Ему

Ему научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Цасуарииформес
Породица
Цасуариидае
Род
Дромаиус
Научно име
Дромаиус новаехолландиае

Статус очувања емуа:

Најмање брига

Ему Лоцатион:

Океанија

Чињенице о емуу

Главни плен
Воће, семе, инсекти, цвеће
Специфичност
Огромна величина тела и велике очи
Станиште
Отворени травњаци са грмљем близу воде
Предаторс
Човек, дивљи пси, птице грабљивице
Дијета
Свејед
Начин живота
  • Стадо
Омиљена храна
Воће
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
Једанаест
Слоган
Највећа птица у Аустралији!

Физичке карактеристике емуа

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црн
Тип коже
Перје
Максимална брзина
25 мпх
Животни век
12 - 20 година
Тежина
18кг - 60кг (40лбс - 132лбс)
Висина
1,5м - 1,9м (4,9фт - 6,2фт)

„Ему трчи 9 стопа“



Емус прави свој дом на аустралијском континенту. Они могу нарасти до 6,2 стопе. Ова птица је по изгледу слична ноју. Емус су свеједи који једу семе, воће, инсекте и мале животиње. Животни век им је од 5 до 10 година у дивљини.



5 невероватних чињеница о емуу!

  • Ему има препознатљив позив који се може чути на километар
  • Главни предатори емуа су дингои, орлови и јастребови
  • Ему има прозирну мембрану преко сваког ока да га заштити од прашине у ваздуху
  • Емус је све време у покрету у потрази за храном и водом
  • Емус има крила, али не лети

Ему научно име

Тхе научно име јер ему је Дромаиус новаехолландиае. Реч Дромаиус је грчко што значи тркач, а реч новаехолландиае значи Нови Холландер. Нев Холландер се позива на почетну класификацију ове птице као Нев Холланд Цассовари.

Припада породици Дромаиидае и спада у класу Авес. Постоје 4 подврсте емуса. Научно име сваког од њих је:



• Д. новаехолландиае новаехолландиае
• Д. новаехолландиае воодварди
• Д. новаехолландиае ротхсцхилди
• Д. Гребе диемененсис

Изглед и понашање емуа

Емус има тамно смеђе перје које старењем добија светлију нијансу смеђе боје. На врату и глави имају плавичасту кожу. Ему се креће од 4,9 до 6,2 стопе висине. Тешки су од 66 до 121 килограм. Као пример, ему висок 6 стопа висине је једнак гомили од 5 игара за куглање. Ему тежак 120 килограма тежак је две трећине колико и одрасли кенгур.

Емус има 2 дуге ноге са по 3 прста на свакој нози. Ове птице нису у стању да лете, па користе дуге ноге да побегну од предатора. Такође имају прилично дуг корак у трчању. Један корак емуа може бити дугачак 9 стопа. Само помислите, 9 стопа је једнако половини висине одрасле жирафе.



Поред тога што ноге користе за трчање, емус их користи за ударање предатора. Њихов снажни ударац, заједно са оштрим ноктима на прстима, може нанети повреду предаторима дајући овој птици време за бег. Брзи ударац емуом може чак и да убије динга.

Ова птица испушта пуно звукова. Комуницира са другим емусима гунђањем, лајањем, ударањем и бубњањем. У ствари, име ему потиче од звука који производи. Е-му! Понекад испуштају звукове како би упозорили друге емусе на подручју предатора који се приближава. Такође, емуси испуштају пуно звукова да упозоре друге емусе да се држе даље од свог гнезда и јаја. Њихови позиви могу се чути на километар даље. Укратко, ово дефинитивно нису тихе птице!

Емус су усамљене птице, али могу да формирају групе када путују у друго подручје како би пронашли већу залиху хране. Група емуа позната је као руља. Руљу емуса чини око 20 птица.

Они су неагресивне птице уколико се не осећају угроженима од друге животиње или особе. Веома су агресивни једни према другима током сезоне размножавања.

Ему тражи храну у песку
Ему тражи храну у песку

Ему против ноја

Ему и ној слични су по изгледу и обоје су нелетеће птице. Али између њих постоје неке изразите разлике.

Велика је разлика у величини између ове две птице. Емус је друга по величини птица на свету, док је ној највећи. Такође, када трчање ему корача 9 стопа, док ној трчи 16 стопа!

Нојеви могу трчати брже од емуса. Највећа брзина ноја је 43 мпх. Највећа брзина емуа је 31 мпх.

Емус пије пуно воде. У ствари, они обично пију око два и по галона воде сваког дана. Замислите 2 литре боца млека у вашем фрижидеру. Плус, још пола бокала! Алтернативно, ној може да остане без воде 2 недеље. Доста влаге добијају из траве и биљака.

Постоје чак и разлике између јаја ове две птице. Јаје емуа је светло зелено, док је јаје нојева светло браон. Што се тиче величине, једно ему јаје је величине 10 пилећих јаја. Једно нојево јаје је величине 24 пилећа јаја!

Ему Хабитат

Емус живи на аустралијском континенту. Конкретно, налазе се у свим државама у Аустралији, осим у Тасманији. Травњаци и суве шуме су њихово главно станиште. Непрестано се крећу у настојању да пронађу више хране и извора воде. Обично путују од 9 до 15 миља дневно.

