Хермелин

Научна класификација хермелина

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Мустелидае
Род
Мустела
Научно име
Мустела ерминеа

Статус очувања хермелина:

Најмање брига

Локација хермелина:

Азија
Евроазија
Европа
Северна Америка
Океанија

Чињеница о хермелинима:

Веома храбар и свиреп предатор!

Чињенице о хермелинима

Име Јанга
Комплети
Групно понашање
  • Самотан
Забава чињеница
Веома храбар и свиреп предатор!
Процењена величина становништва
Непознат
Највећа пријетња
Губитак станишта
Најизразитија карактеристика
Цик-цак покрет
Друга имена)
Прстенаста или краткорепа ласица
Величина легла
Четири до 18
Станиште
Шуме и шуме
Предаторс
Јазавци, лисице, којоти, орлови, сове и ласице
Дијета
Месојед
Омиљена храна
Глодари, ровке, зечеви, жабе, инсекти, птице и јаја
Уобичајено име
Хермелин
Локација
Европи, Азији и Северној Америци
Група
Сисари

Физичке карактеристике хермелина

Боја
  • Браон
  • Црн
  • бео
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
8 мпх
Животни век
Седам до десет година
Тежина
60г - 110г (2.1оз - 3.9оз)
Дужина
23цм - 31цм (9ин - 12ин)
Старост полне зрелости
Неколико месеци до годину дана

Упркос својој малој величини, хермелин има репутацију жестоког и територијалног месоједа који може да захвати животиње чак и веће од себе.



Хермелин је врста ласице витког тела која насељава умерени и арктички регион Евроазије и Северне Америке. Такође позната под називом стоат или краткорепа ласица, ова врста игра важну улогу у екосистему и као предатор и као плен животиња.



3 чињенице о хермелинима

  • Хермелин има прилично луксузан крзнени капут који је вековима био привлачан вишим класама неких друштава. Кожа хермелина досегла је врхунац популарности у Европи из 15. века, када је означавала моћ и статус.
  • Једна од најпознатијих слика коју је икада произвео Леонардо да Винци једноставно је позната као Дама са хермелином. Изгледа између 1489. и 1490. године, чини се да приказује неидентификовану жену (можда љубавницу италијанског принца која је у то време запошљавала Леонарда) како у рукама грли малу хермелин.
  • Хермелин је вероватно еволуирао пре једног или два милиона година. Прво се појавила у Европи и Азији, прешла је Берингов пролаз и населила Северну Америку. Отпорно понашање хермелина омогућило му је да преживи последње ледено доба.

Научно име хермелина

Научно име хермелина је Мустела ерминеа. Мустела описује род од ласице , минкс, твор , и полете са сличним физичким карактеристикама и понашањем. Удаљеније је повезано са јазавци , видре , и волверинес у породици Мустелида. Ови Мустелиди такође припадају реду Канивора. Захваљујући широкој распрострањености широм света, хермелин има доста регионалних варијација. Отприлике 37 подврста има широм његовог природног подручја.

Имена хермелина и стоата, иако описују исту ствар, имају потпуно различито порекло. Чини се да Стоат потиче од холандске речи стоут. Назив хермелин вероватно потиче од старофранцуске речи која се односи на његово бело крзно, али није јасно одакле је настала пре тога.



Изглед и понашање хермелина

Ако сте икада лично или на слици видели хермелина, тада бисте знали да личи на ласицу. Има дугачко тело и врат, кратке ноге, црне очи, округле уши и главу попут глодара из које излазе нежни бркови. Крзно подлеже невероватној трансформацији с променом годишњих доба. Претвара се из смеђе и жућкасто беле у лето у готово чисто белу зими. Врх репа је такође црн. Тежак мање од килограма, хермелин је прилично мала врста. Мушки хермелин има дужину тела до 12 инча и још 5 инча са укљученим репом. Жене су у просеку нешто мање.

Са својим оштрим канџама и зубима, мала величина хермелина је више него надокнађена прилично жилавим понашањем. Чак и много већи грабежљивци морају бити опрезни када нападају хермелина. Можда из репродуктивних разлога, мушкарци имају тенденцију да буду доминантнији и агресивнији од жена. Убрзо након постизања независности, они траже велике територије за себе, узимајући их на силу ако је потребно. С друге стране, женка тежи да остане на истом месту као и њено рођење. У просеку, појединачни хермелин може да уреже територију од око 25 до 100 хектара. То је прилично мало земље за тако малу животињу, иако се територија мужјака и женке понекад преклапа.

Хермелин се смењује између сна и будности током целог дана, али најактивније лови током ноћи. Са својим витким и гипким телом, креће се у необичном цик-цак обрасцу напред-назад одскачући од тла са око 20 инча по скоку. Поглед на хермелин зими како скаче кроз високи снег, повремено стршећи главу, може бити прилично комичан. Иако је углавном копнени, такође је врло компетентан пливач и пењач. Просечни хермелин може на крају прећи више од девет миља сваке ноћи. Веома је марљиво гледати сваки кутак у потрази за храном.



