Туатара

Туатара научна класификација

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
гмизавац
Наручи
Спхенодонтиа
Породица
Спхенодонтидае
Род
Спхенодон
Научно име
Спхенодон Пунцтатус

Статус очувања Туатаре:

Скоро угрожени

Туатара Локација:

Океанија

Чињенице о Туатари

Главни плен
Инсекти, јаја, гуштери
Станиште
шума и травњак
Предаторс
Свиње, мачке, глодари
Дијета
Месојед
Просечна величина легла
12
Начин живота
  • Самотан
Омиљена храна
Инсекти
Тип
Рептиле
Слоган
Налази се само на неколико новозеландских острва!

Туатара Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Зелена
Тип коже
Ваге
Максимална брзина
15 мпх
Животни век
50-100 година
Тежина
600-900г (1,3-1,9 лбс)

Један од надимака туатаре међу научницима је „живи фосил“ због недостатка еволуционих промена.



Због чињенице да то није сасвим а гуштер и не баш диносаурус, новозеландска туатара је једна од ретких заиста јединствених животиња преосталих на свету. Ови гмизавци могу изгледати попут гуштера, али припадају својој засебној класи и једини су преживели чланови свог таксономског поретка. Научници су изузетно заинтересовани за њихово проучавање, јер могу пружити увид у то како модерно гуштери и змије еволуирао.



Чињенице о Туатари

  • Назив „туатара“ значи „врхови на леђима“ на маорском језику.
  • Туатаре су преживеле још од периода тријаса, пре око 240 милиона година.
  • Они су једини преживели припадници реда Ринхоцепхалиа.
  • Туатара има на врху главе треће око познато као „паријетално око“.
  • Животни век туатаре је већи од 60 година. Чак и до 100 година заточеништва!

Туатара научно име

Научно име туатара јеСпхенодон пунцтатус. „Спхенодон“ потиче од грчких речи „спхен“, што значи „клин“ и „одон“, што значи „зуб“. „Пунцтатус“ је латинска реч која значи „шиљат“.

Реч „туатара“ на маорском језику значи „врхове на леђима“. Маори су староседелачки полинезијски народ Новог Зеланда.



Изглед и понашање Туатаре

Туатара је пореклом са Новог Зеланда и највећи је гмизавац у земљи. Дужина мужјака може да нарасте скоро три метра, а одрасле женке обично нарасту око два метра. И мужјаци и женке тежит ће до два килограма када буду потпуно одрасли, па упркос чињеници да су означени као највећи гмизавци на Новом Зеланду, нису нарочито велике животиње.

Они су усамљена бића која живе у јазбинама, али познато је да своје јазбине деле са одређеним морским птицама са којима живе у хармонији.

И мушкарци и жене имају сличне боје. Већина има кожу пригушене, маслинасто зелене или зарђале смеђе боје како би им помогла да се уклопе у своје окружење. Једна занимљива чињеница о бојењу туатара је да се она може променити с временом. Годе се годишње, тако да се њихова боја може постепено мењати како старе.

Мушки туатари имају велику, препознатљиву гребен кичме дуж леђа и врата. Ове кичме се могу расветлити у шарени приказ како би импресионирале женке током сезоне парења, али се такође користе за показивање доминације када се боре против других мужјака.

туатара (Спхенодон пунцтатус) туатара изблиза

Туатара Хабитат

Туатара се могу наћи само на Новом Зеланду. Тренутно живе само на неколико приобалних острва и у ограниченим регионима копна.

Туатара дијета

Пошто су туатаре јединствене у свету гмизаваца, многи људи питају: „Шта туатаре једу?“

У овом аспекту, туатаре су попут многих других гуштери и гмизаваца сличне величине. Пре свега једу инсекте као што су бубе , глисте, цврчци и пауци. У одсуству ових инсеката, такође је познато да једу пужеви , жабе , птичја јаја, коже, па чак и сопствене младунце.



Туатара предатори и претње

Туатаре варирају између класификације као угрожене врсте и „ризични“ или „рањиви“, што је корак испод тога. Међутим, ИУЦН га је недавно ажурирао тако да најмање забрињава због успешних напора на конзервацији.

Најозбиљнија претња дивљим туатарама су грабежљивци сисара који су на острва унесени људским насељем. Пси и пацови имали су најозбиљнији утицај на популације туатара, али друге животиње као што су твор и мачке утицали су и на њихов број.

Због чињенице да су ови уведени предатори у тако кратком временском периоду озбиљно десетковали популације дивље туатаре, влада Новог Зеланда прогласила је туатаре и њихова јајашцима потпуно заштићенима 1895. године. Та заштита постоји и данас и она је од кључне важности у очувању њиховог све мањег броја.

Репродукција Туатаре, бебе и животни век

Туатаре нису попут већине гмизаваца јер се размножавају прилично споро. Имају релативно дуг животни век од 60 година или више у дивљини, а могу да живе и до 100 година у заточеништву.

Овај дуги живот значи да полну зрелост не достижу док не напуне 10 до 20 година. Поред тога, они настављају да расту док не напуне приближно 35 година.

Парење се дешава у лето, а углавном га диктирају женке. Мужјаци се могу размножавати сваке године, али женке се обично узгајају сваке две до пет година. Мужјаци ће потамнити кожу, раширити гребене и сачекати испред јазбине женке у покушају да је импресионирају. Мушки туатари немају спољни репродуктивни орган, па сперму преносе на жене трљајући своје клоаке. Ово се назива „клоакални пољубац“.

Женке могу ову сперму чувати до годину дана, а користе је за оплодњу квачила величине од једног јајета до 19 јајашаца. Ова јаја се инкубирају 12 до 15 месеци, што је невероватно дуг временски период, посебно за гмизавце. Нажалост, ова дуга инкубација значи да су јаја туатаре једноставан оброк за предаторе.

Мајке Туатаре не остају у близини да заштите јаја или бебе након што се излегну, тако да су сва младунци који преживе период инкубације посебно рањиви и морају се одмах сами сналазити у погледу хране и сигурности.

Занимљива чињеница о бебама туатара је да температура инкубационог гнезда одређује пол излега. Ово је феномен познат као „одређивање пола зависно од температуре“. Истраживачи су приметили да јаја инкубирана на 70 степени Фахренхеита имају једнаке шансе да буду мушко или женско. Јаја која се инкубирају на 72 степена Фахренхеита обично заврше око 80 процената мужјака, а гнезда која се охладе на 68 степени Фаренхеита обично су 80 процената женског пола. Ако се гнездо охлади на 64 степени Фахренхеита, сва младунчад ће бити женског пола.

Туатара Становништво

Тренутно се туатаре могу наћи расуте само по малим џеповима континенталног Новог Зеланда и прегршт удаљених острва без глодара. Процењује се да у дивљини постоји само око 55.500 туатара.

Поред оних пронађених у дивљини, неки се држе у посебним уточиштима и одгајају се у заточеништву као део програма узгајања који помажу у повећању броја популације.

Због тога се на туатаре често још увек мисли као угрожене врсте . Међутим Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) да ли је наведено као најмање брига јер су напори за уклањање инвазивних врста снажно утицали на благостање и будућност туатаре. Иако то значи да се за преживљавање ослања на управљање заштитом природе.

Погледајте свих 22 животиње које почињу са Т.

Занимљиви Чланци