Ему има прозирну мембрану преко сваког ока која служи као заштита од прашине и остатака на сувим стаништима. Ова мембрана такође помаже да им очи буду влажне.

Ова птица живи у углавном умереној клими, мада се неке налазе у снежним планинама Аустралије. Дуго перје емуа доприноси одржавању стабилне телесне температуре. Ако је ему у посебно хладном подручју, он пуше дугачким перјем у покушају да зароби ваздух испод себе. Овај заробљени ваздух помаже у изолацији птице од хладних температура. Понекад се дахћу (попут пса) да се охладе у врућим деловима Аустралије. Јесте ли икада видели птицу која се дахће попут пса?

Ове птице мигрирају на југ у Аустралији током зиме, а лети се крећу на север. Срећом, лако се могу прилагодити различитим климатским условима.

Ему дијета

Шта једу емуси? Емус су свеједи. Једу воће, семе, бубе , мали гмизавци па чак и измета других животиња.

Емус нема зубе па не може самљети биљке и животиње које једу. Дакле, прогутају ситне каменчиће који улазе у њихов желудац (део емуовог желуца). Шљунак меље комаде хране за правилну пробаву.

Емус ширењем семена доприноси екосистему. Ове птице једу пуно биљака, воћа и семена. Кад за собом оставе измет, растурају семе тако да може да расте више биљака. Размисли о томе. Емус свакодневно лута од 9 до 15 миља. То значи да бацају семе у разна подручја током свог станишта.

Они такође помажу у контроли популације инсеката једући бубе , бубашвабе и друге грешке.

Ему предатори и претње

Дингоес главни су предатори емуса. То има смисла јер дингои имају исто станиште као и емус. Покушавају да украду јаја емуа као и њихова младунца.

Пар динга може да циља одређено гнездо емуа. Један од њих омета родитељски ему који седи на гнезду, док се други динго затвара и краде јаје или младунче. Дингое су познати по крадљивом приступу лову на плен.

Дингое такође нападају одрасле емусе пуне величине. Можда ће покушати да ухвате птицу за врат или главу да је повуку доле. Да би се одбранили, емус удара у дингое или једноставно покушава да побегне. Понекад емуси покушавају да уплаше дингое правећи сиктајући звук.

Укључују још два предатора орлови и јастребови. Ему се тешко може борити против ових предатора.

Статус очувања ему је Најмање брига . Популација емуса је категорисана као стабилна. Има их широм Аустралије, осим на Тасманији. То је зато што су ове птице некада ловили европски насељеници што је проузроковало драстичан пад њихове популације.

Емус у својим телима производи уље које се користи за лекове, креме и друге производе. Понекад се ове птице лове и убијају како би добиле ово уље. Али ова активност криволова није проузроковала велико смањење њихове укупне популације.

У прошлости, емус је лутао фармама да би јео семе, због чега су фармери изгубили делове усева. Сматрани су штеточинама. Данас многи пољопривредници граде високе ограде како би имус држали даље од својих усева. Емус не може прескочити ове високе ограде.

Репродукција емуа, бебе и животни век

Сезона размножавања емуса пада у децембру и јануару. Женке полажу јаја у априлу, мају или јуну. Мушки ему шепури се око женке која му мрси перје. Женка има одређени позив који мушкарцу говори да је заинтересована. Женка полаже од 5 до 15 јаја у групи или у квацилу. Свако јаје тежи мало више од једног килограма. Мушки ему гради гнездо и седи на јајима. Ему гнездо је изграђено на земљи од траве и суве четке. Женка уопште не седи на јајима. У то време оставља јаја и понекад се удружује са другим мужјацима. Емуси су полигамни (имају више супружника).

Период инкубације јаја ему је 56 дана. Поређења ради, период инкубације нојевих јаја је око 40 дана. Док седи на јајима, мужјак не једе и не пије. Масноћа ускладиштена у његовом телу служи за исхрану и он пије воду из оближњих биљака. Мушки ему устаје и с времена на време окреће јаја.

Ново излежени беби ему зван пилић је висок 9,8 инча. Новорођене пилиће имају слој пухастог перја и отворених очију. Током првих неколико месеци након што се пилићи излегу, отац ему жестоко брани гнездо и младе од било каквих претњи. Пилићи остају са родитељем око 18 месеци пре него што се осамостале. Једу мале инсекте и вегетацију, а отац ему их учи да лови.

Емус је осетљив на унутрашње паразите, укључујући округле и плућне глисте.

Животни век ему је 5 до 10 година. У заточеништву могу да живе од 15 до 20 година. Најстарији ему имао је 38 година.

Ему Становништво

Према ИУЦН-овој црвеној листи угрожених врста, популацију емуса чини 630 000 до 725 000 зрелих јединки.

Статус очувања ему је најмање забринут са стабилном популацијом.

Емус у зоолошком врту

• Посетите емус на Зоолошки врт у Сан Дијегу .
• Емус су изложени у Лоуисвилле Зоо .
• Тхе Денвер Зоо има и емус!

Прикажи све 22 животиње које почињу са Е.

Занимљиви Чланци