Сибирски тигар

Научна класификација сибирског тигра

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Маммалиа
Наручи
Царнивора
Породица
Фелидае
Род
Пантхера
Научно име
Пантхера Тигрис Алтаица

Статус заштите сибирског тигра:

Угрожени

Сибирски тигар Локација:

Азија
Евроазија

Чињенице о сибирском тигра

Главни плен
Јелен, говеда, дивље свиње
Станиште
Густа тропска шума
Предаторс
Људски
Дијета
Месојед
Просечна величина легла
3
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Јелен
Тип
Сисари
Слоган
Познат и као амурски тигар!

Физичке карактеристике сибирског тигра

Боја
  • Црн
  • бео
  • Наранџаста
Тип коже
Крзно
Максимална брзина
60 мпх
Животни век
18 - 25 година
Тежина
100кг - 350кг (220лбс - 770лбс)

Краљевски симбол снаге, моћи и снаге, сибирски тигар један је од најжешћих предатора на свету.



Са својом огромном величином и моћним телом, сибирски тигар се провлачи по густим шумама источне Азије у потрази за пленом. Специјално прилагођен хладној клими у којој борави, софистицирани је предатор способан да скине скоро сваку другу животињу, без обзира на њену величину. Али због вредности која се даје њеном луксузном крзну и наводних лековитих својстава његових делова, животиња је под сталном претњом изумирања од људских активности. За јачање тренутног броја становништва биће потребни прецизни напори на очувању и заштита локалних самоуправа.



НевероватноЧињенице о сибирском тигра!

  • Друга уобичајена имена за сибирског тигра укључују амурског тигра, манџурског тигра и корејског тигра.
  • Сибирски тигар важан је митолошки симбол неких аутохтоних култура у региону у којем живи.
  • Као људски отисак прста, ни два тигра немају потпуно исти образац пруга.
  • Пруге на тигра помажу да се тигар камуфлира, тако да се он може прикрасти и убити плен једним снажним ударцем.
  • Сибирским тигровима је потребна лутање огромним количинама природне територије, што их чини посебно подложним људском задирању и губитку станишта.

Научно име сибирског тигра

Научно име сибирског тигра јеПантхера тигрис алтаица. Реч „тигрис“ на старогрчком значи тигар. Међутим, Грци су реч позајмљивали из других језика, попут перзијског. Реч „алтаица“ изведена је из имена алтајске језичке групе, која се говори у централној и источној Азији.

Сибирски тигар је тренутно класификован као подврста тигра, што га чини уско повезаним са каспијским тигром, Бенгалски тигар , и малајски тигар. Било је неких расправа о томе колико подврста тигра заиста постоји, али генетска анализа је подржала идеју да укупно постоји можда чак шест различитих подврста. Иако су технички исте врсте, ове групе су географски раздвојене хиљадама километара широм Азије.

Тигар је део истог рода као и лав , Јагуар , и леопард . Вероватно се разгранао од остатка рода пре неколико милиона година, можда негде у Централној Азији. Тигар је у даљњем сродству са дивљим мачкама, одомаћеним мачке , и пуме у осталим родовима из породице фелид.

Изглед и понашање сибирског тигра

Сибирски тигрови су највећа и најмоћнија подврста тигрова на свету - и међу најмоћнијим животињама било које врсте било где. Величина тигра може да варира у великој мери, али највећи примерци могу бити дугачки око 11 стопа и тежине близу 700 или чак 800 килограма, што ове животиње чини готово величином великог клавира.

Сибирски тигрови имају густу длаку од крзна која их штити од хладне климе њиховог родног станишта. Крзно се углавном састоји од бледо наранџастих боја око главе, ногу и леђа, плус додатне беле боје око очију, њушке, образа и унутрашњих ногу. Најизразитија карактеристика сибирског тигра су уске црне пруге око главе и тела, које пружају камуфлажу и невидљивост у шумама. Међутим, има релативно мање пруга у поређењу са другим подврстама тигра.

Остале препознатљиве карактеристике сибирског тигра укључују дебеле шапе, кратке шиљасте уши, спљоштену главу и њушку, велико мишићаво тело и реп у облику цеви са црно-белим ознакама. Има дуже задње ноге од предњих ногу, што му омогућава да прескочи заиста импресивне даљине у ваздуху како би покорила плен. Њихове дугачке и застрашујуће канџе и зуби омогућавају им да се прикваче и спрече плен да побегне.

Тигрови углавном комуницирају путем њуха и ограничене вокализације. Њихови дуги бркови такође им помажу у сналажењу у блиским просторима, посебно у мраку. Међутим, као и многим другим осетљивим врстама, сибирским тигровима недостаје сложена друштвена структура. То су углавном усамљена бића која агресивно контролишу своје територије било траговима канџи на дрвећу или мирисним траговима попрсканим урином и излучевинама. То говори осталим тигровима да буду опрезни да не упадну у тренутна ловишта појединца.

Упркос жестокој територијалној агресији, ови тигрови су заправо помало покретне животиње за које је познато да путују стотинама километара одједном у потрази за домовима и могућностима парења. Нарочито се млади одрасли мушкарци могу често кретати пре него што успоставе трајнију територију. Мушке и женске територије се често мало преклапају у сврхе парења.