Хермелин готово сав свој лов и исхрану обавља сам. Долази заједно са осталим члановима врсте током сезоне размножавања да би се копулирао. Чини се да хермелин има врло ограничен низ вокализација за међусобну комуникацију. Ретко ћете чути како хермелин издаје било какав гласан звук осим сиктања, вриштања и гунђања као упозорење или аларм. Уместо тога, његов најчешћи облик комуникације је испуштање мириса из њихове аналне жлезде да би означио територију и једно другом рекламирао своју сексуалну доступност.

Мушки хермелин или стоат, Мустела ерминеа
Мушки хермелин или стоат, Мустела ерминеа

Станиште хермелина

Природно подручје хермелина покрива веома велико подручје. Обухвата северни део умерене и арктичке територије који се обавија око Евроазије и Северне Америке. Ова животиња се налази на северу до Северног леденог океана и Гренланда и на југу до Калифорније и Шпаније. Такође је уведен на Нови Зеланд у 19. веку у покушају да контролише локалну популацију зечева. Међутим, уместо да само уништава зечеве, хермелин је такође појео многе локалне популације птица, што је смањило бројност популације. Из тог разлога, многи Новозеланђани сматрају да је инвазивна врста.

Примарно место становања хермелина укључује шуме, мочваре и било које равнице непосредно уз њих. Његова природна територија готово се никада не протеже на велика отворена подручја као што су Велике равнице. Хермелин ће се настанити у било ком затвореном малом простору, укључујући корење дрвећа, јаме, камене зидове и шупље трупце. Није нарочито избирљив у детаљима својих животних аранжмана. Хермелин нема способност да копа сопствену јаму. Уместо тога, или проналази напуштене јазбине или заузима место животиње коју је управо убио.

Дијета од хермелина

Прехрана хермелина састоји се првенствено од малих сисара као што су глодари, ровке и зечеви . Такође ово меша са жабе , риба , инсекти , птице , јаја и било које друго месо које може наћи. Хермелин се не плаши да нападне плен толико велик као сам, али захтева другачију стратегију лова. Да би убио ове веће животиње, хермелин ће га ухватити за грло и искрварити. Да би убио мањи плен, за поређење, хермелин ће зубима уронити у подножје лобање, убивши га готово тренутно. Ова врста може бити и сметња и помоћ човеку. С једне стране, понекад може позвати на репресалије од фармера нападајући пилиће. С друге стране, такође има тенденцију да лови глодаре и друге штеточине.

Предмети хермелина и претње

Упркос свом свирепом понашању, хермелин се суочава са многим претњама већих месождера попут јазавци , лисице , којоти , орлови , јастребови, сове, па чак и другарица дугорепа ласица. Али са својим оштрим зубима, великим канџама и моћним мошусом који емитује из аналних жлезда, хермелин је више него погодан за већину предатора и ретко је први избор оброка.

Много векова, хермелина су људи историјски ловили због крзна како би створио кожице. Беле зимске кожице су понекад биле цењене од стране европских краљева током средњег века. Иако се шуме понекад крче ради пољопривреде или становања, то није довољно да би представљало значајну претњу по здравље светске популације хермелина.

Репродукција хермелина, бебе и животни век

Хермелин је врло промискуитетна врста која може имати више партнера за парење током сезоне размножавања (која обично траје између касног пролећа и раног лета). Мужјак ће понекад покушати да стекне наклоност женке доносећи јој свеже убијени плен. Једном када се копулирају, отац иначе игра врло мало улоге у стварном развоју потомства.

Упркос томе што има више периода током године, женка ће родити само једно легло, рођено у априлу или мају, након периода гестације од приближно 280 дана. Гестација траје толико дуго јер женка има способност да одложи имплантацију на неколико месеци, можда због доступности хране током зиме, с тим што се већина ембрионалног развоја догодила у последњем месецу трудноће. Вероватно ће поново затруднети пре него што су се претходни потомци уопште довољно развили да трајно напусте гнездо.

Типична величина легла је између четири и девет јединки са чак 18 потомака. Млади комплети, како их зову, излазе из материце са огртачем од белог крзна и без вида. Првих неколико недеља живота потпуно су зависни од мајке због хране и заштите. Потребно је отприлике два до три месеца да се хермелин развије довољно да започне лов са мајком, али комплети ће провести читаву прву годину свог живота учећи како правилно преживети у дивљини.

Због грабежљивости и болести код младунаца, просечни животни век хермелина је само једна или две године. Међутим, ако може да избегне рану смрт, максимални животни век је око седам до 10 година у дивљини. Мужјацима је потребно око годину дана да достигну полну зрелост, док женки достижу полну зрелост много брже око 60 до 70 дана.

Становништво хермелина

Према ИУЦН Црвени списак, који је најопсежнији заштитник на свету, врста хермелина је врста најмање брига . То значи да је број становника довољно висок да нису потребни посебни напори за очување како би се побољшало њихово стање. Међутим, свака различита подврста може се разликовати према броју популација и статусу очуваности. Сматра се, на пример, да постоји готово 500 000 хермелина раширених широм Британских острва. Није потпуно познато колико хермелина живи широм света.

Прикажи све 22 животиње које почињу са Е.

Занимљиви Чланци