Дугооуха сова

Научна класификација душоуха сова

Краљевство
Анималиа
Врста
Цхордата
Класа
Птице
Наручи
Цасуарииформес
Породица
Цасуариидае
Род
Цасуариус
Научно име
Цасуариус

Статус заштите дуго ушите сове:

Најмање брига

Дугооуха сова Локација:

Азија
Евроазија
Европа
Северна Америка

Чињенице о дуго ушима

Главни плен
Глодари, мале птице и гмизавци
Специфичност
Дуге чуперке и очни дискови боје жуте боје
Распон крила
86цм - 98цм (34ин - 38,5ин)
Станиште
Четинарске шуме
Предаторс
Орлови, Харкови, Лисице
Дијета
Месојед
Начин живота
  • Самотан
Тип
Бирд
Просечна величина квачила
5
Слоган
Чуперци ушију чине га већим!

Физичке карактеристике душоухе сове

Боја
  • Браон
  • Жута
  • Црн
  • Тако
Тип коже
Перје
Максимална брзина
31 мпх
Животни век
40 - 60 година
Тежина
100г - 300г (8,75оз - 10оз)
Висина
31цм - 37цм (12ин - 14,5ин)

'Звукови мућкања мушке душасте сове чују се готово километар даље'



Духо уш је свој дом у Северној Америци, Европи, деловима Азије, као и у северним и источним деловима Африке, укључујући Мадагаскар. Гнезди се у шумама где дрвеће расте близу. Дугооухе сове ноћу лове мишеве, слепе мишеве и друге мале животиње. Распон крила ових сова може бити широк до 39 центиметара, а могу доживети скоро 30 година. Мушке и женске душасте сове разликују се на неколико начина, од којих је један у разликовним звуковима које производе у својим паровима. Наставите читати да бисте сазнали додатне чињенице о овој фасцинантној животињи.



Невероватне чињенице о дуго ушима

• Стварајући густе шуме својим домом, ове сове имају бебегнезда која напуштају друге птице.
• Користе својеодличан слухда лови плен ноћу, често лови на отвореном.
• Бебе душасте совене могу да лете док не напуне 35 дана.

Наушница са дугоухом совом

Дугооуха сова, која се понекад назива и обична или северна дуго ушка, има научно имеСтвар је у томе, који је пореклом латински. Његова класа је Авес , а припада породици Стригидае.



Изглед дуго ушите сове

Дугооуха сова има мешавину смеђег и сивог пера, које теку вертикално, а на глави јој стоје два чуперка уха. Али, упркос имену, ови чупавци уши заправо нису уши сове, то су једноставно чуперци црног перја. Уши су му смештене на боковима главе.

Очи сове дуге уши су или наранџасте или жуте и има црни кљун. Стопала су му прекривена танким слојем перја светле боје.

Ова сова је категоризована као средње велика због свог витког тела, које може имати дужину од 13 до 16 инча, што је нешто више од кугле за куглање. Обично су женске душасте сове веће од мужјака, теже у просеку 10 унци (тежина две бејзбол лопте) до просечних мушких 8,75 унци (нешто мање од конзерве супе).



Распон крила ове сове може бити широк чак 39 инча. Дакле, ако поставите 18 мајица за голф на тло до краја, гледаћете приближну ширину крила ове сове када се рашире. Крила су јој, у ствари, толико широка да их ова сова мора прелазити једно преко другог на леђима када се нађу на грани. Није ни чудо што могу летјети и до 31 миљу на сат!

Понашање душоухе сове

Дугооухе сове су тихе већину године, осим током сезоне парења, када производе пуно звукова урлања. Мужјаци испуштају више од 200 звукова, који су углавном ниског тона, док женски позив излази као много виши звук. Звукови мужјака се крећу од кратког цвиљења или звиждука до дубоког стењања. Позив ове сове може звучати попут шкрипе, мачјег мјаукања, цвиљења, па чак и коре. Баш као и људски говор, сваки позив сове има своје значење. Шта мислите о чему сове воле да разговарају?

Витко тело ове сове помаже у заштити од предатора. Док седи на дрвету, дуго ушаста сова увлачи перје, тако да су равно уз тело и испружају се у целој дужини. У овом положају и са тамном бојом, предатори га могу заменити за велику грану дрвета.

Познато је да су сове усамљене животиње. Али, када се окупе заједно, група се назива парламентом. Ове птице су стидљиве и воле да остану скривене ако је икако могуће.

Станиште сове дуге уши

Дугонохе сове живе у областима широм света, укључујући Северну Америку, Европу, делове Азије, као и у северним и источним деловима Африке. Поред тога, неке подврсте ових сова живе на Мадагаскару. Дуго ушој сови је потребна умјерена клима да би преживјела.

