Пере Давидс Јелен
Научна класификација јелена Пере Давидса
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Артиодацтила
- Породица
- Цервидае
- Пол
- Елафурус
- Научно име
- Цервус валлицхи
Статус заштите јелена Пере Давидс:
Изумрли у дивљиниПере Давидс место:
АзијаПере Давидс Деер Фацтс
- Име Иоунг
- Фавн
- Групно понашање
- Социал
- Процењена величина популације
- Мање од 2000
- Највећа претња
- Губитак станишта и лов
- Најизразитија карактеристика
- Дуге ноге, ребраста стопала, раширена копита
- Карактеристична карактеристика
- Дуге ноге, ребраста стопала, раширена копита
- друга имена)
- Љубави моја, Елапхуре
- Период трудноће
- 9 месеци
- Величина легла
- 1
- Станиште
- Мочваре и мочваре
- Предаторс
- Тигрови, људи
- Дијета
- Биљоједи
- Просечна величина легла
- 1
- Лифестиле
- Даили
- Уобичајено име
- Пере Давидов јелен
- Место
- Североисточна и источна-централна Кина
- Слоган
- Има каиш између прстију, помаже у пливању!
- Група
- А сисар
Физичке карактеристике јелена Пере Давидс
- Тип коже
- Коса
- Највећа брзина
- 18 мпх
- Животни вијек
- 18 година
- Тежина
- 298 - 441 лбс
- Висина
- 3.9 фт
- Дужина
- 6,5 фт - 7,21 фт
- Доба полне зрелости
- 2 године и 3 месеца
- Старост одвикавања
- 3 месеца
„Јелен Пере Давида има каишеве између прстију и одличан је пливач“
Пере Давидови јелени живе у великим групама. Они су биљоједи који углавном једу траву. Просечан животни век овог јелена је 18 година. Већина женки Пере Давид јелена има само једну бебу или младунче. Лавеж устаје и доји мајку у року од неколико сати од рођења.
5 чињеница о јелену Пере Давида
• Пере Давидов јелен потиче из североисточне и источно-централне Кине
• Живе у мочварама и мочварама
• Ови јелени рашире копита мрежама како би им помогли да пливају
• То су друштвене животиње које живе заједно у великим групама
• Ови јелени имају црвенкасту длаку лети и седу длаку зими
Научно име јелена Пере Давида
Иако је јелен Пере Давида уобичајено име ове животиње, њено научно име је Елапхурус давидианус. Латински израз Елапхурус значи да припада породици Цервидае (јелен). Давидианус се односи на француског зоолога и католичког свештеника оца Армана Давида који је открио овог јелена у Кини. Породица овог јелена је Цервидае, а класа је Маммалиа. У Француској је реч Переов отац, па је буквални превод имена овог сисара јелен оца Давида.
Кинези имају друго име за јелена Пере Давида. Реч је сибуксијанг и значи 'четири нису једнака'. Ово се односи на чињеницу да овај сисар има копита крава , врат а камила , реп а магарац и јелењи рогови. Другим речима, овај јелен има особине четири животиње које су све скупа у једну!
Изглед и понашање јелена Пере Давида
У лето, јелен Пере Давида има црвенкасто-браон капут са црном пругом на рамену. Али, зими, његов капут постаје сиво-браон. Ове боје помажу да се јелени камуфлирају током различитих годишњих доба. Мужјак јелена Пере Давида има рогове дуге од 21 до 31 центиметар. 31 инча дугачак рог је дужина две наслагане чуњеве за куглање. Мужјаци јелена користе своје рогове да се боре против других мужјака док се такмиче за женке током сезоне парења. Ови јелени могу устати на задње ноге и користити своје рогове у борби.
Пере Давидов јелен је дугачак од 6 ½ до нешто више од 7 метара. Јелен дугачак седам метара висок је као велика јелка. Такође, овај јелен може тежити од 298 лбс до 441 лбс. А јелен Пере Давида тежак 441 фунту тежи пола тежине одраслог коња. Иако је 441 кг највећа тежина јелена Пере Давида, белорепи јелен може нарасти до нешто више од 500 фунти.
Јелени Пере Давида имају копита, али се разликују од копита других врста јелена. Већина јелена има уска копита са притиснутим прстима. Алтернативно, јелен Пере Давида има копита која су преплетена између прстију. Зашто? Ова копита помажу јеленима Пере Давида да се крећу кроз воду док пливају у мочварама и мочварама. Многи од ових јелена проводе доста времена стојећи у води која може достићи висину рамена.
Јединствени дизајн копита овог јелена је одличан за пливање, али не доприноси његовој брзини. Јелен Пере Давида може трчати само око 18 миља на сат. Упоредите то са белим јеленом који може да достигне брзину до 30 миља на сат или више Соба ко може да трчи 50 миља на сат!
Ови јелени су друштвени, одлазећи сисари и воле да живе у великим групама које се понекад називају крдима, бандама или руљама. Када је Пере Давидових јелена било у изобиљу, у крду је можда било на десетине или чак стотине јелена. Осим тога, живот у крду пружа заштиту од предатора као нпр тигар . Када јелен почне да трчи, тигар има изазовно време да пронађе и издвоји једног јелена за напад. Поред тога, група јелена који трче може да повреди тигра који покушава да уђе у стадо.