Сибирски тигар (Пантхера тигрис алтаица) Сибирски тигар на дрвету

Станиште сибирског тигра

Сибирски тигар некада је заузимао већи део територије преко данашњег руског Далеког истока, североисточне Кине и Корејског полуострва. Али због губитка популације, подврста је сада ограничена на уски распон око планинског ланца Сикхоте-Алин близу пацифичке обале Русије. Такође је могуће да се опсег мало прошири на Северну Кореју и Кину. Ови тигрови преферирају густе мешовите шуме у региону. Чини се да се њихова дистрибуција заснива на присуству плена у том подручју.

Дијета сибирског тигра

Сибирски тигар је месоједи вршни предатор који се готово у потпуности храни месом. Његова исхрана састоји се првенствено од великог копитара (што значи папка), попут лоса, икре јелена , и дивљи вепар . Други потенцијални плен укључује зечеви , лосос, па чак и у ретким приликама, медведи . Такође је познато да се хране стоком у областима у којима се преклапају тигрови и људи. Више воле да лове ноћу када је њихов плен најактивнији.

Упркос огромној величини, тигрови су тихи и прикривени ловци који ће се прикрасти плену под покровом камења и дрвећа да би их у трену заседали и снажним угризом у врат убили. Такође могу да трче највећом брзином од око 30 до 40 миља на сат током краћих временских периода да би јурли плен.

Само мали део заседа заправо ће резултирати успешним убијањем, па тигар мора бити непрестано на опрезу због добрих могућности лова. Они могу да поједу до 60 килограма хране током једне успешне ноћи, али могу преживети и са много мање ако не могу да улове одговарајућу количину хране. Тигар обично не једе сваки део преминулог плена, остављајући део трупа за друге животиње.

Сибирски тигрови готово увек покушавају да избегну контакт са људима, али познато је да неколико животиња једе људе ако њихов традиционални плен одсуствује или не могу успешно да лове јер су болесни или стари. Овакве врсте „манетера“ су ретке, али када једном почну да једу људско месо, често то могу да постану редовни део њихове дијете.

Сибирски тигрови предатори и претње

Пуно одрасли сибирски тигар суочава се са неколико природних претњи од других животиња, ван ретких случајева смрти вукови или медведи . Међутим, упркос њиховој релативној изолацији од људске популације, и криволов и губитак станишта од људи стални су проблеми. Сибирске тигрове лове из неколико разлога, укључујући употребу у одећи, трофејима и традиционалној медицини. Развој региона за сечу и ратарство такође је допринео пропадању сибирског тигра.



Тренутно се сматра угроженом подврстом.

Репродукција сибирског тигра, бебе и животни век

Сибирски тигрови немају фиксни распоред размножавања. Уместо тога, могу се парити било када у току године. Циклус парења обично започиње када један од тигрова остави трагове мириса или огреботине на оближњим дрвећима како би привукао свог партнера. Мужјак и женка ће се тада састати и провести неколико дана међусобно сами. Мужјак ће ускоро отићи, а женка ће сама чувати и одгајати младунче.

Након ношења нерођених младунаца око три месеца, женке тигрова рађаће легло од два до шест младунаца одједном. Како су обично рођени слепи у јазбинама, младунци су у том периоду најрањивији и захтевају поприлично неге и пажње. Женка их може кратко остављати саме у јазбини док тражи храну.

Потребно је неколико месеци пре него што се младунци потпуно одбију од мајчиног млека. Мајка тада не мора ловити само себе, већ и брзо растућа младунчад, која ће постати самодостатнија са само око 18 месеци старости. Они ће остати са мајком две до три године, након чега ће сами одлутати и успоставити своје територије.

Сибирски тигрови имају сличан животни вијек као и друге фелидне врсте. Под претпоставком да умиру од природних узрока, обично живе најмање осам година у дивљини. Међутим, познато је да неки тигрови живе и до двадесетих година. Они могу потенцијално да живе још дуже у заточеништву.

Популација сибирског тигра

Тхе Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) црвена листа, која категорише статус очуваности светске популације животиња, тренутно наводи сибирског тигра као угрожену подврсту, у односу на критично угрожену 2007. Сибирски тигар је вероватно био на врхунцу у 19. веку, када су лутали већим делом Корејско полуострво и делови Манџурије. Али након година исцрпљивања, верује се да је популација досегла најнижи ниво од само 20 до 30 јединки 1930-их.

Захваљујући марљивим напорима за очување, број се од тада вратио на стотине. На основу процене популације из анкете из 2005. године, у дивљини је било око 360 јединки, од којих је 250 било узраста. Друга процена из 2015. године сугерише да је на истоку Русије остало приближно 500 сибирских тигрова. Знатан број сибирских тигрова такође се држи и узгаја у заточеништву.

Део овог успеха може се приписати пажљивој заштити и одржавању популација дивљих тигра и забрани међународне и домаће трговине деловима тигра. Међутим, илегални криволов (као и опуштено спровођење протокола против криволова) и даље представљају значајну претњу за њихов опстанак. Још један значајан проблем је мала генетска разноликост услед пада броја популације. Резерватори се надају да ће додатно повећати бројност становништва поновним увођењем сибирског тигра натраг у делове његовог бившег подручја ширег на запад и југ.

Прикажи све 71 животиње које почињу са С.

Занимљиви Чланци