дисцовер/оур_фоцус/форестс_працтице/дефорестатион_фронтс2/дефорестатион_ин_борнео_анд_суматра/ Погледајте свих 74 животиње које почињу са Б.

Занимљиви Чланци