Станиште јелена Петра Давида
Пере Давидови јелени су из североисточне и источно-централне Кине. Пореклом су из суптропске климе и живе у и око мочвара. Њихова копита омогућавају им да проводе много времена у пливању. Њихова копита им такође пружају подршку док ходају по блатњавим, влажним подручјима.
Дијета јелена Пере Давида
Шта једе јелен Пере Давида? Биљоједи су и хране се углавном травом. Међутим, ако нема довољно траве посебно зими, они ће јести водене биљке које расту у мочварама и око њих.
Јелени Пере Давида инстинктивно знају које врсте трава и биљака да једу. Али ако једу траву или другу вегетацију која је контаминирана хемикалијама или пестицидима, могу се јако разболети или умријети.
Предатори јелена и претње Пере Давида
Званични статус заштите јелена Пере Давида је Изумрли у дивљини. Крајем 1800-их, само неколико ових јелена је остало у Кини. Њихово становништво значајно су смањили људи који су их ловили и јели. Мала група ових јелена припадала је кинеском цару по имену Тонгзи. Али поплава је срушила ограду на којој су били јелени и они су побегли. Ове јелене су у том крају ловили и јели сељаци и војници. Дакле, када су живели у дивљини, њихов главни предатор је био човек . Тигрови су ловили и јелена Пере Давида.
Данас је релативно мало јелена Пере Давида који живе у заточеништву у зоолошким вртовима и светиштима. Улажу се напори да се повећа популација ових јелена док живе у заштићеним подручјима.
Пера Давид репродукција јелена, бебе и животни век
Сезона парења овог јелена је у јуну. Мужјак Пере Давид јелена придружује се групи женки да би се парио са једном или више њих. Током овог времена, мужјак јелена ће се вероватно борити са другим мужјацима јелена како би заштитио групу женки са којом је. Мушки јелени ударају или боксају својим роговима као начин борбе. Јачи мужјак побеђује.
Период гестације женке је око 9 месеци и она рађа живо дете, које се назива и а јелени у априлу или мају. Већина женки јелена Пере Давида има једно младунче. Имати два младунца одједном је ређе. Младунци при рођењу теже између 25 и 29 килограма и почињу брзо да расту!
Као и други младунци, ови јелени су рођени са белим мрљама на капуту. Пеге нестају како старе. Лаж види када се роди, али не може одмах да хода. Међутим, младунче се скоро одмах мучи да устане и стави тежину на ноге. Ово има пуно смисла. Ако би новорођено младунче било остављено на земљи у дивљини, било би рањиво на предаторе као што су тигрови или корсари лисице .
Младунче доји мајку док се не одбију и не почну да једу траву са старијим јеленом. Младунче остаје са мајком око 14 месеци када је спремно да преживи без њене помоћи.
Јелен Пере Давида живи у дивљини око 18 година. Најстарији јелен Пере Давида живео је 23 године у заточеништву, где су ови јелени добро збринути.
Пошто су ови јелени старији, склони су болестима које утичу на њихово мишићно ткиво, познатом и као миопатија. Иначе, ова врста миопатије је слична миопатији коња, која се јавља код коња.
Популација јелена Пере Давида
Иако је званични статус очувања јелена Пере Давида изумро у дивљини, постоје неки изузеци. Напори заштитника природе да повећају популацију почели су да раде. Неки од ових јелена се пуштају назад у дивљину у нади да ће се размножавати и још више повећати популацију. Такође, још увек има много јелена Пере Давида о којима се брине у зоолошким вртовима и другим светиштима. Број становника се процењује на око 2000.
Један од разлога за споро повећање популације овог сисара је тај што женка јелена има само једну бебу по леглу. Али ако популација јелена Пере Давида настави да расте, можда ће добити нови, ажурирани статус заштите.
Често постављана питања о јелену Пере Давида
Да ли је Пере Давидов јелен изумро?
Званично, јелени Пере Давида су наведени као изумрли у дивљини. Али то не значи да их нигде нема. Програми узгоја омогућили су да се неки од ових јелена пусте назад у дивљину. Поред тога, ту су јелени Пере Давида који су изложени у разним зоолошким вртовима у Кини, Сједињеним Државама и другде.
Колико је јелена Пере Давида остало?
У свету је остало око 2.000 ових јелена. Заштитници природе сваке године раде на повећању популације овог јелена.
Како је Пере Давидов јелен изумро у Кини?
Пере Давидови јелени су изумрли у дивљини у Кини, јер су их редовно ловили ради хране или спорта. Такође, губитак њиховог мочварног станишта допринео је масовном паду популације овог јелена. Изградња путева је једна ствар која одузима мочваре јелена Пере Давида и других животиња које тамо живе.
Шта једе јелен Пере Давида?
Овај јелен сваки дан једе траву. Међутим, ако трава није доступна у различито доба године, они ће јести водене биљке које расту у мочварама.
Ко је открио јелена Пере Давида?
Јелен је добио име по католичком свештенику и зоологу/ботаничару који га је открио. Његов отац се звао Арманд Давид. Открио је овог јелена као и многе друге врсте животиња и биљака на својим експедицијама у Кину средином 1800-их. Тамо је послат да документује ове врсте како би други могли да сазнају више о њима.
Погледајте свих 38 животиња које почињу са ПИзвори