Тачније, ове сове живе у великим шумама, мањим шумарцима, шикарама око мочвара и мочвара и на травњацима. Више воле да се гнезде на местима где су дрвећа тесно затворена како би им пружила заштиту од предатора. Али, када ове сове лове, лете око отворених травнатих површина у потрази за пленом.

Неке душовите сове мигрирају на југ у сезони хладног времена. На пример, сове које живе у јужном делу Канаде или на северу Сједињених Држава лете на југ чак до Мексика пре него што хладно време стигне на јесен. Научници знају ове чињенице јер су током година пратили популације ових сова и њихова кретања.

Популација сове дуге уши

Званични статус очувања душасте сове је Најмање брига . Иако је његово становништво погођено губитком станишта због крчења земљишта и изградње, оно остаје стабилно. Пошто су ове сове тако добре да остану скривене, научници не знају са сигурношћу колико их има на свету. Међутим, процењује се да ових сова има око 50.000.

Дијета са ушима

Дугооуха сова има одличан слух и вид, а та чула користи за лов у мраку. Лете ниско до земље и ослушкују активност глодара како би могли брзо да ухвате било који мали плен који нађу. Врхови крила су у облику зуба чешља који им помажу да их померају без икаквог звука. Праве су грабљивице.

Лове сове са ушима мишеви , волухарице, ровке , мале птице , мале змије , слепи мисеви , и понекад инсекти . Они су месождери попут већине других сова и прогутају свој плен цео. Нејасно је како ове сове узимају воду, али могу добити довољно течности унутар животиња које једу.

Ушасте сове предатори и претње

Неколико предатора дуго ушасте сове су веће сове, укључујући велику рогасту сову, решеткасте сове и орлове сове. Остали грабежљивци укључују јастребове црвенорепе, златне орлови , северни јастребови и соколи перегрине .

Бебе дуго ушних сова понекад постану плен ракуни , бикове змије, америчке вране и дикобрази .

Потпуно узгајане душасте сове могу да јуре на дрвеће и да их нападну горе наведени грабежљивци. Мањи су и мршавији од многих својих грабежљиваца, што им олакшава покоравање.

Бебама дуго ушима сове понекад се прети док су још у гнезду. Ракун или бикова змија могу се приближити гнезду у покушају да зграбе бебу сову, а мајка и отац сова махнуће крилима предатору или ће одлетети да га шкљоцају у покушају да заштите своје бебе сове. У неким случајевима, друге сове са гнездима у близини придружиће се борби за отјеравање предатора са тог подручја. Када предатор примети да је надмашен, вероватно ће одустати и отићи.

Размножавање сове дугороке, бебе и животни век

Сезона парења ове сове траје од фебруара до јула. Мужјак душоухе сове лети изнад подручја гнежђења и прави разне позиве и звукове како би привукао женку. Такође може да изведе неке занимљиве летачке рутине како би привукао пажњу других мужјака који траже партнера. Ове сове су моногамне и имају бебе једном годишње. Ако икада чујете позив сове из једног подручја и позив друге сове из другог правца, вероватно је да су то моногамни мушки и женски пар који међусобно комуницирају.

Једна од најзанимљивијих чињеница о дуго ушима је да не граде своја гнезда. Уместо тога, они заузимају гнезда која су напустиле сове и друге птице. Понекад се настане у старом гнезду напуштеном од веверица, које се назива дреј.

Женке могу да положе од 2 до 10 јаја у гнездо, али група, позната и као квачило, обично садржи 5 или 6 јаја. Уместо да одлаже сва јаја одједном, женка полаже ново јаје на свака два дана или тако некако. Свако јаје је мало више од 1 инч у дужину и светло је бело са сјајном љуском. Женка сове дању непрекидно седи на јајима, одузимајући мало времена за лов ноћу.

Јаја се излегу за 25 до 30 дана. Тек излежена беба сова прекривена је белим перјем, названа доле, а очи су јој затворене. Тада су најрањивији на предаторе. Мајка сова је главна неговатељица око две недеље, а онда је отац сова преузима. Доноси храну мајци и њеним бебама такође познатим као пилићи или совице. Пилићи једу ситнице попут црва и инсеката, а затим једу све већи плен кад постану већи.

Када пилићи напуне 21 дан, напуштају гнездо, али нису у стању да лете. У овој фази се називају гранчицама, јер се наседају на гране око гнезда, а још увек добијају храну од очеве сове. Када напуне 35 дана, бебе могу да лете на кратке релације. Они вежбају лов и хватање ситног плена како би се припремили за бригу о себи. Отприлике 11 недеља, бебе сове могу самостално да живе.

Животни век душоухе сове може бити од 10 до 30 година, у зависности од снаге и здравља, али просечан животни век је 11 година. Најстарија дуго ушка сова дошла је до 27 година, у дивљини 9 месеци.

Сове могу развити неке исте респираторне болести као и многе друге врсте птица. Три примера су трихомонијаза и аспергилоза.

Погледајте свих 20 животиње које почињу са Л.

Занимљиви Чланци